用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中3名校生反叛期, 什麼都唔同家人講, 成績很差,有什麼意 ...
go

中3名校生反叛期, 什麼都唔同家人講, 成績很差,有什麼意見?

同事兒子在1間一線名校讀中3, , 情況每況月下, 成績很差, 不上心, 問他只會說媽媽很煩,
1.一放學回家關上房門.. 不知做什麼. (只知有玩computer games)
2. 有請補習老師, 但又說老師沒用, 幫不了忙..經常要求換老師.
3. 有什麼活動最後一分鐘才通知父母, 有時來不及買東西會把責任推到父母身上..比方明天學校旅行, 今天晚上才通知父母, 同事問他要否帶用品, 又說不用.
4. 找不到衣服穿會嫌同事買的不好看.,不想穿, 叫他自己買又說不用..
5. 問他什麼都不知道, 很少說話. 朋友有幾個, 都是小學一起升上去的..但好像沒有其他交心的了..
6.他自己曾說想轉校.想讀國際學校, 因為沒這樣多功課及壓力 (同事負擔到國際學校的, 但只是覺得解決不了根本的問題! 他兒子don't want to face the problem.即使轉校不一定可解決不用心及成績差的問題.)
7. 同事懷疑他有抑鬱, (我覺得是反叛多,而且太受保護, 我沒有直說出來), 大家覺得呢?

大家可有經驗如何改善他們的關係??..(家庭背景.良好,  不過父親工作很忙, 很晚才回家..)

我曾建議同事別什麼雞毛蒜皮都管, 否則只有令到他兒子反感..但大家覺得應否轉校? 因為根據上述的, 我覺得他根本不喜歡讀書, 去到國際學校也是一樣, 只是與傳統學校模式不同, 但他的讀書意欲都是一樣, 所以我也不知怎樣回答同事這問題..

先找班主任商量,佢地有經驗.如追不上,又不肯補習就要轉一轉,經濟好可出國/國際中學,平有東涌的.有病要看医生,萬一想多咗都不好

jvcfamily  佢有同班主住傾過, 班主任話可能留班一年重讀, 佢個仔又要面, 唔肯. 都唔明而家的細佬諗咩..  發表於 12-3-17 09:53

回覆:jvcfamily 的帖子

Why you emphasis 名校 ?

Sounds common for any student in any school.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

花時間溝通,重新建立關係,破冰……有些事,尤其在情上,是不能靠錢就能解決的……

jvcfamily  我有講, 唔好太保護佢..太緊張可能令佢更加透唔到氣..  發表於 12-3-17 09:50

對的,不要太保護佢,但要多溝通和關心孩子及尊重孩子想法,如轉一轉,如能令孩子重新振作,都是好事...

回復 jvcfamily 的帖子

小兒中二,也有類似問題。平時拖住我手有傾有講,但一有事就想暪我。以我觀察其實佢地都好想做好D但有時力不從心,又唔想我地失望,所以唔想我地問咁多。我估呢D問題發生在男孩身上比較多。因現在教育制度對他們不利,其實他們也受害。我自己就決定辭工倍他渡過這個teenage。希望可以對佢多D了解和比佢多D支持。

回復 Tiger媽 的帖子

多謝你意見呀...你覺得除左做FTM 之外, 同事係咪應該幫佢轉校?. 名校的competition 真係好得人驚 (聽佢講頭個10名講緊差幾分既咋..) 佢個仔根本跟唔上, 我自己都係媽媽, 個仔得2歲幾, 如果佢資質普通, 我第日唔會要佢入名校變成另一個我同事個仔甘...真係可憐..佢好想我幫忙俾下意見, 我覺得佢都慘, 佢個日呻呻下喊左出黎, 我都唔知點安慰佢...哎..轉校可大可小, 我又唔想甘直接話佢個仔有的勉強繼續留係度讀.. 我都見過佢個仔, 唔出voice 架..問一句答一句. 好多時話唔知...( 我估而家的細路好多係甘...).. 想問下你有咩高見呢,,?

真喺聽到都心痛,佢越唔出聲父母就心痛。轉校是一個方法但唔係咁簡單,我唸要首先了解咗個問題出喺邊度先。如果真係能力問題,轉校會有幫助,不過要首先心理輔導個小朋友,比佢知道唔係佢唔得,只是每個人有自己的學習模式,match到才可把能力發揮出來,總之要處理得好小心,佢地其實已經比這個教育制度打到殘,已經好脆弱,做父母真係要比多D同理心去了解和支持佢地。不過個人認為轉校就唔好再搵津校啦,在教統局輨核下所有津校都係逼,試下直資或如果能力許可,考慮下外國升學。

jvcfamily  Thanks a lot for your valuable comment...  發表於 12-3-20 11:58

我讚成轉校, 換間啱程度的學校比阿仔, 因中三成績差,  排名後, 就不能選取自己喜歡讀的科目, 阿仔會仲唔開心

有時響名校既中下游學生真係幾慘, 好大壓力....我都建議你同事囝囝轉校.

重有一點, 男仔同爹地既關係好重要, 老實講好多野男仔唔會同媽咪分享, 好似講波, 玩game, 講高登, 講下女仔咁, 所以父親響青春期係扮演好重要角色,媽咪係冇辦法代替既

醒目開學勳章 王國長老

RT 發表於 12-3-20 23:30
重有一點, 男仔同爹地既關係好重要, 老實講好多野男仔唔會同媽咪分享, 好似講波, 玩game, 講高登, 講下女仔咁, 所以父親響青春期係扮演好重要角色,媽咪係冇辦法代替既

非常同意, 其實女仔都要同爸爸多些互動溝通.

小朋友細時多數跟媽媽,
思想亦受媽媽影響比較多,
但隨著年紀長大,要面對不同的人和事,
男性觀點比較開放, 宏觀,
對小朋友將來做事有好處,
知道兩性有不同觀點角度,
思想領域都會廣闊些.....

醒目開學勳章 王國長老

同事兒子在1間一線名校讀中3, , 情況每況月下, 成績很差, 不上心, 問他只會說媽媽很煩,
1.一放學回家關上房門.. 不知做什麼. (只知有玩computer games)----大部分都係咁, 好正常., 不過父母要定底線...做好功課, 唔好超過10-12點.......

2. 有請補習老師, 但又說老師沒用, 幫不了忙..經常要求換老師.
---同佢商量, 如果唔想補, 我會跟佢意願...

3. 有什麼活動最後一分鐘才通知父母, 有時來不及買東西會把責任推到父母身上..比方明天學校旅行, 今天晚上才通知父母, 同事問他要否帶用品, 又說不用.
---我唔會再理, 後果自負.

4. 找不到衣服穿會嫌同事買的不好看.,不想穿, 叫他自己買又說不用..
--由佢....

5. 問他什麼都不知道, 很少說話. 朋友有幾個, 都是小學一起升上去的..但好像沒有其他交心的了..
--保持和珍惜友情, 鼓勵佢和同學出街買衫食野,唔好剩係讀書......溫書.....讀書......溫書.....

6.他自己曾說想轉校.想讀國際學校, 因為沒這樣多功課及壓力 (同事負擔到國際學校的, 但只是覺得解決不了根本的問題! 他兒子don't want to face the problem.即使轉校不一定可解決不用心及成績差的問題.)
----和他一起去找資料, 陪佢一起面對, 他未能單獨處理到這些問題, 最終由他決定轉或不轉.........

7. 同事懷疑他有抑鬱, (我覺得是反叛多,而且太受保護, 我沒有直說出來), 大家覺得呢?
---青春期抑鬱, 荷爾蒙影響, 所以要他們多點外出走動...唔好讀書......溫書.....讀書......溫書.....

多點聆聽, 初時他可能唔想講又或許唔識點講又或者怕了父母的反應所以唔講,
要耐心地等.......等待得到他的信任.....才可開心見誠....

Yanamami  意見中肯.  發表於 12-3-22 10:58

醒目開學勳章 王國長老

Tiger媽 發表於 12-3-18 12:44

小兒中二,也有類似問題。平時拖住我手有傾有講,但一有事就想暪我。以我觀察其實佢地都好想做好D但有時力不從心,又唔想我地失望,所以唔想我地問咁多。我估呢D問題發生在男孩身上比較多。因現在教育制度對他們不利,其實他們也受害。我自己就決定辭工倍他渡過這個teenage。希望可以對佢多D了解和比佢多D支持。
應該是, 聽到都心疼....

ha8mo 發表於 12-3-21 11:41
見到哩句我就諗起
好多post成日鬧「名校勸退成績差學生以呆入U百分比」
根本人地都係為個學生好

唉...親歷其境就知道感受如何, 我弟弟既囝囝就係好例子, 佢大仔比某名校收左, 順理成章細仔都可以考到入去, 結果讀左1個學年唔夠就被勸退...最終升中2都要走, 周圍撲學校但好多間都因為佢係被踢出校所以唔收, 結果搵到間band3尾既學校繼續學業
我唔係想講學校唔岩, 學校係乜野既出發點亦唔係重點, 只係想入名校既家長真係要考慮清楚自己小朋友既能力同心態, 好似我娚生仔咁,明明band1尾既學生, 可以選擇其他band1或band2中學, 結果依家要讀band3學校...勁無奈

學校扮演角色真係好重要. 如果間間學校都係真正出自扶助小朋友心理用正確,愉快的向社會大學邁進,真係太好了. 最幣好多學校唔係, 只想一斷表達自已間學校係學業營, 其他由你地家長搞掂.