用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友三歲是否適合學鋼琴?
go

小朋友三歲是否適合學鋼琴? [複製鏈接]

如題,呢個時間是否太早或時間剛好?

0    0    0    0

回覆:小朋友三歲是否適合學鋼琴?

太早了。一般都要5歲,才能"有效地"學習!

I  had some students who are 3 and could learn well. However, I always suggest the parents to start arranging the piano lessons to their kids after 5 years old.

抄自己的舊文, 睇下幫唔幫到你啦。

……一般小朋友3至4歲便可開始學琴。決定因素其實是小朋友可否「集中精神坐定定約20分鐘、透過語言及模仿跟老師學習」。

……一般坊間的鋼琴教材都適合4-5歲兒童,倘若在教學方法上作一些適應,3歲的孩子也可以學彈琴,譬如用顏色樂譜開始,然後逐漸轉變成傳統音符這樣做可遷就他們的認知能力,讓學琴成為樂趣。究竟幾多歲開始學習鋼琴最適合?程度因人而異,視乎幾個條件而定。第一是孩子的認知能力是否達標,這包括他們的專注力是否能維持及認識琴鍵與音符的關係;第二是喜好,即是孩子是否對鋼琴的好感。最後是手指的靈活度,意思是說他們的手指是否能獨立運動。總括來說,倘若利用坊間的教材配合傳統的教學方法,一般4-5歲小朋友可以適合學習鋼琴;但若然能改變教學方法及教材來遷就孩子們在認知、情緒及肌能協調的需要時,3歲也是適合學習鋼琴的年齡。

"港人考琴愛跳級 太早學藝易傷手

香港文匯報訊(記者 劉景熙)每年約有9萬名港人應考英國皇家音樂學院考試,佔全球海外考生達3成。該學院發現,很多香港家長均安排子女報考8級試,1級試反而最少人問津,情況與外國恰恰相反,反映港人均急於讓孩子盡快考得佳績。而最年輕香港考生只有3歲,手指仍未發育成熟。有專家擔心,假若兒童太早開始學習樂器等,如同揠苗助長,會增加孩子受傷風險,建議5歲至6歲才起步較理想。

英國皇家音樂學院為慶祝在港提供考試服務60周年,昨日舉行傳媒午餐會,介紹發展大計。現時,不少香港家長均認為孩子在體藝上有一技之長,有助日後升學。英國皇家音樂學院香港及新加坡業務發展主任唐明森透露,每年全球約31萬非英國考生報考英國皇家音樂學院考試,應考者由3歲至92歲都有,香港考生佔3成。他曾見過年紀最小的香港鋼琴試考生只有3歲,需要把他抱起,放在鋼琴椅上,他才能開始彈奏。

唐明森又指,本港與外國孩子在學習音樂的風氣上有明顯分別,「外國考生,最多人報考1級,然後2級人數較1級少,如此類推,呈金字塔形狀。但港生最多人報考8級,反之1級最少,呈倒金字塔狀。原因可能與家長心態有關,他們希望子女盡快取得8級,故多是跳級應考,例如從2級開始」。

香港演藝學院音樂學院院長顧品德對港生跳級應考有所保留。他分享學習經歷時指,自己6歲才開始學習小提琴,13歲完成8級,花了7年時間,但基礎卻打得非常穩固,「這有助我音樂上的發展」。他擔心港童過早學習樂器,手指骨與關節發展均未完成,在肌肉強度不足的情況下演奏樂器,兒童很容易受傷。

演藝生可申皇家音樂院獎學金

英國皇家音樂學院昨日宣布,向香港演藝學院音樂系學生提供獎學金。顧品德表示,演藝的管弦樂、鋼琴及聲樂學生均可申請獎學金,每年名額1個,只頒發給一年級生。入學後,學生會自動成為候選人,各學系老師會從中挑選5名至6名優秀學生。進入最後階段後,候選學生要在顧品德、唐明森及其他專家面前演奏,以決定最後獲獎人。得獎學生每年可獲20萬港元,以完成4年制課程。

另外,英國皇家音樂學院針對音樂教師提供的遊學補助得主,今年已選出2位得獎者。他們獲贊助前往英國曼徹斯特皇家北方音樂學院修讀課程,內容度身訂造,為期3個月。 …… "

(Source: http://paper.wenweipo.com/2011/11/04/ED1111040001.htm)

我不覺得3歲學琴有咩問題, 手指係應付到的, 只要視乎你的小朋友能否坐定定和係咪有個啱KEY的老師, 因為小朋友唔知為咩彈琴, 如果老師為考試/為教而教, 小朋友梗係唔想練唔想學。我女兒是我自己教的, 3歲開始學, 現在剛5歲, 下月考四級了, 這兩年亦嬴過數十個獎項, 証明有心練physically無不可。

natnatm    發表於 12-3-19 12:16
philipwai  你個女好叻呀!  發表於 12-3-19 02:33

我仔3歲半,教左佢認拍子同音,但佢d手指未識屈曲放o係琴上,只識用一隻手指彈歌仔,我唸過未可以教佢彈琴住......

I allowed my daughter to "play" the piano but started teaching her when she was 5.

小朋友發展真係可以好快,琴晚都未得,今晚叫佢試下,佢又得得地喎,不過d手指都仲係硬,唔太識control,我都係教左佢彈瑪莉有隻小綿羊咋.....得3個音易記...haha

ho_yan2406 發表於 12-3-19 23:27
小朋友發展真係可以好快,琴晚都未得,今晚叫佢試下,佢又得得地喎,不過d手指都仲係硬,唔太識control,我都係教 ...

果然甚得媽媽真傳

3歲太早,如果說有小朋友3歲開始學也學得好好,可以幾肯定如佢4歲幾5歲先開始學會更好,而且好多時問題是在5-6級時才出現,例如初期學習是未能做到relaxed arm weight,手指唔夠support,彈下歌仔當然冇問題,但想要做到音色的層次變化就比較難了

無氣同你講  完全同意。同埋手細,跟本好多野都係就住教。  發表於 12-3-26 11:30

回復 a1225198590 的帖子

辛苦就唔會, 除非你逼佢練啦。
不過會好快攰, 彈不好就會冇成功感, 好快放棄, 咁就唔係幾好啦。(因為小朋友其實可能有天分, 不過過早逼一逼就嚇走了)
最緊要快樂學習。

快樂練琴.....能夠做到如此,孩子的福氣、家長、老 師的福氣!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

之前我仔K1時問過TOM LEE的導師 (如果私人教:佢一小時收$400), 佢同我話 "講真果句, 3歲太細手/手指力未夠, 唔係太好, 小一時學都未遲, 如果D父母一定要小朋友一早學, 唔通有錢唔搵咩, 佢都會接來教, 不過會幾辛苦, 當然亦有D都好叻, 但佢建議一般都唔使咁早"
[img][/img]

My daughter began her piano lessons from 4 and a half years old.

回覆:小朋友三歲是否適合學鋼琴?

多謝各家長意見,我個仔仔其實好有興趣學,但佢一定要的在場先肯,唔係就喊,而個老師都話佢進度都可以話個仔仔都算有記性,依家上左三堂都記到嗰音喺邊(C-B),可以彈得出來,但我都唔知一般係咪甘,不過我都會留意下佢會唔會好辛苦,如果係嘅話就會停下先,等4-5歲先再學啦!

Wisdomsfamily 發表於 12-3-22 19:07
多謝各家長意見,我個仔仔其實好有興趣學,但佢一定要的在場先肯,唔係就喊,而個老師都話佢進度都可以話個仔仔都算有記性,依家上左三堂都記到嗰音喺邊(C-B),可以彈得出來,但我都唔知一般係咪甘,
3歲人仔記得個B & C 音在哪兒, 那很不錯, 但是, 彈琴是要看譜的. 小朋友純記著 B & C 音的 key 而不知如何將譜上的音符聯繫到 keyboard 上, 那是枉然的. (老實說, 3歲小朋友連字都不識看!)

要一個3歲小朋友學琴, 佢學一年之後, 當然多多少少都會有進展, 但係我敢說一個5歲小朋友學同樣時間, 進展會比3歲的大很多. 與其是這樣, 何不讓3歲的小朋友先上唱遊, 玩下其他興趣班?

回復 Wisdomsfamily 的帖子

小朋友記性好,記音好快,我仔都記晒7個音d位,譜就教左3個only~
不過見佢d手指咁既樣,唔會咁快正式教佢彈琴住
‹ 上一主題|下一主題