用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嬴在起跑線?
樓主: snoopybk
go

嬴在起跑線?   [複製鏈接]

引用:Quote:haydenden1023+發表於+12-3-8+11:44+

原帖由 melonfans 於 12-03-08 發表
我有個女同學 F.2去咗澳洲讀書, 嗰邊無人無物, 青春期好多問題, 真係吾知落咗幾多個仔la!  到 U 畢業返咗 ...
Totally agree!!!我絶對唔會比個仔女去外國讀書!

我計劃小朋友升中回加拿大,所以我的煩惱是要利用未來10年儲多點錢,因為屆時相信沒有這麼容易在那邊找到工作,要提早退休。也因為這個計劃,本來打算只生一個的我,決定在這一年努力追多個,雖然有兩個的話我提早退休的擔子更大,但想到日後初到貴境小朋友可以有手足互相扶持,我覺得這個擔子是值得的。本來有讀IS的打算,但生兩個的話就會讀政府或平的私直,課外活動也會控制在同期只學3樣(不過如要補習的話再調整下,4-5吧),希望維持最基本的競爭力,但又不用在時間金錢上付出太多。

josechan  你本身是canada citzen? 因為我就係"cake" 住讀大學呢個位, 兩個讀IS 到中學都重得, 但供兩個overseas university  就忟忟地, 因為我咩citizen 都唔係!  發表於 12-3-12 09:25

irene_the_pooh 發表於 12-3-9 13:59
身處香港真係好易迷失!
自己唔係一個怪獸家長,但身邊聽得多時,自然就會驚驚地!
唔好講遠,就算係我老公 ...

好多人都講香港既教育不好,但反思一下,最初是學校/教育制度 或是 家長自己去谷孩子的成績呢?其實在你的內容中看到其實是家長才是始作俑者,但卻不承認自己吹谷孩子的責任,只把責任推給學校/教育制度。我自己也是家長,只要放鬆一點,不要每每與他人比較,不要強求孩子一定要成為最top的一群,孩子也可在一個相對輕鬆的環境下成長。我個人亦只是希望孩子品德良好,成績中規中矩便可了,不會強求孩子一定要成為最top的一群!希望大家都可以放鬆一點吧!

全世界亦如此.....

A1andA2 發表於 12-3-11 01:31
全世界亦如此.....
Agree! 老公家姐一家係美國生活, 仔仔既幼稚園生活過得好開心,
日日都係跑跑跳跳玩遊戲,
但一上到小學, 勁多功課, 小朋友好唔習慣!!

小朋友學習同我地教仔一樣, 凡事都要攞個平衡,
相信大家都明白教小朋友太鬆or太嚴都唔好
小朋友返學讀書都一樣, 開心既校園生活好重要,
但我個人覺得從小要俾佢習慣一下唔多唔少都要做下功課,
如果唔係到升小學對大人對小朋友都係痛苦既事

當然, 過份過量既練習, 係會握殺左小朋友既學習興趣
但適合適量既練習, 就能夠鞏固小朋友所學既知識
兩者如何去取得平衡係好高深既學問, 大家一齊好好努力呀~

ceriselung 發表於 12-3-10 21:48
Totally agree!!!我絶對唔會比個仔女去外國讀書!

我吾係反對人去外國讀書, 有屋企人或親下照顧之下, 就無問題!  

咁讀u就自己去外國讀書都ok!  都成年la!  係香港讀書, 英文都可以好好!  視乎你點教!

我有D朋友, 真係pn/K1已經勁補習, 學好多野!  我只係問番我自己, 我嗰個年紀, 真係完全無記憶學過d咩?  k2就開始記得上堂嘅情況!  點會可以贏在起跑線!

josechan  你本身是canada citzen? 因為我就係"cake" 住讀大學呢個位, 兩個讀IS 到中學都重得, 但供兩個overseas university  就忟忟地, 因為我咩citizen 都唔係!”  

係啊,我地係citizen,但都要計下數,如果daddy繼續在香港打工,要交個邊稅好甘,但兩公婆都提早退休的話,要好大筆錢。個邊福利其實越cut越多,始終後生交稅的人少,我地亦不希望做蝗蟲依賴政府,所以要計好條數;條數work唔到的話,成個計劃都要改 -- 可能中三、甚至大學先過去,但絕對不想小朋友自己先過去(雖然有家人在那邊)讀書,因爲青春期太易受影響,父母在身邊好一點。其實香港的大學水平比加拿大可能更好,而且就算用citizen的學費來比,香港讀大學的學費都平好多,但在香港求學過程好慘烈,我不想小朋友面對...其實我自己想逃避多一點

poonseelai 發表於 12-3-9 00:04
Let me share 4 essential things that help the children's brain grow:  sleep, nutrients, water and ex ...

100% 同意.我識D人 K1就唔比小朋友NAPPING放學即刻去學呢樣個樣日日如是..我覺得咁係對小朋友好唔好囉..

irene_the_pooh 發表於 12-3-9 22:43
Dear josechan & poonseelai,

同意你地既講法!

我唔係想個仔係最叻個批, 只但求佢唔係最差, 怇係細仔無讀N班, 因為唔想佢上完幾個月N班又轉校, 一路我都無乜迫佢學D乜因為2歲後既PLAYGROUND唔可以父母一齊佢好驚, 所以我唔迫佢. 但佢今天升小一, 我而家同佢補定底等佢小一適應得快D. 有時教起上黎會好炆. 老公同我講佢得5歲人仔, 問我你記唔記得你陀住個仔時只但求佢開心健康? 我好記得但有時當你在跑道上會令人有點迷失, 我而家都成日提自己, 仲有時間比佢慢慢來.

我有2個仔, 2 個仔出咗世係醫院時隔離媽媽既小朋友都有D係身體上有問題, 所以我好同事小朋友四肢健全健康已係福氣, 讀書成績好係BONUS.....

raymond338hk 發表於 12-3-11 01:23
好多人都講香港既教育不好,但反思一下,最初是學校/教育制度 或是 家長自己去谷孩子的成績呢?其實在你的內 ...

你會唔會覺得係一個(惡性)循環呢?
冇呢D制度,家長點解要咁谷?
冇呢D家長,呢D制度點可以繼續推行呢?

回覆:irene_the_pooh 的帖子

一切源於制度,引入兢爭,希望可以帶來進步,結果學校有學校爭,家長有家長爭,學生有學生爭,爭好學生、好學校和爭名次,過程係痛苦,苦了班教師、家長和學生,結果好唔好,要將來班僱主話比你知,政府不段在做實驗,母語教學的失敗,就是一個實驗的結果,所以才需要微調,不過我不認為香港教育制度比較其他大城市差,只是以前的港英政府做得比較好,起碼我當年這個貧窮學生,無錢也可以讀到大學畢業,讀埋碩士,有份有意義的工作,高過貧窮線少少,都算得上貢獻社會。

irene_the_pooh 發表於 12-3-12 20:45
你會唔會覺得係一個(惡性)循環呢?
冇呢D制度,家長點解要咁谷?
冇呢D家長,呢D制度點可以繼續推行呢?

回想自己很小的時候,也是在家附近的幼稚園讀書,不像現代的小孩,不用特意找有名的幼稚園,不用被吹谷!幼稚園的生活也算愉快!

當然,我明白家長吹谷小孩是出於善意,希望自己的小孩將來成年後有較好好的競爭力。可是大多數的家長也希望自己的小孩有比人好的競爭力,故出現了一個(惡性)循環,就是家長不斷吹谷自己的小孩。
而引申而來的就是學校為迎合/配合家長的要求而加強對學生的訓練!

所以,希望作為家長的我們不要為小朋友再加添壓力!

tsobaba 發表於 12-3-12 21:53
一切源於制度,引入兢爭,希望可以帶來進步,結果學校有學校爭,家長有家長爭,學生有學生爭,爭好學生、好 ...

冇錯!呢個世界就係因為有「供」有「求」所以先會出現而家眼見到既野!
有競爭先有進步,呢個亦係一個循環。
而黎到而家呢個我覺得已經有若干扭曲既社會裡面,我只敢講而家既教育情況係(惡性)循環,因為可能有D家長覺得根本冇問題,只不過,我覺得好多人好多時已經唔記得咩係「還原基本步」!

我係全職媽. 個女係0906. 我一心自己湊. 想佢有一個開心快樂的童年. 等佢足3歲先入學.所以冇好積極報n1. 只報了2間九龍塘n1. 吾收.  之後有好多好多朋友都叫我比佢讀n (求期都要比佢讀).. 但我覺得我自己有能力教佢而冇理會朋友的意見. 亦吾想急於送佢入學, 乜都早學早識. 我覺得學習係有次序.

我個女現在己介日片, 自行食飯, 著鞋著襪, 自理ok 啦. 但我都知冇讀n面試時都會欠一點點. 所以我好努力同佢報名面試. (因為如果只報幾間而真係冇一間收就真係大件事). 我同佢報左16間. 仲要全部冇撞期去見晒. 我睇住佢由當初吾願答人問題到最尾見的一間係即場先知要佢自己見校長都成功見完出黎. 我覺得佢已經好叻女. 我見到佢的進步.

但當接到一封封的reject/waiting letter 時, 我都好失落. 每次去面試. 我都係話同佢去玩. 佢每次都好開心. 所以好願意去. 我以為我自己係本住平常心去陪佢面試, 點知收到信時真係好失落. 即係點平常心極都有的期望, 每次收到reject/waiting letter 之後都要幾個鐘去平服心情.  

今日又收到另一封reject letter. 我都反問自己, 係陀住佢時我希望佢健康快樂, 到呢一刻, 佢真係一個健康快樂小女孩. 但已經擁有時, 係會追求更多 (希望讀一間好的學校). 我開始有的迷失於自己的堅持是否正確, 莫非真係要乜野都要學得快快快先得

heidicyli  janiceau, 只要你個女一日有書讀, 雖然吾係名牌幼稚園, 以及你繼續你既信念, 不要動搖, 他日一定會見到成果. 你再看一看題目, 不是嬴在起跑線!  發表於 12-3-21 11:10
dnycny  You are doing just fine. You are a good mother. There are kids out there who attended PN still got reject/waiting letter while some kids who didn't attend any PN got offer!  發表於 12-3-17 01:17
hing_kee2008  就算入N班又如何?都有可能waiting/reject.
Relax, you are a perfect mami, I believe!  發表於 12-3-14 11:11

raymond338hk 發表於 12-3-13 00:15
回想自己很小的時候,也是在家附近的幼稚園讀書,不像現代的小孩,不用特意找有名的幼稚園,不用被吹谷!幼 ...

同意你講法!特別係最後一句!

janiceau88 發表於 12-3-13 22:26
我係全職媽. 個女係0906. 我一心自己湊. 想佢有一個開心快樂的童年. 等佢足3歲先入學.所以冇好積極報n1. 只 ...

雖然我未收到任何回覆信 (因為我只報左一間PN,而家未有結果),但我好明白你感受!

「平常心」呢樣野有時係同自己講,叫自己唔好咁緊張,然後唔好將呢D緊張傳比個小朋友。
我都係同阿囝講去面試時係去玩,佢真係玩得好開心,而家經過呢間學校都仲講緊o個日玩過D咩!其實我個心有D唔安樂,因為我覺得好似呃左佢咁!

我今晚睇on call 36小時,佢重新提醒我有健康既生命先係最緊要!
我一邊睇,一邊同自己講:就算阿囝考唔到都唔緊要,最緊要係佢健康!

Janiceau88:
看完你的帖真令我感觸良多。有邊個父母吾想子女在無壓力的環境下快樂成長,而家係D學校去揀你,吾係你去揀學校,你又可以吾跟遊戲規則去玩咁潚洒嗎?但快樂同入名校又是否互相抵觸呢?其實小朋友去返學可能當去玩,好開心的。只是我地大人用學野就是辛苦這角度去看返學,以為苦了小朋友啫。我諗大前提是吾好迫佢去學野,但要俾機會佢去試下,鍾意就繼續返,吾鍾意就算數吧。

ronniedad  絕對認同你的見解, 有時我睇番D結果, 個小朋友如無讀緊PN, 又會唔會結果唔同呢? 因有D去IN時表現真係麻麻都有WAITING............平心而論個準則係咩呢?....  發表於 12-3-14 10:44

引用:Quote:tsobaba+發表於+12-3-12+21:53+一切

原帖由 irene_the_pooh 於 12-03-13 發表
冇錯!呢個世界就係因為有「供」有「求」所以先會出現而家眼見到既野!
有競爭先有進步,呢個亦係一個循環 ...
我也覺得好有問題。

但當絕大多數的人都無奈地隨波逐流,要還原真係說時容易做時難。

父母難為啊...

引用:我係全職媽.+個女係0906.+我一心自己湊.+想

原帖由 janiceau88 於 12-03-13 發表
我係全職媽. 個女係0906. 我一心自己湊. 想佢有一個開心快樂的童年. 等佢足3歲先入學.所以冇好積極報n1. 只 ...
以前冇分中中與英中,村校中學都有叻人,因為大家課程一樣,中學生讀書分高下只是勤力與天資。

到現在,分英中與中中,冇叻人想讀中中,因語言與大學函接不到,個個想入英中。

英中被迫變成名校,全部叻人入哂個百間英中。中中變成次等學校(有些名中中如培正除外),沒有尖子在中中,競爭不夠,中中學生很難突圍,除非異常努力。

到了現在,個個家長拚命谷子女入英中,變成現在「非常大」競爭。

以上只是小人愚見,有錯隨便指出,謝謝。

irene_the_pooh:
thank you. 我都會以阿女健康為大前題先.

ackl1002:
我都知係現今係學校揀學生.. 吾係我地揀學校. 今日再收到另一封信時有的感慨. 我都會比佢試下吾同的野. 多謝你的意見.
‹ 上一主題|下一主題