用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍城, 土瓜灣,九龍塘區, 2013年9月入讀K1, 大家入嚟分 ...
go

九龍城, 土瓜灣,九龍塘區, 2013年9月入讀K1, 大家入嚟分享啦! [複製鏈接]

大家好!我囡囡係1006,家住土瓜灣,將會選擇九龍城, 土瓜灣,九龍塘區既幼稚園,大家有咩心水呀?一齊分享卟啦!而我既心水幼稚園有以下6間,請比下意見!
1. 九龍城浸信會
2. 聖三一堂曾肇添幼稚園
3. 九龍靈糧堂
4. 培正
5. 培道
6. 協恩
   6    0    0    1

係唔係太早問,大家未開始預備呀?

回復 2010YL 的帖子

我仔仔係2010年九月尾B, 我呢排都諗緊K1考乜學校好!培正一定考!想博下!聖三一堂就未必!你可以講下浸信會有乜好嗎?我另外仲諗緊祟真同宣道兩間龍校

其實我知道九龍城浸信會唔係一間出名既幼稚園,我選擇原因:
1.        老師&校長非常有愛心,對小朋友友關懷備;
2.        博唔到名牌幼稚園,仲有一間二三線,無咁多人報名,應該比較容易收啲;
3.        近屋企
4.        基督教幼稚園
5.        有半日
6.        有學劵

祟真無半日以及宣道無學劵,所以唔諗

HI HI 大家好! 我個囡囡就係1009BB, 我會報九龍城/九龍塘區,因為我係住係樂富既,我揀選左以下呢幾間:
1) 香港創價
2) 宣道
3) 根德園
4) 迦南(九龍塘)
5) 民生
6) 九龍靈糧堂
7) 培正
8) 迦南(窩打老道)
9) 聖羅撒
其實我都唔係好知邊間學校好?邊間學校適合我囡囡讀,我都好緊張好頭痛,只係諗住全都報晒,收左先萛,請各位有經驗既MAMA比D意見,指點一下點做丫.

gailywong ,

你好,睇你既選擇,應該無宗教信仰,因為我一家都係基督徒,所以要選擇基督教 or 無宗教既幼稚園,選擇比其他人少

2010YL:

冇宗教信仰係多d選擇,但有d好學校都係要係佢既宗教先會收,所以有好處亦有壞處

up     

仲有無其他人入嚟分享下呀?

有無人知2013年K1邊間學校有學卷??

無咁快知

回復 gailywong 的帖子

九龍塘兩間迦南今年都唔收K1插班,因為佢地會先收哂自己學校的N班學生上K1。但佢地的N班人數係多過K1的學位的, 所以今年只可以交表去學校, 但學校未必會call 返你interview。你可以上迦南個網頁睇下, 你就明架喇!

O~~~~~小左一間幼稚園報,小左一個機會tim,MissMusic唔該晒你,我一陣一迦南個網睇睇先,thank!!

回復 MissMusic 的帖子

ms music, thanks for your info.

引用:回復+gailywong+的帖子 九龍塘兩間迦南今

原帖由 MissMusic 於 12-04-03 發表
回復 gailywong 的帖子

九龍塘兩間迦南今年都唔收K1插班,因為佢地會先收哂自己學校的N班學生上K1。但佢 ...
不過可以報迦南(九龍城),全日班。
佢冇N1班。
可以try try

回覆:yenyenBB 的帖子

想問咁快又開始報K1??
唉,N班既戰場剛結束,已經好累啦

回復 yenyenBB 的帖子

迦南 (九龍城正校) 都係只有半日班, 沒有全日班的。
的而且確, 佢係無N班, 所以如不獲迦南N班取錄, 又想K1讀迦南的話, 可以試試九龍城正校。

有全日班的是窩打老道分校, 哩間有N班的。

九龍城正校可以報,係未同九龍塘果間一樣好?
‹ 上一主題|下一主題