用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方收咗阿仔,唔洗煩 ,
樓主: AsaphEunice
go

方方收咗阿仔,唔洗煩 ,   [複製鏈接]

回復 Bean0602 的帖子

係open day / 家長日 個日老師同我講, 我仲怕係阿囡跟唔到, 但老師話1月同11月比當然有差別, 但整體上阿囡都跟得到, 12月返開時, 老師仲以為佢唔係好識講嘢 (因為屋企差唔多全廣東話, 佢唔係好識用英文答), 依家就話佢講嘢好叻, 好清楚; 之後囡囡病咗幾日冇返, 老師都再打來問候, 仲再三提我要寫信去留位(for local stream), 如果唔係9月可能要讀返國際班 ... 所以我以為一定有得讀

How much is school fee for PN?

雙語班用中文定英文in???

回復 kalun2000 的帖子

對衡道方方國際全日班$4950, 除咗半年一次雜費, 約1/2千, 沒有其他收費, 就連茶點, 午睡用品等, 都不用再俾錢;
homepage 張申請表都有寫幾錢學費, 但間間都唔同; p.s. 明年方方冇加學費, 難得難得

回復 盈盈b 的帖子

雙語班用廣東話interview; 國際班由外藉老師interview 小朋友, 仲有個local老師用廣東話問家長問題; 內容簡單, 主要睇小朋友有冇反應, 記得有俾不同水果, 叫小朋友取出, 再交俾老師/家長, 又會用公仔, 書, 整啲聲, 來測試小朋友對物件的反應; 問家長都係好standard的問題, 唔記好得問咩, 不過唔使準備都ok, 好似有問識唔識得叫爸爸媽媽; 最後叫小朋友bye bye; 囡囡interview時得11個月大, 又未識行, 都pass 咗, 不過大家留意, 佢係跟報名次序interview及收生, 所以早啲報係著數啲, 尤其係我哋呢啲細仔, 如果唔係, 都幾難有書讀

請問方方係咪要去排隊攞FORM, 先到先得架??

回復 immitensi 的帖子

只需係網上download, 在指定日子交form就可以, 想當日, 第一天收表, 差唔多10時交form, #4x; interview 問過, 可以開6-8班 local, 1-2 班internatioanl, 所以都有幾多位; 人數方面, 囡囡讀緊的international class 有23個小朋友, 1個net, 1個local (都只會同小朋友講英文), 1個teaching assistant (呢個都係老師, 唔係ee嗰啲), 老師仲話唔會多過26個小朋友, 人手充足; 仲值得一讚係學校有一個註冊護士, 每日為小朋友量體温, 有次囡囡返返吓學發燒都即刻收到學校電話, 由護士照顧; 嗰次老師話見囡囡食完飯之後開始個樣唔舒服, 跟住探到38.1, 由此覺得, 雖然平日好少會收到老師電話, 但老師都細心照顧, 可以安心交個小朋友俾方方

回復 hobby 的帖子

Thanks Hobby, 我之前打過去, 佢地又話係派FORM既...等我再打去問下先, THX!! 可吾可以講下INTERVIEW IN D咩呀?

just copy from previous post: 回復 盈盈b 的帖子

雙語班用廣東話interview; 國際班由外藉老師interview 小朋友, 仲有個local老師用廣東話問家長問題; 內容簡單, 主要睇小朋友有冇反應, 記得有俾不同水果, 叫小朋友取出, 再交俾老師/家長, 又會用公仔, 書, 整啲聲, 來測試小朋友對物件的反應; 問家長都係好standard的問題, 唔記好得問咩, 不過唔使準備都ok, 好似有問識唔識得叫爸爸媽媽   

; 最後叫小朋友bye bye; 囡囡interview時得11個月大, 又未識行, 都pass 咗, 不過大家留意, 佢係跟報名次序interview及收生, 所以早啲報係著數啲, 尤其係我哋呢啲細仔, 如果唔係, 都幾難有書讀

引用:回復+hobby+的帖子 Thanks+Hobby,+我之前

原帖由 immitensi 於 12-03-22 發表
回復 hobby 的帖子

Thanks Hobby, 我之前打過去, 佢地又話係派FORM既...等我再打去問下先, THX!! 可吾可以 ...
我今朝ln完即收,只係指住書問動物和生果,眼,鼻好簡單!不過只有下午班!

吾該哂hobby & 外星人媽咪, 打左去問, 原來都有得上網d/l form~~

回覆:immitensi 的帖子

今日ln方方即收我囡,主任比著張通知話本月31號係佐敦參加復活節嘉年華親日活動!點解我囡都沒返學已有呢D活動?有冇家長知道呀?

回復 外星人媽咪 的帖子

我都記得想當年, 收咗阿囡, 未返學, 學校都有寄中秋節活動的單張俾我哋, 自由參加

外星人媽媽我同你一樣都係即in即比$660,亦都有張單張呀!!,HAAAA

引用:回復+外星人媽咪+的帖子 我都記得想當年,+

原帖由 hobby 於 12-03-23 發表

我都記得想當年, 收咗阿囡, 未返學, 學校都有寄中秋節活動的單張俾我哋, 自由參加 ...
多謝你的回復!我應該會帶囡囡去,讓她見識多D嘢!

回覆:盈盈b 的帖子

有機會做同學仔吖!聽D家長講方方係間唔錯的幼稚園,我會放棄學之園,迦南!

我個仔係 10年細 B , 上年 9 月 in , 0個時 arm arm 夠一歲 , 成舊飯0甘 , 唔收 , 2 weeks ago 比多次 form , 第日就 in , 即收 pm class......叫有著落 la

回復 Bean0602 的帖子

我之前係度抓左好耐文
知道 報 York PN , 如果唔收好多時會 offer 定雙語 K1 PM , 叫有間打底
所以阿仔而家有方方 PN offer , 上 K1 我就擔心小 D  

我識得有朋友, 佢對學之園的comment 好好; 大家唔好介意, 我係呢度的分享, 只不過係自己感受, 我好怕, 會影響到大家, 搞到大家選錯校 ... 因為之前有朋友講過, 收呢個價錢, 一定唔會讀方方 ... 呢句話, 好似條"次"咁, 或者我小氣 .. 到k1, 又不停話要去st cat repeat pn ... 又話細b點點點 ... 唉 ...

引用:回復+外星人媽咪+的帖子 我識得有朋友,+佢

原帖由 hobby 於 12-03-23 發表

我識得有朋友, 佢對學之園的comment 好好; 大家唔好介意, 我係呢度的分享, 只不過 ...
其實我都知學之園英文水准可能會好D,但係紅磡呢間麻麻,再加上我們去ln時感覺D老師唔係咁好,這純粹係我個人看法,大家冇介意!如果返學之園囡囡可以唔洗搭校車,因為係我屋企附近!都好難選擇!不過k1我都係要再找龍校!

‹ 上一主題|下一主題