用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

報到 [複製鏈接]

Kubby Kwok (PM) Hello !
   0    0    0    0

回覆:報到

Nice to meet u! 亞囡叫Malva Suen, (AM) class!

Hi, got AM Class

AM Class~

但有少少題外話~ 係談幼稚園嗰版. 見到有家長話協幼既學生人協小. 係要靠運氣(大抽奬)OR分(即兄弟姊妹)先有啲機入返協小.

但我想問. 咁第一輪既自行收身呢? 佢地收幾多? 全部都係靠分?

回覆:20022009 的帖子

教育局係講第一輪係計分嘅,我都擔心緊呢個問題,因我並唔係住嗰區,亦唔會搬(冇咁嘅能力),唯有博佢轉直資,轉唔到再諗辦法

如果係咁. 點解會有60%協幼入協小? 佢地唔會收幾廿個協幼?

我諗未必咁多協幼家長係嗰區住 & 而同一時間讀緊協幼未必咁多姊妹讀緊. 60個協幼

我都好想知道究竟協小收左60%協幼先定攪珠先?無理由60%=三十幾個小朋友都係住果區掛?!
阿女AM OFFER,不過心大心細,唔知讀唔讀,因為我都唔係住果區,中獎機會唔大,三年長途跋涉,佢會好辛苦!

好想問下其他家長,如一路升上去,會否擔心單一性別問題?請分享下意見,謝謝!

雪豆  呢一方面都唔需要太擔心。因為HY同DBS成日都有合作機會。  發表於 12-3-17 14:20

mandycmt7 發表於 12-3-17 02:05
我都好想知道究竟協小收左60%協幼先定攪珠先?無理由60%=三十幾個小朋友都係住果區掛?!
阿女AM OFFER,不 ...

60%應該是包自行收生(計分)+大抽獎+叩門,但當中既 PERCENTAGE 真係唔知(都好想知)
我係PM OFFER,但都應該會讀了,因為這是我手上最好既OFFER, 寄望讀完出去考其他直資學校,OR佢轉直資
你住邊區呀? 我諗都唔係人人住果區吧! 我都會搭校車,自己覺得,讀協幼總比屋村學校好吧~

其實都仲未知佢校車路線如何添,都應該在註冊前問清楚了!

很憂心,家住黃大仙/慈雲山區,剛打去幼稚園問校巴路綫,佢話來年唔開呢條綫,因為太少客,要待註冊後再confirm 校車路綫,佢話可以自己試下找街車...很憂心,如果冇車,都唔知點返學,難道要為了冇校巴而唔讀?

請問各位家長住邊區?

家住葵涌,所以好遠,入協小機會又渺小,而家仲十五,十六,山長水遠返這三年,對小朋友是否好呢,值得嗎?

回復 mandycmt7 的帖子

葵涌真是很遠,知唔知如果搭校車要幾耐呀? 另外,還有其他good offer嗎?
如果我真係讀,都不會是為了入協小讀,因為機會很小,可是協幼是我最好的offer,我沒有理由不讀吧? 唯有期望讀完協幼有助考直資小學,所以要視乎你心儀邊類小學.

問過約45分鐘車程,另一選擇係青衣學之園。

mandycmt7 發表於 12-3-19 19:14
家住葵涌,所以好遠,入協小機會又渺小,而家仲十五,十六,山長水遠返這三年,對小朋友是否好呢,值得嗎? ...
我都係住葵涌. 不過如果一上車就係青山公路 - 龍翔道. 我諗我地嗰度會係尾站. 我地試過查車去過. 車程大約15-20分鐘. 所以我覺得都OK.

至於協小問題. 3年後既事. 真係唔諗得咁多.

雪豆  咁正o既~我以前返,要兜好多個站。兜完我果邊先去美孚,長沙灣,跟手先返HY  發表於 12-3-20 13:40

而且 ~ 協幼係我地既首選~ 所以我地會去註冊~

回覆:20022009 的帖子

同你諗法一樣,我對協恩情有獨鍾,升小問題二年後再諗,依家要煩嘅就係揾校車,唔知有冇開青衣線呢?到註冊嗰日再問

回復 ElaineHsu 的帖子

而家打去學校問都可以,但註冊日後學校才會confirm有何地區的小朋友入讀.

我估大家想自己小朋友入HY,唔多唔少都希望囡囡可以一直讀埋上協恩中學。但我睇完呢段有dd擔心
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 1811&extra=page%3D1
雖然話協恩中學只預留位收協小生上中學,但佢都唔保證會收番晒協小學生。(比較差o既仍然會out)
如果協小轉埋DSS,唔知會唔會用同樣方式揀選協幼上協小o既學生呢?定會好似PC咁9成收番晒?
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends

會揀人都好正常吧,佢都要維持收生質素,機會率起碼會比大抽獎同計分高? 尤其我呢d冇宗教分,冇舊生分既...得15分既非34區人士

雪豆  我怕佢收番入去o既percentage比依家低(即低過60%)
若果轉DSS,會否取消"叩門"呢一part?
(我之前仲以為轉DSS會穩陣d tim)  發表於 12-3-21 14:16
mandycmt7  agree  發表於 12-3-20 18:10
‹ 上一主題|下一主題