用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試後家長會為小朋友做什麽?
樓主: smallfoothk
go

考試後家長會為小朋友做什麽? [複製鏈接]

回復 ppsfung 的帖子

好多時考試前才教完考試內容,想早温好都難,如病就補考最好,失手可但小一至小四,小五至小六就NO take two.考試後佢己選定很多節目了.

回復 smallfoothk 的帖子

一定要去玩,平衡吓自己和細路 ...

smallfoothk  會,但一起看小朋友劇較..  發表於 12-3-12 17:50

咁又系,因為一次失手,系好難拉番d成績,同埋要keep住個個星期溫習,依樣野我小朋友一年級果陣已經唸到

joemyt 發表於 12-3-11 22:32
prepare for next exam !!!!!!

無得休息?做亞媽的我都想休息

喪玩! 喪食!

唔玩返一個假期對唔住自己同小朋友!!!!!!!

唔玩過夠本, 小朋友邊有心機溫下一次試!!

因為我小朋友曾經同我講過: 人生咩意義都冇, 淨係讀書, 做功課同溫書!

所以每考完一次試, 我真係帶佢周圍玩~~ 玩到佢話: 亞媽, 不如我地聽日留係屋企休息下, 玩到好累~~ 哈哈哈~~~~~

回復 faye525 的帖子

玩就一定要,但"因為我小朋友曾經同我講過: 人生咩意義都冇, 淨係讀書, 做功課同溫書"應解釋佢聽,讀書為改善生活.為將來,為小朋友下一代想想...

faye525  有講過, 但係佢答我: 你想我咁咋嘛, 乜都只係你想我咁...
所以少講左正經野, 多D陪佢玩, 等佢心態平衡D  發表於 12-3-14 13:39

smallfoothk 發表於 12-3-12 15:49

好多時考試前才教完考試內容,想早温好都難,如病就補考最好,失手可但小一至小四,小五 ...

唉!我地都係呀, 今次測驗都係岩岩教完就要考. 特別係數學小朋友都未有時間溫習掌握就要考, 攪到我超緊張呀.所以諗諗下咩超學年學習對時下的初小教育係WORK架. 可惜我冇強迫小朋友超學年, 咩都等學校教.

smallfoothk  如對數學在興趣學奧數之類,定成績卓越  發表於 12-3-14 12:16

引用:回復+faye525+的帖子 玩就一定要,但"因為

回復 madscientist 的帖子

朋友教孩子用身教,父母努力讀書現高薪厚職,年年暑假去旅行,住私樓有工人.轉校因成績好,不好是未開竅及調整自己的心態是孩子盡了力,不論得失.考試完後,和孩子去喪玩一下,調節大家又重新開始.祝好運

我有用身教, 有解釋, 但係佢真係覺得只係我地一相情願去安排佢人生..

所以講多無謂, 可行情況下調節生活時間表, 等佢心態上平衡D

然後等佢自己慢慢體會當中道理算.....

P.S. 佢駁我果D說話, 係係佢小一時, 得七歲...而家佢都只係小二, 八歲唧....

smallfoothk  都係果句,成績好有好多玩的活動,若差就要温習少D玩  發表於 12-3-14 16:46

我諗可能你小朋友本身唔係硬頸之人, 所以講道理行得通
我果個超硬頸, 我都有同佢講過, 成績好可以有好多野玩, 成績唔好要多溫習,

佢真係發脾氣時答過我: 係你地想我成績好咋嘛! 我都冇話想!!!!

變左唔想再同佢講太多道理, 因為佢已經聽到好煩

P.S. 其實小女成績一向OK, 所以先再佢更上一層樓唧. 可惜佢已經覺得好辛苦

smallfoothk  ok就順其自然,放手一試,相信將來獨自能力和信念很强.  發表於 12-3-15 09:19

同佢去食自助餐,  帶佢去買份禮物, 比佢睇電視同打機

smallfoothk  每年都咁做了  發表於 12-3-16 12:26
‹ 上一主題|下一主題