用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屎波打人 - 名校 wor!
樓主: 11B
go

屎波打人 - 名校 wor!   [複製鏈接]

我都有睇到呢段評論, 不過個人覺得不太可信.
真係唔似收唔到腳. 不過我覺得呢個細路好有問題.

一個正常人係唔會咁做.

做出咁既行為, 我腦出就出現咗:
衝動, 不顧後果, 復仇心重, 欠缺愛心, 欠缺行為管理, 欠缺體育精神等等的想法.

接住, 我就係諗, 乜野情況會教出咁樣的小朋友呢?

我諗係: 先天性格+管教策略出問題+足球訓練出問題

仲有可能係: 特殊教育需要, 如: 過動, 資優, 亞氏保加等, 都有可能有咁既行為

又或者係: 家庭缺陷.....

從教育的角度看,
這個孩子需要的是:
讓他知道不當行為帶來的自然後果(natural consequences),
讓他承擔責任: 法律責任, 校方及家長責罰
以及給予他: 教育, 愛心, 關懷, 機會及鼓勵改過.

回覆:屎波打人 - 名校 wor!

坦白講,果場波啲動作,除左果吓踢頭,其他掃腳或者推撞,我都見過或者親身經歷過,係肉酸但唔會全城鬧爆,其實從後掃腳,已經要紅牌趕出場,唔明球証點解會無任何表示?至於有人話落得場踢波,就預左有身體接觸,有意外碰傷...簡直係廢話,宜家係特登用腳踢頭,點會話預左,你落街會唔會預左比人仆頭呀?如果你響第二場正規足球賽事,影到類似情況,我可以寫個服字兼公開道歉,如果一個成年人或者高中生,著住對波boot咁樣踢頭,真係分分鐘攪出人命!

bobbbby 發表於 12-3-18 01:12
啱啱上YouTube睇多次評論,挺英人士真係唔易搵,有位署名AnESFParent留言話2號仔係意外踢到對方,話衝力太 ...

100000000000% agree ...

完全沒有品德

醒目開學勳章

有關此球賽風波之討論將移至小學雜談,敬請留意。

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=16168680

佢終於都要面對,需唔需要付上法律責任,等法庭判決~~~
我諗受傷學生家長最後決定報警,都係因為學校態度,如果家長一早覺得要報警,唔會等到星期五,今次係學校令到個2號仔要面臨刑事檢控~~~

想問一下, 受傷家長的家長說是因為收到警告信才報警的嗎?

我以為該生的行為嚴重性即使家長不報警, 警方也要介入調查.

醒目開學勳章

宏媽 發表於 12-3-19 12:18

我以為該生的行為嚴重性即使家長不報警, 警方也 ...
宏媽:
整件事對該小朋友是可惜,可悲,可嘆

當如果教練在小朋友第一下故意犯規時,換他下場,不會發生
當小朋友火上頭犯錯後,父母不是拉走小朋友,而是真心的道歉,責備自己的小朋友,教練看顧小朋友,而且大聲叫罵對方的家長.
當你們的CEO,有時間跟律師商討出律師信,有時間作對校內持份者的公開信,花在這些無聊的事上的時間及金錢,真誠的找出傷者,道歉,了解小朋友的傷情,幫助小朋友.而不是擴大事件,不是遺憾
我們祈望的學校是沒有分別的,是一處教育我們孩子成長,有道德,有勇氣,有愛心,然後才是學識的地方.
達成方法有不同,有用嚴,有用愛,有用思考的,所以你們學校的方針沒有錯,錯在沒有相等的執行能力及忘記了自己是教育工作者的管理人
但根本是愛,是有心的教育工作者,而非CEO,非商業的人
如果一名管理者忘記了自己是教育工作者,就算每天面對不停的是行政,也不可以忘記的.

會搞到現在的情況嗎?

小朋友是需要機會,受傷的家長也不是要報仇.
但學校的錯,教練的錯,最終受害是你們的孩子.
願小朋友能吸取教訓,改過!!

宏媽 發表於 12-3-19 12:18

我以為該生的行為嚴重性即使家長不報警, 警方也 ...

受傷男童家長已經響電話訪問中,清楚表達,係因為踼傷人果個小朋友,直至訪問當日,都無任何表示
,而即場有叫佢道歉,佢亦無做...你當然可以反駁,佢無講過係因為收到警告信而報警,但係好明顯果位家長係好需要一個正式道歉,而唔係想收到一封由律師樓發出o既警告信。

之前幾宗因為YOUTUBE片段而令驚方介入調查的案件,例如:「頭文字B」、「貨車大戰七人車」...最後警方係以危險駕駛去檢控,而今次事件係有人受傷,性質唔同,檢控罪名亦都唔同,所以係要有人報驚先採取行動。

如果你仍然因為你係校內持份者,而抱住支持學校既態度,漠視民意,最終損失o既只係你地學校o既聲譽~~~

以我幾十年的矛躉經驗,球員的行為和作風,很受長輩影響和鼓勵。球員是按照教練的指導去比賽,不服從的會受罰和會被換出場!!

以我個人判斷,第一場輸了16-0後更改比賽結果,誰的主意?教練?老師?家長?CEO?答案是很明顯! 第二場有很多粗野行為片段,爆大鑊之前沒有受到約束,究竟教練的角色是什麽?

引用:

有仔你敢比佢入去讀 ?

無愛心, 無同情心, 無道理, 無人道, 無勇氣, 無承擔 無無無無無無無無無無

ANChan59  Summary - 百"無"  發表於 12-3-23 07:41

回復 like_travel 的帖子

無品+無恥

madscientist 發表於 12-3-20 21:40
大家想想,踢波變踢人,打籃球變打交,相信日日都在校內校外不同球場上演。這個案不同之處是 ESF 和 YouTub ...
踼波變踼人係經常有,但係咁樣踼頭法,真係第一次見。
通常足球場上踼頭,一係球員舉腳過高,但係一定會被吹罸,除非無球証或者球証執法水平極低;另一種係球員跌低後,其他球員意外踼到,或者失平衡一齊跌。
好明顯今次係故意,因為傑志球員跌低後,英基球員先起跑,而且個波係碌左去另一個方向,但英基球員係瞄準傑志球員頭部,用盡力抽射,我係睇左幾次慢鏡加埋自己踼波經驗後,觀察所得。
所以我唔同意今次綷粹因為ESF和YOUTUBE而令今次事件鬧大...

‹ 上一主題|下一主題