用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教培正幼稚園媽媽
go

請教培正幼稚園媽媽 [複製鏈接]

我仔仔是2010年12月底出世, 見有媽媽話細仔可以在其他幼稚園讀一年k1,然後試考培正.
是否在考的時候要足 3 嵗, 還是9月開學時足 3 嵗? 是否在10月份考呢?
有媽媽可以教教我嗎? 

1    0    0    0

今年9月入k1的09年10月也可以報呢!但以前只報到8月,9月一出生的也不可取表。如果政策不變,你出年應該報唔到,要再等一年做超大仔。

LyNeC  Yes...  發表於 12-3-13 22:45

回復 BBG1 的帖子

BBG1 多謝你分享, 我比較笨...是否
2013 九月 bb 2歲8個月去報?

2013 九月 bb 2歲8個月=> 報培正
2014 九月 bb 3歲8個月=>如收,開始K1
2015 九月 bb 4歲8個月=>開始K2
2016 九月 bb 5歲8個月=>開始K3
2017 九月 bb 6歲8個月=>開始P1

回復 friendlymickey 的帖子

是否9月派表呢,大約幾月面試架?
謝謝!!!

唔係派表架,大約10、11月才開始招生,可留意佢地既網站或致電問問確實日期,申請表係要家長先在指定曰期內寄信去培正,再等培正寄申請表給你架!

我想寄信給PC幼稚園校長, 請問有冇媽咪知道校長名字呢?

回復 LittleButter 的帖子

thank you LittleButter~

以前:
2007年9月1日-2008年8月31日出世,2010年報名,2011年9月讀k1。
2011年報名改了:
2008年9月1日-2009年10月31日出世,2011年報名,2012年9月讀k1。
如果學校政策不變的話:
2009年9月1日-2010年10月31日出世,2012年報名,2013年9月讀k1。

回復 BBG1 的帖子

thank you

不過2012年K1接受2009年10月31日或以前出世的小朋友入讀

http://www.hkexam.com/modules/sh ... viewads&lid=151

校長叫李仕浣先生

http://www.chsc.hk/kindergarten/

希望幫到你~

改了校長啦!現任校長:張廣德

多謝咪臣同BBG1兩位!

咁BB 2013報, 2014 謮時3歲8個月, 好似好大個先讀k1...

我想問有冇現時小朋友讀緊培正幼稚園嘅家長喺度?想問吓幼稚園情況, 例如老師好唔好?幾多人一班? K1有幾多功課? 同埋我有朋友話而家培正多咗 "雙非" 小朋友入讀, 係咪真呢?

回復 mumchow 的帖子

我大女讀緊k2,細仔明年入讀k1,我只可以講係學校好好,呀女好鐘意番學,我個女的班主任好年青,對小朋友好有方法,令佢好鍾意做好d功課,因為有貼紙受印仔,一定時間表現好又會有份禮物.

至於雙非就吾多覺有,反而同區坐校車班家長就非常熟,大家都好nice,仲要有好多都係兄弟姊妹一齊讀pc架.

好學校!
我唔覺有雙非呢!不過遲D唔知,因為香港就來雙非多過本土。

Thank you, thank you, 希望我仔仔 wait 到今年 K1 la =)

幾千個香港人的仔女想考都考唔到的學校,就算雙非入到都只係證明個小朋友同家長好叻,我又唔覺得有乜問題喎,

請問系分
上、下午?有無全日製噶?

No whole day class! Just either am or pm class.
‹ 上一主題|下一主題