用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方收咗阿仔,唔洗煩 ,
樓主: AsaphEunice
go

方方收咗阿仔,唔洗煩 ,   [複製鏈接]

happymama_jkc 發表於 12-6-2 09:23
想請教大家九龍邊間分校好 d ?

Thx
我仔讀緊太子道西, 校舍細,但冇咁舊.  N得兩班, 人數小老師EE TAKECARE每個小朋友都較全面. 當時我有得選,但我真係好介意對衡道咁舊同暗既環境,所以選左太子道.

太子道唯一唔好係冇全日, 冇國際班, 所以選得太子道西冇選擇.

janis836 發表於 12-6-12 21:26
我今日同仔仔interview,仔仔都係咩都唔做,但照收!
都唔知讀唔讀好呀?

...
如果冇更好既選擇,而你又想仔仔有好既學術基礎,方方是好的. 而且學費唔算貴.  我仔係十月細仔當時都係冇得揀.依家覺得唔錯. 唔算差.

引用:Quote:janis836+發表於+12-6-12+21:26+我今

原帖由 梅媽媽 於 12-06-12 發表
如果冇更好既選擇,而你又想仔仔有好既學術基礎,方方是好的. 而且學費唔算貴.  我仔係十月細仔當時都係冇得 ...
仔仔仲有黃埔迦南offer,我都1516緊!

janis836 發表於 12-6-12 21:26
我今日同仔仔interview,仔仔都係咩都唔做,但照收!
都唔知讀唔讀好呀?

...
janis, 我會讀呀, 仲已經交哂錢la, 如果你囝囝都讀, 咁大家可以做同學仔la~

引用:Quote:janis836+發表於+12-6-12+21:26+我今

原帖由 AllisonFu 於 12-06-14 發表
janis, 我會讀呀, 仲已經交哂錢la, 如果你囝囝都讀, 咁大家可以做同學仔la~
我兩間都交了註冊費,你係唔係pm ?

回覆:janis836 的帖子

我囡囡讀緊對衡道,其實地毯都定期洗/換,而12月到依家,病過3次要睇醫生請假,同返學前差不多,感覺衞生理想,尤其對衡道有咁多學生。其實去年都有幾個offers,最後都讀咗方方,可能有好多朋友都話俾都唔讀,但讀落完全OK,返學開心又學到嘢,一啲都冇後悔

回復 梅媽媽 的帖子

Hi 梅媽媽, 我都在太子讀緊apple pn, 你呢?

梅媽媽  好嗎, 我仔讀ORANGE班,  發表於 12-6-15 21:18

方方相對其他幼稚園好少人講, 但係我又唔明白係大家唔識佢地創辦人定係佢唔夠人地出名? 我去過咁多間幼稚園interview, 係方方既感覺最好, 雖然九龍塘係有d 舊, 但係佢唔會舊得過st cat, 而且室內入面有地氈, 經常清潔, 一入學校就要換鞋, 比起st cat 真係好好多~

再者, 名校收緊你4-5千, 我唔知比到你d mud, 但係依方方3600蚊學費, 佢唔深, 按步就班教學, 呢點我絕對buy! 比你超深, 小朋友都未必吸收到, 到最後又如何?

佢校長係同好多會有connection, 所以每個會有活動, 都會出通告比家長, 但去唔去係你自己揀, 亦都會有問你捐錢, 但係你捐唔捐都無問題的, 有時我都唔記得交番通告, 老師都唔會介意; 你隨時隨地打比老師問仔女情況, 佢地絕對好開心咁答你問題, 但係唯一唔好既可能係佢地唔會整d 評估, 影相, 同埋觀課... 不過問到老師佢既情況已經唔係問題~~

lazycouples 發表於 12-6-15 12:14
方方相對其他幼稚園好少人講, 但係我又唔明白係大家唔識佢地創辦人定係佢唔夠人地出名? 我去過咁多間幼稚園 ...
我好認同你,比其他多人讀既學校, 方方相對干淨. 學費唔算貴之餘,其實佢學既內容唔淺.  好多方方K32畢業既同學入名小學一D都唔吃力. 我識有人入到女拔都讀得好輕鬆. 佢有評估嫁, 上下學期各一個, 而且唔淺, 我仔上學期數學攞C咋.當然我唔係真係咁CARE,畢竟佢還好細.

lazycouples 發表於 12-6-15 12:14
方方相對其他幼稚園好少人講, 但係我又唔明白係大家唔識佢地創辦人定係佢唔夠人地出名? 我去過咁多間幼稚園 ...

聽到你地咁講, 我都放心d!!!

janis836 發表於 12-6-14 19:01
我兩間都交了註冊費,你係唔係pm ?

yes, pm class

me too, 對衡道 Pm Class

引用:Quote:janis836+發表於+12-6-14+19:01+我兩

原帖由 AllisonFu 於 12-06-18 發表
yes, pm class
如冇意外我都會比仔仔返方方!對衡道pm class, 11月開學!

回復 梅媽媽 的帖子

haha, 我囡囡數學都係c+, 最叻都係b, 不過佢12月先返仲要係國際班, 放完個聖誕新年假就要1月評估, 3月家長日個老師都話冇問題, 我都好少理; 我覺得課程對細b都唔簡單; 6月尾又做評估la, 原來仲要考埋上學校嗰啲, haha; 我相信囡囡係唱遊方面一定ok; 其他就 ... 等佢自由發揮la

梅媽媽  我都由佢LU,你下學年是否走啦. 我仔走啦,去讀全日制  發表於 12-6-21 10:04

回復 hobby 的帖子

係呀, 走返去屋企附近嘅村校, 有voucher, 又唔洗搭車, 同依家一樣, 都係全日班; 其實我個囡都有in你囝囝將會讀個間, 不過人哋唔收佢囉

昨日學校派返啲工作紙, 有啲字我都唔識, e.g. "wagon" ... 我相信, 如果阿囡讀上去, 係我要上補習班囉
‹ 上一主題|下一主題