用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: QQPHOEBE
go

報到 [複製鏈接]

其實好難講~ 第一輪自行收生又唔知佢係咪真係唔睇協幼. 我家姐朋友個囡. 佢同我地一樣. 都係得15分. 非34區. 都讀番協小. 所以每個人講既野都唔同. 比佢讀協幼. 唔多唔少都有啲機會. 但如果我唔比阿囡讀. 就一定無機會.  

雪豆  唔可以話完全無機會o既,不過都會好難入。因為小學都只不過得3班,仲要有咁多人抽獎。  發表於 12-3-21 14:25

唔單單係協恩會out人. even 好多直資...PC, MS..個小朋友跟唔上進度都會out. 學mamarabbit話齋. 學校都要keep住自己既質素架麻

雪豆  I see. 我以為都會有9成收得番tim睇o黎仲要再加把勁。  發表於 12-3-21 14:26
MamaRabbit  agree! 這正是它們要轉直資的原因,大抽獎收人太雜了~  發表於 12-3-21 10:37

所以我都會註冊先,到時問清楚究竟點收生法?是否三十幾個小朋友D家長都係34區先有機會等等問題。而且到時帶阿女睇下環境,自己又再考慮下。

20022009 發表於 12-3-20 17:51
其實好難講~ 第一輪自行收生又唔知佢係咪真係唔睇協幼. 我家姐朋友個囡. 佢同我地一樣. 都係得15分. 非34區 ...

我聽到你咁講,我又覺得有點希望啊~
咁你朋友個囡,是在第一輪自行收左還是叩門收? 協小小一有三班,當佢30人一班,即全級90人,而第一收生階段收生不能少於20%(最多約50%),即第一階段收18-45人,除非有咁多個媽咪都是舊生或者有家姐讀緊啦,如果唔係,15分也不是完全冇可能的,協幼生優先考慮也很正常,但應該要在協幼outstanding果d囉~

我都唔清楚啊~ 我同我家姐講呢個問題時. 佢咁答我. 佢有個朋友個囡讀協幼. 都係同我地一樣15分. 非34網. 都入番協小(咁都有少少俙望吖)

如果照上年既60%咁計. 仲有叩門10人. 咁第一輪都唔係收好多渣喎~ 36人-10人(得番26人) 而26人有部份係自行收生, 有部份(可能少部份-因為睇唔到34區既MAMA報到)係大抽奬. 咁囉.

但如果真係咁不幸. 第一輪無份. 大抽奬無份. 咁我地都係3爭1. 比起出面50個爭1個位or唔知幾十個爭1個位輕鬆好多. 競爭細好多. 所以我會讀協幼

回復 20022009 的帖子

你講得都有道理,不過每間叩門人數不同,協恩會有10個位嗎? 之前有人話得6個?
anyway,都會註冊左先,我另外有迦南pm,又一村pm, 聖母am offer,你們會點揀?
但最頭痛還是校車的問題,一切未firm,令人很唔安心.

雪豆  若我係你,我會揀HY or 聖母
聖母對你o黎講都係一個好正o既choice,因為係同區。
保姆車方面,就唯有等學校幫你解決啦~  發表於 12-3-21 14:30

MamaRabbit 發表於 12-3-21 12:35
回復 20022009 的帖子

你講得都有道理,不過每間叩門人數不同,協恩會有10個位嗎? 之前有人話得6個?
迦南PM應該唔諗~ 我有朋友係名校幼稚園做老師. 佢話迦南質素無以前咁好. 最好唔好讀(我都唔知係咪. 不過我無報) 又一村都收咗我朋友個囡. 佢話如果協幼收. 佢會揀協幼 (無問咩原因). 而聖母...基於我係基督教. 所有其他宗教我都無揀.

我啲資料幫唔到你 而且. 我只係揀咗MS. PC. 宣道, 禮賢. 崇真. MS & 禮賢waiting. 其他reject. 得協恩收咗我個囡. 所以我無其他offer. 而且我覺得入協小既機會又唔係話真係太差. 所以我會讀協幼.

就正如~ 如果我因為呢個原因而唔幫阿囡申請協幼. 佢一定無機會入到協幼.

20022009,若你係基督教,又響小朋友升小一前同小朋友在聖公會CHURCH受洗,你咪可以有20分loh
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends

雪豆,謝謝你的意見^^
聖母唯一好處是am同埋極近我家,10分鐘內腳程可達! 但課程實在太淺了...

至於轉直資,我唔肯定,但一般黎講,資料/私校都會優先收自己學生,但未必是100%,就如德望(9x%),民生(85%),但機會通常高過60%,不過宣小好似只有50%,而家協小果60%只是計彩數和背景(計分),我又唔係住該區,得15分,點都輸比人~.~

雪豆  hi MamaRabbit,有關聖母學校我見佢都好似幾好,幼稚園co-ed,上到小學同中學都係女校。同埋你又係同區,大抽獎都絕對唔會輸蝕。  發表於 12-3-22 10:37

20022009 發表於 12-3-20 10:00
我都係住葵涌. 不過如果一上車就係青山公路 - 龍翔道. 我諗我地嗰度會係尾站. 我地試過查車去過. 車程大約1 ...
if you go 15-20mins, but school bus I think maybe 1 hr or over 1 hrs, because I live in wong tai sin, my daughter get in the school bus at 8:15am, and I remind you not only you get in the school bus.

trenycebaby 發表於 12-3-22 07:19
if you go 15-20mins, but school bus I think maybe 1 hr or over 1 hrs, because I live in wong tai sin ...

but now I sent my daughter by bus not school bus, because too early and service too bad

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2305033

黃大仙要塔A車. 但我見我地嗰區係J車. 咁係咪一樣架? 當然會問啦~ 但我嗰度係好大機會係尾站. 而且我都想就番校車同我返工時間.

如果要B4 8.00可能都唔會考慮~

回復 trenycebaby 的帖子

Hello, Trenycebaby! 聽見你都是住黃大仙,又提及校巴A車有問題,很想知道多一點!
我都是住黃大仙,但幼稚園答我話黎梗黃大仙架車唔開喎...
你囡囡搭巴士返學? 是否5C? 要預幾多時間呀? 屋企人要來回4次都幾慘!
我都好頭痕,冇校車都唔知點算,但聽你話間校車服務咁又差...
請問知唔知有冇街車可以去果頭?

20022009 mama...
請問你係吾係有校巴資料..可否提供給我參考呢?

fungdouble 發表於 12-3-22 10:26
20022009 mama...
請問你係吾係有校巴資料..可否提供給我參考呢?
咁又唔係~ 我屋企出門口返工經過見到有駕校巴個玻璃窗寫住 "J" 協恩.

咁我諗係去協恩掛~

回復 MamaRabbit 的帖子

可是聖母小學是私校,不是大抽獎的,要比學費的,中學就好似是津校

回覆:20022009 的帖子

你係唔係葵青區?我早兩日打過比關生,佢話黎年應該會開到線(我係問AM),我住青衣南,佢話依家車開去青衣北,冇去我嗰邊。同埋依家時間尚早,到時集齊人先再度喎!希望有車接啦

ElaineHsu 發表於 12-3-22 10:58
你係唔係葵青區?我早兩日打過比關生,佢話黎年應該會開到線(我係問AM),我住青衣南,佢話依家車開去青衣 ...
我係葵涌呀~ 應該同青衣唔同路線. 如果佢真係要兜. 咁真係要成個鐘~

Hi MamaRabbit, oh, i thought it is a dragon school. Thanks for correcting me. Seems that HY is a better choice.
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends

回復 雪豆 的帖子

謝謝你的意見啊! 你是協恩舊生嗎? 相信你囡囡升協小的機會比我囡大很多,加油呀!
你是am 還是pm?
‹ 上一主題|下一主題