用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位媽媽覺得考小學辛苦d,定係幾年前考幼稚園﹖ ...
go

各位媽媽覺得考小學辛苦d,定係幾年前考幼稚園﹖   [複製鏈接]

我女今年考k1,已經好大競爭,想知幾年後考小學係咪更辛苦﹖
   2    0    1    1

準備考小一(dss/ private) 比準備考k1既功夫多好多. 你要聽簡介會, 準備profolio, 大部份學校面試起碼 2輪.  

考小學辛苦好多.. 考幼稚園我都係睇信箱個刻好緊張 ..
考小學直情失眠

回覆:各位媽媽覺得考小學辛苦d,定係幾年前考幼稚園﹖

中學仲慘!

kat0318    發表於 12-3-24 14:10
bb86  agree  發表於 12-3-19 10:33
ANChan59  Absolutely correct   發表於 12-3-7 19:40

I believed you have a good kindergarten, will going to a good primary school.  Starting from beginning is better.  Good preparation for all interviews.

I think the most difficult part is handling kids' emotion, 2-3 year old know less than 5-6 year old; 11-12 year old know too much

醒目開學勳章 王國長老

考小一難好多!
考K1好多LUCK因素O係入面, 而且好多時都會大包圍考完至揀, 考小1時, 小朋友已經5歲, 係咩料應該父母都心中有數, 有咩"成就"又已成定局, 父親期望亦會因應而改變, 揀學校會慬慎好多

HaYi  非常同意 !  發表於 12-3-8 15:04

回復 xiazaimami 的帖子

考小學辛苦d, 要用成年時間部署 !!

標汗中
我其實無咩部署,係零部署
連幼稚園網頁都無上過,咩辦學理念都唔知

咁既態度,死囉

醒目開學勳章

考小一辛苦很多...死好多好多細胞...心血少一些都會失眠

Totally agree.  考小一是最辛苦. Kids interview , parents interview, portfolio ( what to put in, what not ) what ECA should we attend ....... Etc

我唔係同亞女報咩超級名校, 加上我冇上面試班, 又冇做 PORTFOLIO, 所以考小一都唔算好辛苦, 只係面試前同亞女係咁二操吓啲我覺得會問的問題.  但同幼稚園相比, 考小學始終辛苦啲, 當年我考幼稚園係零準備, 兩母女帶個人去就得了, 當年又唔叫競爭好大.  不過而家連考幼稚園都一年難過一年, 相信幾年後考小學同樣係咁.

Quote 之前有個媽咪講:

幼稚園:70%運氣,30%實力
小學:50\50
中學:30%運氣,70%實力

回復 xiazaimami 的帖子

考小一競爭會比幼稚園大點,唔少學校仲會要求有2nd in
辛唔辛苦好睇個人想法,睇得開咪輕鬆d囉

當你報幾間直資/私校, 第一間已收左咪可以輕鬆d ! 但如果接二連三地收rejected letter, 我諗所有家長都唔會"輕鬆"得落 ! 所以兩者比較, 一定係考小學辛苦好多 !!

當然係考小學啦, 差天共地

考小學辛苦過考幼稚園好多。
宜家俾屋企人嚇緊,話考中學仲P_!!!

小學是學習很重要的階段,揀學校要睇好多間的資料再選擇報名,要花時間心機做份portfolio又要多番請假去interview, 然後等待結果那種心情,唔好彩就要玩足一年最後先入到心儀的學校,仲要喺小朋友面前扮輕鬆,整個過程簡直是精神折磨。

考P1一定辛苦好多,  尤其知道小朋友的表現同收佢的學校不符, 真係心情有好大落差, 又會不停睇下自己同小朋友有咩可以改善, 考K1幼稚園其實考到就考到, 考不到就考不到.. 冇咩大人可以真係幫到.
‹ 上一主題|下一主題