用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田浸信會呂明才小學...收邊間幼稚園生? ...
樓主: le.unefran
go

沙田浸信會呂明才小學...收邊間幼稚園生? [複製鏈接]

回覆:kiov 的帖子

真的15分入沙呂?我識人20分都入不到喎!

lmy

引用:我朋友讀沙田聖心幼稚園,15分派左入沙呂!

原帖由 kiov 於 12-03-19 發表
我朋友讀沙田聖心幼稚園,15分派左入沙呂!
我好肯定佢欺騙你

lmy

引用:我朋友讀沙田聖心幼稚園,15分派左入沙呂!

原帖由 kiov 於 12-03-19 發表
我朋友讀沙田聖心幼稚園,15分派左入沙呂!
幾多年前?

[

引用:我諗樓主係想問,最後叩門階段,佢哋會收邊

原帖由 bobbi 於 12-03-18 發表
我諗樓主係想問,最後叩門階段,佢哋會收邊間幼稚園生多,例如私校會唔會著數D,如樂基、sc、根德園、etc, ...
去到叩門那一刻就彷徨了,就算來自名幼稚園也要看當時表現,我朋友不是朋友的朋友,佢一心唸住比錢讀書所以早鋪路讀九龍塘各幼稚園,萬萬無想到要考的直私小全考了但無一間收,無奈下只好等派位,但係派不到,碌到好後,果刻她彷徨得很,到處叩也無一間收,最後左找又找朋友幫忙才入到間校!

[

回覆:沙田浸信會呂明才小學...收邊間幼稚園生?

忘記講是去年的事而已!如未入幼稚園的小朋友,家長可考慮下找龍校!

不管那間幼稚園也要看小朋友面試表現,加上而加好多好叻的小朋友,每年叩門或考直私的學生也不小,但學位有限,所以有所準備也比沒準備較為安心一點

[

引用:忘記講是去年的事而已!如未入幼稚園的小朋

原帖由 babycoming 於 12-03-19 發表
忘記講是去年的事而已!如未入幼稚園的小朋友,家長可考慮下找龍校!

不管那間幼稚園也要看小朋友面試表現 ...
但如龍校收,車程遠,一程車要約一個鍾,大家會不會考慮呢?定搬家來相就呢?謝謝。

引用:Quote:原帖由+babycoming+於+12-03-19+發表

原帖由 winnietingting 於 12-03-19 發表
但如龍校收,車程遠,一程車要約一個鍾,大家會不會考慮呢?定搬家來相就呢?謝謝。

...
我女現在都是12點放,1點15分才到站,她在校車上開心到不得了,值不值得是乎家長自行決定,像她n班返全日,人人說她很可憐,覺得我很不應該,可是真正我和女兒感受的事她每天很充實,在校也很忙,很多開心時光,比起工人湊更好,學會自己照顧自己,由周街發脾氣訓商場,馬路,停車場的性格改變得比較易教,明白事理,不哭鬧,獲益良多

[

我朋友的仔聰明,英普流利,父親也是開教育中心的,兒子出生九龍塘幼稚園也有這結果,她千萬次叮囑我安心留在龍校,有個後備總比沒有的來得安心,有覺好訓,她由沒有學校收,第到1st都無覺好訓,到唔成功再等2nd,也失敗,心情跌到落谷度,直至最後找到學校才有覺好訓,當然也有幸福者,但大前提在不知道是否能順利入讀心儀小學前的準備是需要的

[

引用:我朋友的仔聰明,英普流利,父親也是開教育

原帖由 babycoming 於 12-03-19 發表
我朋友的仔聰明,英普流利,父親也是開教育中心的,兒子出生九龍塘幼稚園也有這結果,她千萬次叮囑我安心留 ...
Many many thanks.

回復 bobbi 的帖子

呢2間我都係間接識人係入面做
不過我諗間間都一樣架啦
叩間一定睇人事先,之後如果樣樣一樣/差唔多,一定睇幼稚園,SC,根德都會比村校著數

回覆:cherry媽咪 的帖子

我為什麼要騙你??可能有點誤會了,

他是第二輪派入的,現在三年班了!

回覆:kiov 的帖子

Haha mark is not counted in 2nd round

引用:Haha+mark+is+not+counted+in+2nd+round +

原帖由 02413124 於 12-03-20 發表
Haha mark is not counted in 2nd round
對呀!第二輪是不計分的!

lmy

引用:我為什麼要騙你??可能有點誤會了, 他是

原帖由 kiov 於 12-03-20 發表
我為什麼要騙你??可能有點誤會了,

他是第二輪派入的,現在三年班了!
可能你不是太了解這個配位制度!

lmy

引用:Quote:原帖由+kiov+於+12-03-20+發表我為什

原帖由 cherry媽咪 於 12-03-21 發表
可能你不是太了解這個配位制度!
係派位制度先啱!

lmy

就算自行收生部份入都唔奇,因為係3年前的事,所以我之前都問是幾多年前。加上3年前20分就等於而加有25分,收硬甘。

[

回復 babycoming 的帖子

我唔太相信15分自行入到!
我囡未出世,我已經開始留意啦!
咁多年無聽過15分入到,都係話20分都要抽!
我囡依家4YR!
除非係03沙士果年出世BB少,或者有可能吧!
會唔會果句'15分派入沙呂',寫漏左几個字:'15自行入唔到,第二輪好彩派入沙呂'???

引用:回復+babycoming+的帖子 我唔太相信15分自

原帖由 littlecook 於 12-03-22 發表
回復 babycoming 的帖子

我唔太相信15分自行入到!
沙士年出生較小,不過她說了入到咪相信她講羅呢2年就真係聽好多20分失敗的例子

[

我大女七年前20分都不是必入,所以我先咁肯定咁講!她在校六年,我從來無聽過有人第一輪15分入到!就算今年細女有25分我都心驚膽跳。或者我這七年真是孤漏寡聞喇!

lmy

Can I say 25points is SURE success???

BTW, I have 25points for CityOne, but just 20points for Shatin Wai.

Actually, which one is better?  Shatin Wai's is with a swimming pool, with better environment......
‹ 上一主題|下一主題