用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 伯特利幼兒園
go

伯特利幼兒園 [複製鏈接]

伯特利幼兒園

請問伯特利幼兒園好唔好呀?

Re: 伯特利幼兒園

NatalieMaMa ,

我之前都報左呢間幼兒園3歲班, 雖然伯特利收左我仔仔, 但我無交留位費, 因我覺得學校環境唔太理想, 如廁所唔太清潔, 俾小朋友玩既玩具很唔太多, 返而我好喜歡大坑東幼兒園, 佢俾我感覺很好, 我相信如每位家長去過, 都會同我一樣既諗法!

loklok0104
我都覺得那裡地方不太乾淨, 活動地方又細, 玩具又不是太多, 我也考慮緊好唔好交留位費, 但問題係除了呢間, 好似冇其他幼稚園有幼兒園 (九龍城區), 所以而家好頭痕
請問你有冇好介紹呀

NatalieMaMa,

唔係呀!九龍城都有幾間幼兒園呀!
好似嘉林邊道靈糧堂幼兒園,另外亞皆老街球場側邊的聖三一幼兒園,不過呢兩間都是私人幼兒園,所以學費要成$4000一個月,你可以考慮一下救世軍樂民呀!因為佢地有校車,都幾方便,而且學費都係$2010,學校舊年全校番新過,好乾淨企理.我個仔依家讀緊n1,我住鑽石山仲遠d添,不過佢好鍾意返學,同埋又學到o野,老師嬸嬸又錫佢就乜都夠了.     
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

承承媽媽
救世軍樂民係邊度呀? 兩歲坐唔坐得校車呀? 同埋如果而家報名遲唔遲呀? Sorry! 實在太多問題 Thanks!

承承媽媽
嘉林邊道靈糧堂幼兒園好唔好呀?

我唔係好清楚,但佢同靈糧堂幼稚園係分開的.

NatalieMaMa 寫道:
承承媽媽
救世軍樂民係邊度呀? 兩歲坐唔坐得校車呀? 同埋如果而家報名遲唔遲呀? Sorry! 實在太多問題 Thanks!

嚮樂民村,即係迎土瓜灣近寶馬showroom o個邊.
當然坐得啦!我個仔依家都係兩歲八個月咋!都坐咗3個月校車lu.如果你想你個小朋友出年可以讀就儘快報名啦!因為好似明年一二月interview.

我本身都係搵緊九龍城區幼兒, 因無人照顧仔仔, 明年我會俾佢讀 “大坑東幼兒園” N2, 到 K2會轉去 “崇真” 因始終有一條龍作後備.
其實九龍城區有好多間幼兒園, 睇你想要全日或半日?

九龍靈糧堂    : $3,900
培恩               : $4,400
聖三一中心    : $3,990
伯特利            : $3,110
大坑東               : $2,090
YMCA農圃道 : $2,580
保良局               : $2,300
YWCA 紹邦   : $2,500
保護兒童會    2,180
救 世 軍               2,010
基 督 教 香 港 崇 真 會 2,155
耶 穌 寶 血 女 修 會 : $3,000

以上全部都係全日, 有延伸服務, 而半日就更加多選擇
以上資料希望可以幫到你吖!

loklok0104 & 承承媽媽
Thanks for your useful information

loklok0104
其實我本來想搵半日的, 但呢幾日發現我賓賓懷疑患上子宮瘤, 要即刻返菲律賓醫, 新的工人最快要等兩個月, 我和老公都要返工, 唉! 現在真係頭都大     現在我要考慮全日的了. 請問你個 list 度有冇一些比較好的, 例如環境清潔, 有toilet training 等? Thanks a lot!

You means you want your daughter join the nursery now? If correct, you must call 保護兒童會to find that they can help you or not.

NatalieMaMa ,

如果講較好質素既幼兒園, 我就覺得有以下:

九龍靈糧堂 : $3,900
培恩 : $4,400
聖三一中心 : $3,990
大坑東 : $2,090

但 “九龍靈糧堂” “培恩” “聖三一中心” 學費都較貴, 而且還未加什費, 如聖三一, 午善費已要$7,700, 雖然聖三一辦學不錯, 以兒童為中心, 但我就覺得唔值羅! 三間都有獨立校舍, 以地點離講, 培恩近九龍塘, 地方環境清靜較優勝.

老實講我就比較喜歡 “大坑東” 因為此校真的辦得不錯, 而且老師們都好有愛心及耐性, (題外話:大坑東D老師真係好靚架, 簡直可以選港姐), 記得面試當日, 我仔仔同老師們玩得非常好心, 連我都唔理.

“大坑東” 位於山斜路, 環境清靜, 空氣好, 學校地方寬敞, 廁所好清潔光孟, 尤其個天台我好欣賞, 因為好大, 有好玩具及設備比小朋友, 有足夠大肌活動空間, 此校最出色在好注重小朋友既創作力及思考力, 每日都有機會比小朋友發揮佢地既小宇宙!

你覺得如何呢?

承承媽媽
Yes, I want my daughter to join the nursery when she is 2 years old. Is Cannan (迦南) good? Do you have any suggestions? Thanks!

loklok0104
Thanks for your information! 我同事都話培恩好, 係呢, 其實大坑東係邊度嚟ga? 好似係石硤尾, 銘賢附近, 因為n年前到那裡考cert, 依稀記得有路牌寫住大坑東  
謝謝你的提議, 不過好貴呀
如果是半日的 nursery, Cannan 好嗎? 那裡學費只需$26xx, 不過是半日, 我試過逐間幼稚園打電話去問, 只得伯特利同 Cannan 有 nursery,  唔知仲有冇其他呢? Thanks!

九龍靈糧堂幼兒園,全日班,學費為$3900x12,全無雜費,只須購買校服及書本+校車費(如需要乘坐),按數量付$; 有些如隨書的錄音帶/cd,更可選擇不買。

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=235617&forum=6&8

NatalieMaMa

你講得無錯, 大坑東係石硤尾, 由MTR 行去大約5-10分鐘, 環境都算清靜!

至於你話半日nursery, 以我所記得, 應該重有:
YCEF耀中幼稚園 $5,790 (好貴呀)
CYCKG 基督教中心幼稚園 $1,870
KEENMIND 劍鳴

而Cannan都唔錯呀!, 其實你搵nursery, 我覺得只要近屋企, 環境乾淨, 老師有愛心就OK, 如太遠要坐長途車. 小朋友咁細會覺得好辛苦, 而且你未必會讀返該校K1, 到佢正式入讀K1時 , 你先再細心考慮搵邊間都未遲!

我都是如此! 大隻B而家返緊nursery, 由工人照顧, 明年正式K1, 就讀全日班, 唔再請工人了!

如果你想你女女可以在05年九月前入學真的有點困難......
你可以試吓打去馬頭涌道的香港保護兒童協會,佢地雖然比較舊,但對小朋友就好有經驗.我有兩個朋友的仔女都是返保護兒童會的.(由育嬰園直上幼兒園)學校都幫小朋友戒片,所以我兩個朋友在戒片上不需煩心.

Bluestar, loklok0104 & 承承媽媽

Thanks for your information. I think I will try Cannan first. If fail, I will try 靈糧堂 :
‹ 上一主題|下一主題