用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬幼稚園 今年面試家長~收到信未呀?!
go

今年面試家長~收到信未呀?!

我今日收到信啦~ 收咗阿囡AM.

回復 20022009 的帖子

, 囡囡好叻呀!!

請問幾多月出世呢?

20022009  0902 大B  發表於 12-3-14 09:26

恭喜晒,你囡囡好叻呀!
可否分享一下面試內容?因為我囡囡會預備明年面試!謝謝!

got pm offer. Really unexpected

I got AM offer

hi, congrats all mamas.
My daughter got AM offer too!
I am happy :)

20022009  HAHA~ 大家可以做同學仔LU~  發表於 12-3-14 09:30
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends

My daughter Apr 09, and I am an alumna

回覆:今年面試家長~收到信未呀?!

Hi, everybody! 我亞囡 got AM offer, 0909細b 呀

囡囡係0902大B. 收到取錄既一刻. 真係好感動. 今年好似好難咁. 我IN 7間. 得兩間offer. 而且協恩係我地首選. 所以咁感動...

雪豆  你係唔係全部都in最hit的幼稚園ar?  發表於 12-3-14 13:28

2010YL 發表於 12-3-13 17:27
恭喜晒,你囡囡好叻呀!
可否分享一下面試內容?因為我囡囡會預備明年面試!謝謝!
...
考試內容相信除咗老師/校長知之外. 都無乜家長會知. 要囡囡自己入課室interview. 小朋友入咗去. 家長兜個圈出番黎. 我囡interview一定無5分鐘.

阿囡出黎問佢老師問咗啲咩/做咗啲咩. 佢話玩煮飯仔 / (同埋另一樣野我唔記得). 玩完就拎貼紙出黎.

我囡囡0911, rejected as expected.

囡囡只係答咗自己個"名", 1/2件物件名字, "橙", "豬豬" (<- 呢個唔知佢講玩珠珠定真係講pig)

同細b組, 一有小朋友喊, 會叫埋家長一齊入, 唔會好似大b組咁, 要小朋友唔喊, 先再自己入課室, 所以我感覺, 細b的機會....

雪豆  你的囡囡已經好叻喇~我個女唔肯同我講老師問過佢d乜  發表於 12-3-14 13:25

好替你高興ne, 協恩都係我哋的首選, 不過waiting都冇 ... 冇法la

回復 雪豆 的帖子

Yes Yes.
20022009, Nice to meet you!

I got AM offer ...happy happy....

20022009    發表於 12-3-14 13:53

係呀~ 最HIT嗰堆. 培正/宣道/民生/禮賢. 不過無一間OFFER. 但自己首選既係協恩. 最初都覺得係0.01. 不抱太大既期望. 但點知最後有OFFER.

另一間有offer都係好普通既幼稚園. 唔係一條龍. 雖然協幼都唔算係一條龍. 但都叫有啲希望升到協小吖.

雪豆    發表於 12-3-14 15:34

如果係備取生,機會有幾大?

雪豆  我見之前都有parents因考慮協恩小學會轉DSS而放棄學位,所以都有chance的。Add oil :)  發表於 12-3-15 10:43

trenycebaby 發表於 12-3-15 08:56
如果係備取生,機會有幾大?
UM... 講真~ 真係唔多家長會放棄個offer. - 可能10個以內都叫好多下. 所以除非佢得10人offer waiting. 但waiting之中都會有先後~~  

民生/禮賢我都係waiting. 但都無消息~ 但當然~ 協恩收咗. 就算其他waiting有都位都會放番個offer出黎

前日收到信, 派pm 班~開心死~

20022009 發表於 12-3-14 13:57

係呀~ 最HIT嗰堆. 培正/宣道/民生/禮賢. 不過無一間OFFER. 但自己首選既係協恩. 最 ...

haha,我跟你情況原來很相似,其他HIT果D全部WAITING...諗住絕望,完全沒想過協恩會收我個女(雖然是PM),非常意外,所以即使未必上到協小都會照讀.