用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田浸信會呂明才小學...收邊間幼稚園生? ...
樓主: le.unefran
go

沙田浸信會呂明才小學...收邊間幼稚園生? [複製鏈接]

「計分辦法準則」:

與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞ (5分)

﹝附註:在遞交申請表前,家長宜直接向申請的學校查詢有關「相同宗教 」的定義。﹞

Anyone know the definition of「相同宗教 」of this school?

回覆:chiupae 的帖子

雖然大家都係基督教,但浸信會不同聖公會,亦不同宣道會等等!

lmy

引用:+本帖最後由+chiupae+於+12-3-27+18:56+編

原帖由 chiupae 於 12-03-27 發表

Can I say 25points is SURE success???
梗係去一呂喇!

lmy

回覆:cherry媽咪 的帖子

我老婆係浸信會,我係毛教,甘有冇五分架?

回復 cherry媽咪 的帖子

一呂小宗教分淨係計浸信會嗎?
其他基督教宗教計唔計?

引用:我老婆係浸信會,我係毛教,甘有冇五分架?

原帖由 chiupae 於 12-03-27 發表
我老婆係浸信會,我係毛教,甘有冇五分架?
她有無受浸,可出示浸紙或由該教會人士寫証明信!父母任何一方已可。

lmy

引用:回復+cherry媽咪+的帖子 一呂小宗教分淨係

原帖由 littlecook 於 12-03-27 發表

一呂小宗教分淨係計浸信會嗎?
最好問返一呂,因為我的女兒們讀沙呂的,不過我相信應該一樣:相同辦學宗教團體。就如小學名:浸信會呂明才小學、浸信會沙田圍呂明才小學、聖公會主風小學等等。

lmy

咁沙呂係咪都只比浸信會會友有宗教分?

引用:Quote:原帖由+littlecook+於+12-03-27+發表

原帖由 cherry媽咪 於 12-03-27 發表
最好問返一呂,因為我的女兒們讀沙呂的,不過我相信應該一樣:相同辦學宗教團體。就如小學名:浸信會呂明才 ...
要親自打電話問,間間學校唔同的。我問過主風,天主教或基督教都有5分。問過馬主,如教會登記在「華人基督教聯會」就有5分。年年亦未必一樣。所以要親自打電話問學校,無人答倒你架,這是學校自己內部行政。

Cherry: 妳是住MOS/Sha Tin? 靈糧升呂小會否追得辛苦? 對靈糧的評價如何? 我在抉擇嘉德麗與靈糧,請指教

引用:回復+cherry媽咪+的帖子 Cherry:+妳是住MO

原帖由 CHUCHUCHUCHU 於 12-03-29 發表

Cherry: 妳是住MOS/Sha Tin? 靈糧升呂小會否追得辛苦? 對靈糧的評價如何? 我在抉 ...
我住MOS,亞女今年九月才升上小一,未知辛苦否,但大女當年由合一堂升沙呂,也很快習慣了!由小一至小六成績都不錯,所以最重要係一開始時,你要抉她一把。另外,細女讀靈糧很開心,但若有心由幼稚園開始谷的,那麼靈糧則不是那杯茶!

lmy

回復 babycoming 的帖子

請問你小朋友讀哪一間??? 我正為小朋友找學校.

想問有冇小朋友係讀靈糧入倒一呂OR沙呂呢? 我本有25分, 不過擔心佢讀唔O黎, 但聽靈糧舊生媽媽講, 又唔係好辛苦哦.........

回復 October 的帖子

我女未讀小學,仲係幼稚園今年升k3,係gh讀緊,而加都開始留意下沙田學校
[

引用:+本帖最後由+babycoming+於+12-6-20+09:32+

原帖由 babycoming 於 12-06-20 發表

回復 October 的帖子
Babycoming, 吓仲要搵?咁難得,緊係讀gh啦,有直升中學,仲係band1a.  我都恨唔倒。

沙田都冇小學可以直升到band1英中,所以我都好煩就算有,都超難入啦。  

係咪驚讀gh小學,小朋友起唔到身呀?

回復 winnietingting 的帖子

咁都比你估中左, 6點半校車,5點幾要起身............唸起都怕怕

為左讀gh近d搬了去九龍灣住,但我返工係火炭,都有間屋係火炭所以先唸返抽沙田校,而沙田區我只心儀培基,
咁唸住如果係沙田讀,我每日返到屋企都只不過係6點半前既事,仲有時間同女溫下書跟下功課,
又唔洗咁早起身,但唸起中學又煩多次就.............

[

引用:+本帖最後由+babycoming+於+12-6-20+10:06+

培基升band1英中比率大約60%(唔計band2英中,例如培基中學,黃錦輝etc).  要三思。

沙田仲有咩好野,請指教 !
[

引用:回復+winnietingting+的帖子 沙田仲有咩好

沙田仲有咩好野,請指教 !
一呂升band1英中大約65%,沙呂唔識計,不過好似高過一呂。不過兩間學校都谷學生。

‹ 上一主題|下一主題