用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 睇ON CALL 36都會落淚﹗
go

睇ON CALL 36都會落淚﹗ [複製鏈接]

我成日都會因為阿仔有病而唔開心,成日諗點解會係我?尋晚ON CALL36,錢醫生話﹕

有病O既人唔一定唔開心,健康O既人亦唔一定會快樂,屋企有病人對家人會造成壓力,但都要學識珍惜O係埋一齊O既日子﹗

大家加油﹗
   0    0    0    0

有病O既人唔一定唔開心,健康O既人亦唔一定會快樂

這句話只有我們才知道是什麼一回事

我成日諗,阿仔做功課慢人好多,專注又差,O係學校又會攪事.... 我安排佢上ST、心理學家、專注班、針灸ETC. ,又貴又花時間,但又唔係付出就一定有回報.... 諗好多負面野,成日都會唔開心﹗
不過調轉諗,假如佢係一個正常小朋友,可能都係迫佢學好多樣野,拎唔到100分又打又鬧... 所以,就算有一個健康O既小朋友都未必開心O既....

annaanna, 你睇完我篇  給大腦性麻痺家長的信.pdf  , 希望你知道在世上, 比我地更慘的人,  還有好多.我地的家長係生活在痛苦當中, 我好了解, 但都要為了生存 , 為了一點點可能無法實現的希望, 而去創做一個個的奇績.

我都好擔心, 好傷心, 我所安排的事都係事倍功半響度燒銀紙, 哎...希望自己身體健康, 如果唔係阿仔就慘啦

shirleycnf 發表於 12-3-15 20:35
我都好擔心, 好傷心, 我所安排的事都係事倍功半響度燒銀紙, 哎...希望自己身體健康, 如果唔係阿仔就慘啦 ...

其實由佢2歲入S位之後,我都好怕我幫佢揀錯.... 事實證明果間S位真係差,之後轉左I位,有進步,小學揀左間融合,以為好好,又係揀錯左.... 成日O係度諗,比咁多野佢,係咪真係有用呢?學校又有冇揀錯呢?做咁多TREATMENT又係咪有用呢?

不過我知,到埋單果刻先會知道一生做O既事有冇錯...... 目前,只可勇往直前吧﹗

我都係呀, 成日好自責, 連佢傷風感冒都攪到好似自己照顧不週禁, 幫佢報多D野學, 又好似攪到佢好辛苦好倦(唔好計自己辛苦啦), 幫佢報小D野, 又自責唔比多D訓練佢, 白白浪費黃金學習階段. 哎, 慢慢長路好難行. 呢個世界, 可以有幾多個菲比斯和愛恩斯坦呢? 我今早先好惡禁罵完我個仔講野一舊舊, 連講野都唔專心, 唔知點樣響學校做新聞分享. 我'林'成駕巴士下層D人都聽到. 佢地應該會覺得我好衰, 真係有苦自己知

回復 shirleycnf 的帖子

yes. 你果種自責的心情, 真係我地自己才知道.你嘗試下用阿Q的心情去睇成件事,  

先閉上眼, 深一下呼吸, 幻想以下:
本阿仔阿女冇手冇腳, 現在識呼吸, 有手有腳已好好了!!
如果靈魂對換 , 你希望媽媽唔理你嗎?

你試下騙一下自己, 我知好難, 我可以做到的. 你都可以.

‹ 上一主題|下一主題