用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃大仙聖母vs 聖保羅堂
go

黃大仙聖母vs 聖保羅堂 [複製鏈接]

虎媽喜歡黃大仙聖母,虎爸prefer SPC. 交通不是考慮因素(本人住藍田)。

OL 係一條龍,阿女可直升至中學。戶外設施好,活動教學fit阿女

SPC係in埋父母,同埋好認同SPC教學理念。有NET有普通話老師。

兩間都係happy school,有無OL同SPC家長分享下??

thanks
   0    0    0    0

引用:虎媽喜歡黃大仙聖母,虎爸prefer+SPC.+交通

原帖由 alex.siu 於 12-03-14 發表
虎媽喜歡黃大仙聖母,虎爸prefer SPC. 交通不是考慮因素(本人住藍田)。

OL 係一條龍,阿女可直升至中學。 ...
剛剛查過,聖母書院(中學)只是band2中,並不特別。聖母幼稚園這條龍並不吸引。唔知我有冇錯呢,大家隨便改正。

estherlai  agree.  發表於 12-3-19 14:33
MamaRabbit    發表於 12-3-15 01:23

回復 alex.siu 的帖子

家姐讀緊, 細佬幾乎可以說一定入, 不過幾年後的事無人知, 作為SPC家長, 我覺的lei間學校非常好.

聖母中係津校, 唔係 100% 直上, 而且佢好似唔再係 band 1 了, 同埋作為一間女校竟然冇家政讀喎.

引用:回復+alex.siu+的帖子 家姐讀緊,+細佬幾乎

原帖由 Silverhawk 於 12-03-15 發表
回復 alex.siu 的帖子

家姐讀緊, 細佬幾乎可以說一定入, 不過幾年後的事無人知, 作為SPC家長, 我覺的lei間 ...
剛剛查過,spc派小一好!
想問吓Alex siu,咁多spc學生入聖類思,知不知是自行階段多,定大抽獎多,還是叩門?

又或是半聯繫?謝謝

回覆:winnietingting 的帖子

聖類斯是私小

thanks for reply.
係EK唔系好多家長講OL,睇黎我都係要放學時間去兩間幼稚園門口問下d家長d comment。

我以前post過有關OL 既post!
聖書之前係band one,呢一兩年先跌左band 2,
老師話因為係津校,收生方面有参枝,
好多朋友同事係OL出生,品德同學業都好好.

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2343907

回覆:ccsweetbaby 的帖子

我是OL old girl, 由幼稚園讀到預科再入大學,20年前同而家好唔同,以前是band one, 校風好純樸,好多叻人,但而家聽說跌 band one 尾好失望,本來諗住囡囡像我一樣入左一路讀唔使煩。我想是因為學生由幼稚園教起,學生不用跟外面競爭所以欠競爭力,聖母亦是好傳統的女校,不是新一代的女孩可以接受到的。所以我也給囡囡考了另一間k,因為他較活躍有主見。其次,大家常說品德是學校教的而學術是家庭教,我覺得是相反,品德更應該是家長身教,所以我會揀學術好學校為先。

20幾年前OL已經是band 1尾, 我都係20幾年前在黃大仙區讀中學, 當年我間中學比OL好, 但都係band 1尾, 宜家OL是band 2頭.

20幾年前有5個band, 果陣時d band 1 比宜家個 d 叻好多嫁.

我相信一個小朋友既品德教育同學術成績,
係要由家長,小朋友同學校多方面配合,缺一不可.

暫時我又唔太覺得好傳統,(除儀容外),
我個囡都係好活動同創意,暫時OL都幾互動.

自問自己都只是普通村校幼稚園,小學,中學,到大學,
但我同樣好開心有一個happy school life!

所以每一個人心中想要的都不會一樣,
anyway,
佢擁有一個開心愉快既生活就係我心中所想的!

回覆:ccsweetbaby 的帖子

To be very fair, OL has a very spacious and pleasant school environment which I enjoyed the most in my school life. Nowadays, there are not many schools has this luxury, such as many band 1 schools in Shatin region are small and located in public housing estate.

我都15/16緊阿女讀唔讀聖母K1, 我想知佢的英文&國話係唔係好弱?

回復 summother 的帖子

打過去學校問,佢話k1 一星期約有30 分鐘net 課,英文課只學A-Z 和少許ORAL,
k1沒有教普通話...佢強調佢地跟足教育局指引,即是不會教得深吧!
所以要視乎你心目中的中英文程度如何才是足夠

回覆:Silverhawk 的帖子

以前band幾都好,而家世界都不同了,多左好多flexible 的直資私校給家長選擇,佢地介乎IB school 同傳統學校之間,好多人爭。以前黃大仙區好過OLC的應該是Good Hope, 是band 1 頭。

其實依家時代進步,世界唔同,真係變數好多,
由幼稚園爭到小學,中學,大學.........
再加上成千上萬既同胞同我地爭,
真係争崩頭!

回復 ccsweetbaby 的帖子

所以d大陸人唔好落黎同我地爭!

回復 MamaRabbit 的帖子

我個女而家讀緊N1的國際班, 佢同我講英文多過中文.....
我諗我一定要再係出面報english course

回復 summother 的帖子

你囡囡間學校可以直升k嗎? 讀開國際班,真的決定轉讀聖母?
‹ 上一主題|下一主題