用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德貞小學
go

德貞小學 [複製鏈接]

請問德貞小學的校風如何? 老師關愛如何? 功課多嗎?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

德貞小學今學期已經停辦小一, 等所有學生完成小六學程後德貞小學會停止辦學.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 12-3-10 14:35
德貞小學今學期已經停辦小一, 等所有學生完成小六學程後德貞小學會停止辦學. ...

why? 收生不足?

醒目開學勳章 王國長老

happyelimme 發表於 12-3-13 00:06
why? 收生不足?
唔知..........

下面係連續兩學年既開班資料, 2011/12 已經停辦小一.

2010/11學年

小一 班數 :1

小二 班數 :1

小三 班數 :2

小四 班數 :1

小五 班數 :2

小六 班數 :2

總數:9

2011/12學年(以教育局在2011年4月所批核的班級數目為準)

小一 班數 :0

小二 班數 :1

小三 班數 :1

小四 班數:2

小五 班數 :1

小六 班數 :2

總數:7

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 12-3-13 00:09
唔知..........

下面係連續兩學年既開班資料, 2011/12 已經停辦小一.

很可惜

I graduated from Tak Ching primary school....

醒目開學勳章

回復 happyelimme 的帖子

(Just my personal sharing)

This is the news clip I read before:

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/art_main.php?iss_id=20091120&sec_id=6996647&art_id=13441101

德貞小學逐步停辦
深水埗區老牌教會學校德貞小學,近日宣佈完成歷史使命,明年招收最後一批小一生後將停辦小一,至 2016年正式結束營運。校方指,隨着本港近年適齡學童人數減少,加上社會經濟不景,以非牟利私立形式營辦的德貞負擔日重,經過長時間考慮,無奈作出這艱難及負責任的決定。

1923年創校的德貞小學是深水埗居民推崇的學校之一, 07年捨身救火的消防員黃家熙就是該校校友。學校日前向報讀該校的家長舉行發佈會,宣佈將於 2011年 9月停辦小一, 2016年 8月 31日正式關閉,下年入學小一的將成該校最後一屆畢業生,不少家長對消息都感驚訝。

辦學團體耶穌寶血女修會教育事務主任黃美美昨表示,經過近九年反覆研究,上月終作出這決定,「寶血會?家都有七間官津學校,作為私校嘅德貞已經完成咗佢嘅歷史使命,七年後光榮結束。」至於學校結束後騰出逾 2,000平方米土地如何發展,教會未作出討論。

I believe not many parents are aware but the economic situation and previous low birth rate has created a disastrous environment for many private schools to sustain.  Without any financial support, the organization needs to supplement a lot financially to keep the school running.

是一間好好的學校

太舊嘞, 小朋友會唔喜歡嫁.

我都係畢業於這間小學, 你問我當年的好處, 大約三十年前吧, 係佢中文程度真係比較好, 我記得我地畢業歌係一首文言文的歌曲, 後來大左讀中文系, 才知道D歌詞好有意思.

它很有民國的氣質, 重書卷氣, 我記得果時雙十節學校會派青天白日滿地紅旗.
我後來對五四時代的文學作品好有興趣, 我覺得小學對我來講有一定根源.

佢同舊派學校一樣, 重視人文. 我記得班別係用仁, 義, 禮, 智, 信來分班.

但時移世逆, 大勢真係不可改變, 家長唔再重視甚麼人文性, 作為一間私校, 佢要跟大圍走, 於是, 甚麼普通話教常識這等政策也要出籠, 務求引來家長的青徠, 我作為校友, 都覺得係無可奈何.

既然歷史任務已成, 就由它去好了.

可惜。這是一間唔錯嘅學校
‹ 上一主題|下一主題