用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 多左咁多明慧POST,係因為星期六.........
go

多左咁多明慧POST,係因為星期六.........   [複製鏈接]

多左簡明慧定XX好的POST,因為星期6要交書費同校服費,好貴呀! 交左唔讀又唔抵,呢間學校真係食水深,都交左留位費啦,好奸呀咁早收雜費!!

4    0    0    0

請問書薄費和校服費要多少呢??

2170 +611(uniforms)

wballp    發表於 12-3-14 23:49

回覆:多左咁多明慧POST,係因為星期六.........

我正考慮唔交費,亦好大機會唔交
但其實我覚得佢無權要人咁早交雜費,而唔交就唔留位比你,仲唔比你退返,因為我一早已交$660留位費,坦白講,唔係唔想讀佢,只係$2170實在太貴,我仲想等埋其他result,如果要我比兩千幾蚊繼續留住個,我寧願等多一個月 (仲有3個pending),如果到時真係無offer既,再馬上找附近村校讀住先。

回復 karenbabe 的帖子

如果你暫時得佢一個OFFER,會唔會太博?

你係唔係打算只讀N?唔會直升K1?

醒目開學勳章

將心比心, 如果你做生意, 幫人做貨/買料, 都想收咗訂甚至大訂先,
唔係想話人哋辦教育=做生意咁,
而係如果有心讀confirm個位, 有幾難呢? 況且二千幾蚊唔算多(報得呢間都預咗d學費係幾多), 相信呢二千幾蚊係=某一期學校, 而不是debenture吧?!
有心讀, 跟學校schedule去settle payment唔係問題, 冇心讀, 點解要hold住個位?
我同明慧冇關係, 而以上做法亦不止明慧一間係咁, 有更多學校收「大訂」仲多. 試想想, 如果有幾十個家長都hold住個位, 有更鍾意學校收咗就唔讀呢間, 到開學才唔出現, 咁學校請多咗教師及其他職員, 以及所投放咗資源點算? 間間學校都開學, 唔係話收就可以收返一班小朋友.

話雖如此, 但冇必要咁旱就要交費, 好似明知其他學校冇咁多出結果, 早d叫人比$, 想賺番一筆先

我舊年都係得佢一個offer, 所以好無奈地交左,但冇買襪,因當時阿女隻腳三級跳,買鞋都要係dr. Konx先有佢size, 所以想入學前先買,點知個職員有少少黑面,仲話到時未必有得賣,講真都比左咁多錢啦,對襪$20一對都冇諗住慳啦,套校服話要度身,小朋友歲幾高得好快,早成半年都好難預架啦,我仲要買兩套,但職員話差唔多啦,個個小朋友都係咁發育長高,交晒所有錢個心好唔舒服,決定再報北角民生試下,點知又收左,所以到最後冇讀明慧。

回覆:多左咁多明慧POST,係因為星期六.........

係呀,如果n係明慧讀,K1可能會轉,因為考慮到升小因素,及程度,不過都會考慮讀完一年後感覺如何。
我之前收到in過york, 佢地回覆n班冇位,叫我今日會去york聽個家長會議,睇返之前d post,可能係安排offer比大仔明年頭開head starter k1,如果真係我會放棄明慧了,最多都係遲半年入學,我係FT mama, 或讀多兩堂PG, 一來,我同老公都覺得明慧同york兩間都差不多,都商業,明慧有日文,york的英語好些,有outdoor。二來,我仲可以等埋其他k既result。所以今日去聽才作決定

回覆:方麗娟 的帖子

2千蚊是書費,有1x本左右,我覚得幾貴。

carmen_sach  係超貴  發表於 12-3-15 12:35

我個囝囝將會讀幾個月N班,算村校,校服加書雜費都只需$1100
明慧的確貴喎

咁york好過明慧!

回復 wballp 的帖子

咁你呢, 星期六你會交嗎?

仲1516,我只打算讀一年

明慧係國際學校&私校, 咁既價錢算係咁喇!

其實上年明慧都有呢個問題
令人覺得佢地太商業化
我都覺得好反感
最後放棄咗呢間學校

唔係上星期六要交喇咩?!
商唔商業化我又覺得問題唔大, 有邊間私營幼園係完全唔商業化先?

佢学費吾算貴, 書費就貴, 我朋友俾 york k1  書費都係8XX

每間學校都有每間遊戲規則, 大家都有選擇權, 你可以選擇幾間學校去選, 佢都有權用方法去選擇真心去想讀造間學校的朋友們-----好公平.
再者, 大家都好易了解早D安排好,學校行政上都方便些.
當然站係家長角度, later will be better!
其實大家點解唔怪下其他學校要3月入,4月先有RESULT呢?
大家可以從對方立場看多D, 就了解多D!

其實大部份私校學費都3XXX-5XXX, 什費都係2XXX-4XXX, 點解明慧待別高業化呢? 最緊要你覺得是否物超所值. 貴與平,不在乎絕對價值, 是在乎relative value.

希望這樣想, 大家都開心D!

i thought already need to pay last saturday. and i gave up.
i think no show = give up. but they keep calling me to reply them and pay $.
i dont understand.
‹ 上一主題|下一主題