用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屎波打人 - 名校 wor!
樓主: 11B
go

屎波打人 - 名校 wor!   [複製鏈接]

如果作為受害學生家長,失驚無神收封咁嘅律師信。唔覺得對方係挑釁就怪喇!B2B灌就話平常,但係家長收就唔係咁尋常啦!況且只講不做,見唔倒有任何誠意。我只覺得對方財大氣粗!

醒目開學勳章

引用:Quote:ziyi+發表於+12-3-16+16:40+如果我是

原帖由 thomasha 於 12-03-17 發表
因為他不是一名教育工作者,只是幾間學校的行政管理人,忘記了服務的是教育我們的孩子,當是一間公司了,這是最令人氣憤。做了最壞的榜樣。我要針對的也是這樣。

ziyi 發表於 12-3-17 08:37
因為他不是一名教育工作者,只是幾間學校的行政管理人,忘記了服務的是教育我們的孩子,當是一間公司了,這 ...

英基為了掙扎求存, 將原本只是英童學校變成國際學校, 仲要用商業管理的架構來運作. 為了取悅家長,將學校活動不斷抗展但又缺乏經驗, 在場教職員的反應及管理層的手法都不好.

踢傷人就係踢傷人, 大家連2號仔個樣都睇唔到, 名又唔知, 就擔心到出律師信去保護, 係咪過份保護?

有無唸過, 比人踢既家長收律師信係乜感受? 傷害人既要保護, 咁被傷害既呢?  叫人收番段片, 其實叫踢傷人既家長寫信, 誠懇道歉同要求咪得囉, 駛唔駛叫律師寫, 好明顯有D嚇人成份啦

ES"x"錦既收費,錦既教學管理質素,簡直浪費社會資源。加埋啲家長在歪理中為抝而抝,強詞奪理,睇吾到可見將來有任何改善。

個小朋友係特登踢人,已經唔岩, 學校仲要出律師信俾個家長 ?! hk 有言論自由,點可以咁樣做?

This was my feedback in another post:

作為家長, 我地都好憤怒. 但無論幾嬲, 我地都要理性D去睇呢件事.

第一, 英基認為這個學生嚴重犯錯, 會跟進處理.

第二, 香港依家有個公審的風氣, 一有什麼看不過眼就放上網公審.
我見大部份討論, 都傾向認為校風, 教練, 家長有很大責任. 事實亦如此.
但片段放上網, 畢竟對果個學生會有好大影響.
有邊個會想面對公審? 即使成年人都未必頂得住.
校方保護番個小朋友, 我覺得都好應份.
如一時衝動犯下大錯的是我們的子女, 我們都會認同要教育及懲罰,
但我們絕對不會想被公審, 對嗎?

我在香港一般學校工作, 兩個小朋友都係讀英基, 其實英基校風好純樸.  
同香港的好學校一樣.
但係管教方法的確係唔一樣, 香港學校係防止學生犯錯, 而英基則是透過
建立校風和文化去管理學生. 學校成員好清楚乜野做得, 乜野唔做得.
做錯事要承擔後果, 一樣會見家長, 一樣要改過. 但每個人對自己負責任,
知道點解唔做得某D事情, 而唔係只係因怕罰而表面唔做衰野, 背地裡就做.

睇咗踼波段片, 都見到英基啲細路係好狼, 好茅. 球技又好一般.
我都覺得教到隊波咁, 教練真係好唔掂.
將14-0 說成3-2亦有問題, 唔知係唔係球會和教練的問題.

球場上表現, 又好難同家教扯上關係.
因為幾乖的小朋友, 在比賽場上, 又係另一個人.
但對學校內的校風, 我都好有信心. 正如好多家長都有講,
間間學校都有好學生, 曳學生. 但我仔的同學大部份都純品, 有家教.
而學校出律師信保護番個學生, 我覺得都應該.
但最緊要係從事件中汲取教訓,   檢討成件事的成因及日後點樣避免同類事件.

醒目開學勳章

引用:This+was+my+feedback+in+another+post:作

原帖由 宏媽 於 12-03-17 發表
This was my feedback in another post:
保護學生是學校的責任,這是絕對應該的。
但出律師信達到目的?定相反效果?
既然如此,出律師信就是錯,錯了就要認!
而不是死撐
P.S昨天受傷的家長說,沒有收到傷人的小朋友及其家長的道歉,那這CEO有辦法叫律師專人送信,難道沒有辦法帶同家長去慰問傷者及其父母?重申,不是叫小朋友去,是這CEO及小孩的父母!
不要死撐!想辦法求人原諒吧

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+thomasha+於+12-3-16+15:53+編

原帖由 thomasha 於 12-03-16 發表

回復 ziyi 的帖子
我文化不好,但如果有人對我囡囡作出了傷害,用了政治家的常用語:我好遺憾!
這是道歉嗎?
這字只存在國與國,又不想認做錯了才會說的
Sorry 對不起 -才是真正的請求原諒
而且學校除了做錯了"出律師信"花了這無謂的錢,不是更應該將錢用作幫助受傷的小朋友,主動找更好的專家治療受傷的人,如果破了相,是否盡力幫助?
學校不是教小孩做政治家,不要打政治家的方法。

錯就係錯, 如果簡簡單單道歉, 咪唔會攪到咁大件事囉, 唔係出到律師信, 咪唔會攪到人人知, 好似公審咁囉

唔係化 發表於 12-3-17 14:39
錯就係錯, 如果簡簡單單道歉, 咪唔會攪到咁大件事囉, 唔係出到律師信, 咪唔會攪到人人知, 好似公審咁囉 ...
咁學校咪而家捉蟲,俾人公審囉!

回覆:屎波打人 - 名校 wor!

每日有成千上萬段片放上YouTube,點解有啲片無乜人睇無人談論,而有啲片會引起大眾、傳媒甚至國際傳媒關注?原因不外乎片段中人物所作所為,非常過份,有啲人最後更要付上法律責任。
學校以律師信作回應,後果係點,大家都有眼睇,如果學校仍然認為程序無錯,只係對方/大眾/傳媒誤解或者過敏,証明學校期望同大眾要求有好大落差,佢地可以同我地個特首一樣,繼續自我制定一啲守則去規範自己,視民意如浮雲。
我當年都有參加中學校際足球賽,我諗中學生比小學生更加衝動,更加粗魯...但係以我幾年經驗,最粗暴都係勾/踢腳,拉衫/手,畜意(好明顯)踢頭係未見過,亦未聽過,我相信踢得咁粗野唔係一朝一夕,係平時嘅習慣,而教練亦無制止。

Youtube上,這條影片的觀看人數已有177,664人次
看到其他人的的段留言,甚是同意:

[p=16, null, left]@hongtung The effects of bullying, internet or in real life can last a lifetime, especially where children are involved. There have been some truly appalling comments made here; racist, violent, derogatory and baseless insults directed at a child by adults who were neither present nor have any knowledge of the incident except exaggerated internet hearsay. I refuse to either condemn or defend the child's actions. I do not have the information or desire to do so. More here should take this view

WoWGnomie 1 minute ago

醒目開學勳章

引用:Youtube上,這條影片的觀看人數已有177,664

原帖由 宏媽 於 12-03-17 發表
Youtube上,這條影片的觀看人數已有177,664人次
看到其他人的的段留言,甚是同意:
宏媽,為什麼短短幾天增加了六七倍,而基數是學校出律師信之前的?
就是學校的錯誤!

你喺YouTube咁多留言之中,搵到一段你同意嘅,都幾難得!
你好似無攪清楚個因果關係,第一個"因"係有人踢波時,用極度卑劣手段去嚴重傷害對方球員,而無即時受到處分,先會比人放上網,"果"就令到事件引起傳媒報導,第二個"因"係學校用左極差手法去處理,而令事件登上國際層面。
我同意有人無辜受到公審係唔公平,但係呢個踢人嘅球員,絕對唔算無辜,佢係應該響犯更嚴重罪行前,受到一個大教訓,佢犯嘅錯絕對有機會變成誤殺。
我諗好多留言嘅人,本身同果間學校或果間球會無任何關係(包括我),點解會一面傾向一方?

http://www.youtube.com/watch?v=cfxZL-Dl8Wc&feature=related

冇家教 ....

醒目開學勳章

宏媽,如果照最新的300K人次來說
真的真的表明了你們的CEO做汰令人氣憤,令事件擴大的罪魁禍首
想想由發生到出律師信見報只有40K
那為什麼,在出律師信而今也只有2~3天,卻爆炸性增加了
這真的是學校跟CEO的問題了,
這只是正常人的看法
典型的好心做壞事..
而且不一定是好心,相反是只表遺憾,更只有證明學校沒有誠意,才是越來越多人不滿的原因
孩子一定要俾機會.相反令孩子失去機會的不是我們,是你們學校的CEO做成的
為什麼去怪責人,而不去怪那搞大事情的學校管理層??

From all aspects of concern, I do not know why the Police has not taken any actions yet, as this has been quite obvious kind of criminal case similar to  common assult. Btw has anyone sent the clip to our honourable Commissioner for Police for his further actions.

其實成件事就好似有粒老鼠屎跌左落㷛粥,盡快撈起就小事,點知有關人士將件事化大,結果㷛粥越攪越臭,最終吾要得,既然自命ceo,坦白講我都吾buy教育界用lee d 名,丁點危機處理意識都沒有,其實真糸吾可以怪人喪駡!

啱啱上YouTube睇多次評論,挺英人士真係唔易搵,有位署名AnESFParent留言話2號仔係意外踢到對方,話衝力太大,收唔到腳,又話個波太接近...大佬呀,我都有踼過波架,個2號仔係見到傑志仔比人踼跌之後,再助跑幾步瞄準個頭,用力大腳踼埋去,係用腳面抽射架,果一連串動作,完全無窒唔想收,一氣呵成架,正常踢波,見到前面有人跌倒,都會收腳,唔想炒埋一碟令自己受傷,或者踩親人啦,點會仲加速架,除非佢係你殺父仇人啦,而且個波好明顯係碌左去隔離,如果咁都話睇錯,真係大話過我地啲特首候選人呀!

‹ 上一主題|下一主題