用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港靈糧堂幼稚園上小一
go

香港靈糧堂幼稚園上小一 [複製鏈接]

請問你們有没有小朋友以前讀香港靈糧堂? 想知多點小一派位的成績. 你們的小朋友派到心儀的小學嘛?

fw9166  朋友大囝誇區自行入了灣仔軒官小,所以細囝順利插班入了香港靈糧堂,好似唔太難入. 佢兩個小朋友原讀元朗普通幼稚園.  發表於 12-3-26 14:27
   2    2    0    0

醒目開學勳章

wow...靈量堂幼稚園,好難入啊....
我有朋友說...如果想入SP Co Ed, DBS, DGJS,此間是不錯的其中一個選擇
因為佢說靈量堂的會友申請聖公會的學校是有分加的

SP Co Ed, DBS, DGJS 呢D要成績高企嘅小學我相信我小朋友一定頂唔順...好擔心小一入學, 唔知會派到邊間...

醒目開學勳章

咁你可以試下申請一些活動教學的小學...如我囡的那一間,不過上年都成1700人爭120個位

邊間啊? 港大同學會?

醒目開學勳章

yes
you are right

醒目開學勳章

but not only this school,找一些活動的吧

有關小一升學情況,可往他們的幼稚園網頁一看,以下是2011年的升小一統計:http://www.lingliang.org.hk/application/images/entry_hk/hk_2011_chi.jpg

不過,呢幾年出生率上升,依家要入都唔係咁易。我女係09-10年畢業舊生,今年同我仔報,都唔收。

唉...係啦, 煩完幼稚園又將要煩上小一 !

小一派位成績唔關讀咩幼稚園事, 關所住地區事。

好多小朋友考直資, 你去學校網頁會睇到過往升小一情況
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

朋友囡囡在靈糧堂畢業, 現在小學二年班...
當年, 考五間私小, 有兩間收咗, 一間係真光, 另一間忘記了..

朋友當年話, 靈糧堂有好多活動, 有家長義工, 家長要抽籤成功,
便可以一起參與, 小朋友好開心, 三年都開開心心上學...

上到小一 (朋友囡囡派得中西區某小學),
開學後, 囡囡超跟唔上, 日日喊, 好似白紙一張...
由第一個學期開始, 經常見家長, 再跟進...
朋友要返工, 唯有即找補習社, 日日放學去補習社做功課,
(開頭, 朋友每晚自己跟功課, 根本唔夠時間做功課和學生字)..
另再放學搵英文, 珠心算和公民...

旁觀者的我覺得, 個小朋友好可憐, 開心三年後日日喊,
同媽媽關係好差... 學校功課末搞掂, 仲要日日做公民.phonics, 學彈琴, voline , 游水..

唔好意思, 離晒題,

總之, 比我感覺, 靈糧堂係有愛心, 活動教學, 小朋友開開心心的幼稚園..
課程唔深.....

myfanwy  請問可否透露她就讀的小學名稱?  發表於 12-3-15 18:10

多謝分享. 我都知靈糧係淺的, 依家我只有自己晌出面俾距學野, 希望幫補到 ~

myfanwy,

她很幸運,15分入咗聖心。

回覆:哈比 的帖子

咁我明白了。我都有朋友的囡囡在這間學校讀,但跟唔到課程,成日喊,真可憐。

靈糧係淺的

但係今年9月開始CWB靈糧就唔行學卷, 學費加至~$3K, 唔知課程會唔會深返D...

請容許我用過來人身份替靈糧堂講句公道說話.  小女在靈糧堂畢業, 有幸就讀傳统名校, 以我作為家長來說, 靈糧堂留給小女一個非常愉快的幼稚園生活回憶, 而且我非常讚同它的教學理念, 如: K1 K2不主張寫多筆劃的中文字, 因為小朋友的手部小筋肉還未完全發育, 也不用做三位加減數, 英文程度淺也不必多講.  但它令小女喜歡返學, 培養小女音樂感, 對身邊事物的好奇和求知慾.  還有, 學校在小女K3 畢業時, 曾经舉辦了一次為數數百人的中國內地旅行團, 可以想像到學校要動用多小人力和物力才可以做到的!

以我所知, 小女和她的同學, 在傳统名校就讀沒有出現追不上的情況, 我覺得最重要是家長在背後的支持和鼓勵.

sillybabyq  Totally agree, we should give a happy life for children and LLC can definately acheived !! My boy is doing well in Y1 and the little boy is now establishing his confidence in LLC ^^ Well done LLC  發表於 12-3-27 13:54
TOKIN  agree, my child can catch up the progress (above average) in class.  The most important is the parent encouragement.  發表於 12-3-22 13:43

我舊同事個女讀緊k2, 聽佢講阿女每日放學都好開心,雖然學術上係比較淺,但學校比較注重小朋友身心發展,有好多活動可以參加,個人喜歡此校比好多機會小朋友表現自己,無形中可增強自信心,滿足佢地嘅表現慾,佢地雖然遲學寫字,但亦會建議家長多幫小朋友段練小手,其實到k2, 好多時家長都會另外報啲興趣班比小朋友,學校冇提供,父母可因應須要報讀以備考小一,應該問題不大,咁當然亦要父母自己想小朋友係方面發展啦。

我都好同意靈糧嘅教學方式, 令我兩位小朋友好喜歡返學, 亦係我當初選擇靈糧嘅原因, 漫長嘅學習生涯, 我想對小朋友有個好開心嘅幼稚園時光, 只要距唔討厭返學同學習, 我唔介意幫距參加多D課外活動...但始終上小一都有一定嘅壓力...

我都好同意靈糧嘅教學方式, 令我兩位小朋友好喜歡返學, 亦係我當初選擇靈糧嘅原因, 漫長嘅學習生涯, 我想對小朋友有個好開心嘅幼稚園時光, 只要距唔討厭返學同學習, 我唔介意幫距參加多D課外活動...但始終上小一都有一定嘅壓力...
‹ 上一主題|下一主題