用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 是否讀名校才有出路呢?
go

是否讀名校才有出路呢? [複製鏈接]

我個女今年考K1學位, 我報了11間, 考了9間(因為schedule clash所我們要放棄3間). 其實我覺得我個女IN得都好好. 佢係0907B.  我們IN的9間都係名校如SPK, HY, GH, KV, PC etc, 最后, 無一間收我個女.  就咁, 我個女會係E+讀緊果間幼兒園直上. 佢E+讀緊果間幼兒園其實我覺得好好. 好的地方是老師有愛心&耐心, 課程唔太淺. 但同唔收學卷的名校比始終淺D尤其是英方面. 還有, 間學校離家好近, 咁省了好多交通時間&金錢. 而且佢收學卷, 咁又令我們整個family輕鬆好多. 但眼見身邊朋友的小朋友唔係讀高主教, 就係培正, OR St. Cat.然后小學入讀聖家. 咁我就好驚我個小朋友會唔會唔夠completitive.  我有時會諗, 係唔係讀了名校, 龍校才會有出路呢? 其實我家收入算OK. 月入OVER 7萬. 但我們有兩個細路, 要供樓, 要供養兩邊父母. 還有, 我兩公婆年紀唔細, 我都40YRs, 我C6仲大過我. 那麼, 我們都要為退休做打算. 如果妳們是我, 會花$$比孩子讀直資/私校嗎?
   1    0    0    0

回覆:是否讀名校才有出路呢?

官津校靠計分同抽獎,同讀邊間幼稚園無關。

條條大道出羅馬,每個父母都想比最好的仔女,但我覺得點都要為自己退休打算,吾好成為仔女負擔!如果經濟不許可,甘我寧願吾讀直資,留反d錢去外國讀大學!自己平時慳d,例如吾買車,吾去長途旅行,吾買名牌手袋!吾讀直資自己教多d, 每晚睇故事書,唱英文歌,係屋企講英文,星期六日早些起身去跑步,同佢一齊學下魔術網球等興趣班!我深信仔女成就某程度上同你花幾多心血同時間成正比!吾好睇得太灰

我想我個小朋友將來升讀之學校,包括幼,小,中學,都是比較多啲乖學生。其實名校定吾係名校不太重要。我最擔心將來入到一啲壞份子多之學校。尤其在小學五六年班至中學階段。所謂近朱者亦,近墨者黑。一啲名氣大之學校可能父母都比較緊張自己子女品格及學業。感覺上小朋友得到名校學位,即相對學壞之機會比較少。我吾敢冀望我小朋友可以將來做到什麼出色之人物。但求將來可以健健康康地成長,我就老壞安慰。

引用:我想我個小朋友將來升讀之學校,包括幼,小

原帖由 chrissteph 於 12-03-08 發表
我想我個小朋友將來升讀之學校,包括幼,小,中學,都是比較多啲乖學生。其實名校定吾係名校不太重要。我最 ...
完全認同

[

我想我個小朋友將來升讀之學校,包括幼,小,中學,都是比較多啲乖學生。其實名校定吾係名校不太重要。我最 ...
同意

Agree

回覆:chrissteph 的帖子

同意!

都係嘅!!!!

回覆:chrissteph 的帖子

Agree!

引用:我個女今年考K1學位,+我報了11間,+考了9間(

原帖由 爽媽 於 12-03-08 發表
我個女今年考K1學位, 我報了11間, 考了9間(因為schedule clash所我們要放棄3間). 其實我覺得我個女IN得都好 ...
我覺得次序是

1)父母與小朋友關係
2)小朋友品德
3)小朋友成績

如果3)影響1)與2),不讀名校也罷。

以上只是本人愚見,歡迎其他意見。

719117    發表於 12-3-24 19:23

香港有很多出名或成績好的津校, 唔一定讀直資或私校先叫叻。講真嗰句, 樹大有枯枝, 如果小朋友冇心機讀書或品行差, 即使比佢讀國際學校或名校又如何? 何況有好多名校有精英班, 如小朋友唔係哩一班, 好多時會被老師們忽略...
而且, 你哋比心機搵錢搬去名校區, 一樣有機會係大抽獎中搵到好學校啦~

好多津校都好出名勁多人考, 你睇讀國際學校又點
踢踢下波踢一地個頭

回覆:matsushima 的帖子

Agree!

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實間間學校都有家教好嘅乖學生
官津校嘅問題係有一半以上學生係抽獎收嘅,點都"雜"d
但你可以用地區去就 e.g. 舊區嘅學校會好過新區嘅學校,九龍嘅又可以好過屯門嘅 (父母少d時間响交通上,就多d時間睇仔)

恐龍家

agree

條條大路通羅馬,不過有些路好走一點!

現在考k1,比數年前競爭大了,相信日後到您小朋友考大學、出來搵工也一樣。所以教育問題要認真想想。

出名的幼稚園不一定重要,我認為在幼兒階段"家教"更重要,陪養開朗有愛心主動的性格,勝於中英數。

小學階段,尋找合適的學校好重要; 建立孩子有自信地學習,對他來說太難太淺都不恰當。同一間學校,有哥哥讀得輕鬆、細佬讀到死死下,一點不出奇。直資的資源比官津多,這是事實,不應忽視。當然學費有平有貴,量力而為。

有時又好難講的, 識個mama舊年個仔in間間私小都不收, 連佢哥間小學都不收, 出來吃飯都忍唔住喊, 跟住大抽獎入咗喇沙, 依家日補夜補谷排名, 驚比踢出校, 有時真係好難講的

名校D學生可以修養好,又可以自以為是,因父母處理不好,睇你彩數。人脈網絡會比較大和專業,將來謀生時比較有幫助。至於讀書一向靠自己不是學校,但同輩積極影響好大。結論是我buy名校,係D學生一般進取,家長會跟,整體表現有保障。

唉,爽媽都講出我的心聲!而加成日聽到十二年,十五年免費教育,但我應唔應該享受而個福利呢?我有兩個小朋友,對於我來講,即係廿四年,三十年的學費!但現在香港社會風氣,攪到你唔讀直資,私校就好似無前途!!大女係細B,今年九月讀K1,九龍區的名校全部考唔到,點算好呢,我一個決定,就會影響我小朋友的一生!我相信好的學校有壞學生,差的學校都會出狀元; 但我亦相信好的環境,好的同學,互相影響下,向好的機會會大D。

‹ 上一主題|下一主題