用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 細仔評估「發展遲緩」,可以點做?
go

細仔評估「發展遲緩」,可以點做? [複製鏈接]

3月5日帶左細仔去評估中心,經過醫生做完一輪test之後,評左佢係「發展遲緩」,要輪幼兒中心兼收位,有無人都係咁?要等幾耐先會有?因細仔依家已經2yrs9個月,本身都同佢報左普通幼稚園,九月會番學的,咁呢段期間我可以做d咩?
想同佢報d課程上下,但係又好似幾貴,因我係綜援家庭,二哥都係特殊兒童有自閉症,唔知點好??
有無人可以分享下,支持下呢??
   6    0    1    1

回覆:三王一后 的帖子

邊方面發展遲緩?

三王一后  認知,說話及理解能力,其實都唔係好清楚,因醫生只係概括講佢係發展遲緩,應該所有發展都係慢左,係認知同說話慢得最多!!  發表於 12-3-13 11:44

有冇諗過做感統訓練

回復 Topaka 的帖子

其實我唔知佢應該做d咩訓練先0岩佢,咁可以點做先???

感覺統合係可以訓練到腦部功能, 好多職業治療師都會用係自閉, 專注力不足同發展有問題GE小朋友身上, 現時做得最專GE係遊戲輔導室, 大約$220/ 堂. 其次都有D其他GE地方可以做, 有D會貴D, 社福機構都會有, 不過唔知要唔要排好耐, 我都知其他地方做感統, 好似成長遊戲室.
如果你想要多D資料, 我都有D網頁介紹, 不過唔知可唔可以係到POST出
要就一係PM我啦

wowobb  請問可唔可以PM埋D資料比我~謝謝  發表於 12-3-22 10:12
三王一后  好呀!!你PM我吧!!因我都要預算D錢俾細仔去學呀!!  發表於 12-3-20 18:01

幼兒中心兼收位 - good, better than ordinary kinder as teachers are trained with special skills, very expensive in private centre.

My friend's daughter was found to have developmental delay at 3, then went to ordinary school, not helpful, but go to 幼兒中心兼收位 , very fast improvement, now in Marymount...and assessed as gifted now.

多D同小朋友去公園玩SWING...滑梯...平衡木...比多D不同質感東西比小朋友摸..赤腳踩(草/沙/春石/布)....每天玩1小時公園...
上感統PG...都係比果D野佢地玩..
小朋友又真係好多都不敢掂水彩...涕SO膏...由他玩都全身都係...原來不怕弄髒是好事...好過掂1下就要洗手...

我同你一樣,我仔仔由2010年4月就開期等。由醫院社工幫排教育訓練中心同特殊幼兒中心。排期等其間醫生會叫去醫院物理、職業治療。因係綜援家庭所5需要錢,因我見醫生問很多問题可以點做醫生就答我可做物理、職業治療。剛剛3月20日才排到協康會一星期2次,係由關愛基金打俾我,話我的選擇沒有位,叫我可去協康會。重以為關愛基金剩係for大陸人,她說沒有分合知格就得。去到姑娘會叫帶評估中心評估記綠,會問係5係巳報讀幼稚園,我重答姑娘排左甘來都5知幾時有位,5通5讀書咩(sorry入正題),會再評估要做D乜治療同需不需要特殊幼兒學校,會有表格塡想讀邊一種例如殊幼兒學校、教育訓練等等
評估中心應有叫你去物理、職業治療,5知做d咩應多發問醫生同評估中心姑娘池中她們是最專業。
希望解答到你問題,有問題可問我大家言究言究一下thx!!
5使擔心錢問题,叫醫生簽紙俾你去物理、職業治療,最重要係5就錢因係綜援家庭

關愛基金是会帮特殊儿童服务,但要入息审查。可以去协康会问下。

回復 motherotk 的帖子

motherotk
How come from slow learner became gifted in you case?

My son had the similar issue(s) years ago, the professor assessed him and just recommended him to join Pre-nursery earlier than our plan, year and half. Just 2 weeks, all changed. His observation was my son's circle is too many adults and not many kids, put him in a more kids environment or with someone knows how to communicate with kids, the problem is resolvable, he is right.

ANChan59
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Hi Topaka,

我都想要有關職業治療師既資料呀!! 可否email 給我
[email protected]
Many thanks!!

回復 tweety82080 的帖子

其實已經墳左,同埋醫生已評左佢要輪幼兒中心兼收位,我問過社工,佢話或許要等大半`年,年尾可能有得轉,不過唔太確實,黎緊又九月要番主流幼稚園,我怕學校會不太接受佢,唔知,總之好多野擔心緊,我想知你仔仔依家番緊咩訓練,其實我都想係暑期入便,搵d野俾佢玩下,我又無咩心機同埋時間去教佢,不過都會多d帶佢去公園玩,因為我地有呢d特殊需要的孩子,真係唔可以懶啊!!!

回復 三王一后 的帖子

hi!我就好好彩剛收到通知後備位有位收我仔仔,8月份開始返學。其實我無克然同仔仔去做訓練,各就顺其自然會好D不過就有去1星期2次訓練都成個月了,明顯各様都進步了係除了講野重係bb話。我可話你知訓練做乜可跟住試下當比bb玩下。例如:1.穿珠仔2.疊杯3.可用生果數字或其它圖片再用實物叫bb應放那後教bb這D係乜或由bb自己講3.畫圖畫可在畫低上蘋果其它都得叫bb田顏色蘋果5好出界4.貼貼紙其5一定要比$去訓練,自己也可想想方法,我自己同bb出街例如:去大家樂食野見數字板或英文字就教bb或叫bb講,行石级等等。因有d未做得好通常重覆做但bb又5會覺得烦反覺得happy

可否PM我資料?謝謝

我個仔6月先排到做評估,話佢專注力不足,同語言發展比人慢,都幫我排兼收位,不過又係要排一年。

阿仔今年讀K1,我都會照比佢讀,同時繼續排,但都想搵D野類似言語治療之類的專家幫下佢,但都知一般社福機構都要排一論,各位媽咪有冇建議,邊D機構唔使排咁耐?

回覆:開心仔媽咪 的帖子

你咁快排到評估?我仔排了差不多半年乃未做,只做了聽力測試,因為我仔兩歲都無講野,但這半年都俾佢返私人言語治療,佢開始有大人話及bb話,同自己都會多唱歌,咁唔知邊原因令佢有進步,你都快點找有關言語治療的堂去上!

我囝囝排左差不多成年乃未排到評估... 但佢而家己兩歲5個月都只講BB話... 不過俾佢讀書後, 明顯有小小改善. 佢開始有講單字...
Hi Topaka, 我都想要有關職業治療師既資料呀!! 可否email 給我  [email protected] thanks a lot.

should alwyas respond to any sounds that children make and use complete sentences!!

回覆:細仔評估「發展遲緩」,可以點做

言語可以去庭恩兒童中心,支援足可以申請減免!感統可以去樂寧一對一的訓練,最多減免到30堂,計過都有9~10個月的訓練!有D小童群益會都會有學前的支援課程收費平,小朋友和家長都可以上。有課程報到要入去陪做,返到屋企又要做。兼收都係主流學校晤使擔心!留意返小朋友的情緒先重要!

‹ 上一主題|下一主題