用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嬴在起跑線?
樓主: snoopybk
go

嬴在起跑線?   [複製鏈接]

我的恩師--中大的陳挺三博士說, 贏在起跑點是不可能的, 跑道上, 起跑點是平等的, 如果要贏, 就是出術, 用盡方法谷個跑手. (漠視子女不同階段需要, 只一味催谷)
.等等; 他提到, 父母是要有栽種人心態, 適時灌溉, 不揠苗助長, 培育生命不是回應社會需求 (所謂人才 ), 而是尊重生命, 讓子女發揮
施肥: 不能過量/ 過雜, 了解現階段需要 (小朋友的周期發展, 不過人云亦云, 人做我做 )

做父母要1.看得遠 ( 希望小朋友30年後成為一個怎樣的人, --人生30而立 , 把這個圖畫時刻放在心中; 一些東西, ''有效期'' 可能只是去到小朋友完成大學的頭20年, 之後, 他們的人生才是真正開始, 而那時, 真正的實力, 我相信, 是家庭一路培育的一些 基本力)

2. 獨立思考 ( 好多文化要抗衡, 留心自己的成長/童年如何影響今日身為父母的決定, 上一期親x王, 黃重光醫生說的正是這點 )

….分享, 共勉..

bulo  LIKE  發表於 12-3-22 18:27
jonahlee  Thanks for yr sharing. Very inspiring  發表於 12-3-22 14:33
caca316  agree  發表於 12-3-22 12:27

我原本都冇唸過要為 bb 爭取 "嬴在起跑線", 但自從開始幫 bb 報 N 班, 連 D 屋邨幼兒園都話要排 waiting, 令我開始發現原來自幼兒園開始, 已經係爭個頭崩額裂...

我到而家都冇唸住幫 bb 報咩名校, 事實上亦都 afford 唔到... 只係希望 bb 可以喺一間好小小既幼兒/稚園讀, 將來要升一間好小小既小學都易 d...

喺現實面前, 我不能不低頭....

個現實係你吾去做大部份人都去做的事,你小朋友好可能只能入平庸一點的學校,一個吾好彩派左入去品流複雜的學校,你又要花九牛二虎之力去令佢出於污泥而不染。遊戲規則是定了,你會不跟隨而令小朋友去承受可能的後果嗎?

1511  agree  發表於 12-3-30 14:57

回覆:Ackl1002 的帖子

講得好好呀,最 8

回復 misswen 的帖子

wow....Dr.Chan...wow

專家既意見,係唔好催谷,而唔係咩到唔做。專家講野唔冼負責,如果未來真係衰咗,佢賠得番咩?各人都會有自己見解,睇你敵唔敵得香港教育制度。真係堅持信念,咩都唔做既,會剩幾個呢?

回復 gigi812 的帖子

大家係唔係偏埋一邊呢 ?

獨立思考, 只是行多一步, 多從小朋友既能力/ 個性/ 甚至 想法 出發, 我都有個小朋友, 無人會推自己孩子去死 ! 但不代表樣樣做齊, 唔理小朋友既發展 !

就算可以 ''保證'' 個小朋友由到大學都係名校, 如果家庭教教育做得唔好, 到佢成人, 開始面對真正人生, 是否具備那些基本力 ( 耐力, 目標 , 人際, 情緒 ....) , 好多, 其實唔係係學校可以培育到, 那些證書, 有效期係禁多..

我好多朋友做人事部, 個個見工既都最少有學位, 但係一上工, 態度, 性格 都好唔得 ..個問題係, 唔好只一咪以為入到某些學校就掂哂, 好多人要小朋友學好多野, 無空間去了解下佢地, 一齊玩 (唔一定係俾錢果所謂親子活動 )

算啦,  
‹ 上一主題|下一主題