用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有關留位費, 書費, 其他雜費
go

有關留位費, 書費, 其他雜費 [複製鏈接]

因為我剛收到太子明慧的信, 學校要於3月17日去交來年N班的書費$2170作為第二期手續,
信中列明已交兩期費用者, 學費方可正式確認. 但我正等其他n班的RESULT, 心想如果明慧
再遲些才收第二次手續(所謂書費)就好了, 後來我記起之前BK的媽媽說教育局好像有
指引的, 我便上教育局的網頁查看一下, 原來有以下的規定:

(1)
註冊費與第一期學費的差額,不得在八月一日前(如新學年在九月開始)或七月一日前(如新學年在八月開始) 收取。
出自以下
http://www.edb.gov.hk/UtilityManager/circular/upload/EMBC/EMBC05012C.pdf  於5.(iii)項

但明慧的信中, 說明九月份學費(扣除留位費後)會於7月3日自動轉賬

(2)
任何預購物品或預收服務費用,不應早於每年五月收取。
出自以下
http://www.edb.gov.hk/UtilityManager/circular/upload/ADMC/AD00018C.PDF 2. (己)項

交書費$2170是第二期手續, 教育局的指引則是5月後才收取

我不是hold很多offer在手的媽媽, 雖然不只1個offer, 但現時留位只有交了明慧一間,
大家都知道有幾間較受歡迎的n班, 都未出result, 當然我都想給我的小朋友多個選擇
所以, 如果跟明慧說明教授有這些指引, 要求遲些才交這些書費, 你們覺得可以嗎??
我真的想這樣做, 但萬一日後真的只有明慧offer的話, 會否被學校標籤呢,
有一點擔心, 因為始終要把小朋友交給他們~
老實說, 如果有更好的offer, 我會放棄明慧, 但要白白付出$2170真的浪費
現在有點兒懊惱

0    0    1    0

回覆:有關留位費, 書費, 其他雜費

明慧冇學券,係咪不受管制?因為幾間九龍塘幼稚園都係三月中收,我個間二月二十二日前 tim!

另外,一般八月開學,所以七月交學費都正常

係唔係唔受管制我就唔肯定, 問得好, 聽日打去教育局問下~

封信寫明係九月先開學架~

其實我估有好多學校(即使係九龍塘既)都唔跟守則架啦, 博D家長唔知, 收左先算之麻~

回復 karenbabe 的帖子

封信寫8月8號開學喎! 7月3號係扣8月份學費.
我同你情況一樣等緊其他pn result, 但冇辦法,都會交左d書籍費先.因為明慧都係我心儀之一.
我覺得你一係交,一係唔交ge jer, 你情我願, 唔覺得會有得傾wor. 佢問得你收,應該都合法ge.

我都1516,因為真係好貴,我唔打算在明慧升K1,又有個平D0既OFFER,所以唔讀明慧了,你暫時無其他OFFER,就要俾啦,我估無得傾~~

我計過係明慧讀一年至少五六萬,好貴~!!如果只讀一年,校服都浪費~~好貴~!

明慧PN上学期書費$2170都幾貴, 禁1年咪買成4千幾蚊書?

我問過佢, 佢話無書單俾我地, 太約有十幾本, 禁每本咪成百幾蚊, 佢話如果吾讀, 可以攞番D書, 但無得 refund

明慧係咪算私校, 有限五月後買?

回覆:coffei1 的帖子

我果封寫9月開學既,你果間係太子明慧嗎?

問過教局啦,佢話5月個限制係for幼稚園(N班)
唉,要留位就唯有交啦,唔讀都有番d書

Sorry 係for K,唔係N

可唔可以淨買書呀, 唔做校服住呀, 起碼俾少幾佰啦, 但信中寫要收書薄費及校服費, 才確認此留位, 到底是不是呢 ???

今天我經過金綸問過, 佢地話明慧既校服, 佢地門市無得買, 一定要係學校買, 佢地只係批發比佢地......所以我地都一定要比埋校服費

I am going to North Point Ming Wai to pay the fee. So when are we going to receive the books after paying the fees tomorrow?

回復 wendypoon 的帖子

只能早一個月收取學費,是據教育條例,這是香港法例,有無學券都要遵守

回覆:colabobo 的帖子

下,咁即係明屈唧,我唔想交呀

回復 colabobo 的帖子

真係好奇怪, 係門市無得買, 即係 3 月17日一定要俾埋校服費, 好似話這天要帶埋小朋友度身, 是嗎 ?

度身當日, 如有SIZE, 會比你即時拎走校服, 我之前去度, 都係有SIZE即時可拎走

karenbabe 發表於 12-3-9 17:55
Sorry 係for K,唔係N
其實幼兒園因為沒有收取政府資助, 所以係歸社會福利署管轄, 之前幼稚園都係社署管, 不過後來因為曾特首推出學卷制, 所以就會歸教統局管轄,因為教統局會跟據每間幼稚園學卷而每年'出糧'俾機構, 香港所有學校都係要跟教育條例(Education Ordinance)及教育規例(Education Regulation), 所以唔可以早收費, 要分期收費......

回復 CHF1231 的帖子

好似係要帶埋小朋友去........雖然我都等緊其他學校RESULTS, 都係覺得佢地太早要做校服交書簿費, 但我都會照比左先......只係CONCERN到9月唔岩SIZE有無得換........你知小朋友SIZE好難講.........

‹ 上一主題|下一主題