用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嬴在起跑線?
樓主: snoopybk
go

嬴在起跑線?   [複製鏈接]

caca316 發表於 12-3-8 12:12
回復 josechan 的帖子

其實如果讀本地私立小學學費要$3,000左右,加埋校巴$600, 兩樣課外活動(一體一藝 ...
而家國際學校都一樣要學野。我朋友個仔在國際KINDER讀,一個月齋比佢一對一學英文就要4000幾。

Macylau 發表於 12-3-8 19:32

本地畢業生通常比較勤力,捱得.....
可能我公司唔好彩,我見嘅local U grad同josechan講嘅好極端。

josechan  我話 local students in general "上堂冇人問問題&有咁後坐咁後, 又或者個prof 一問問題就個個dup 低晒頭" 喎...  發表於 12-3-9 09:33

引用:看見在外國生活的家人及朋友們的子女都能愉

原帖由 CZS831 於 12-03-08 發表
看見在外國生活的家人及朋友們的子女都能愉快地學習然後上名牌大學。香港孩子咁谷法,就算能「嬴在起跑線」 ...
Agree!!! But I don't have so much money...

Let me share 4 essential things that help the children's brain grow:  sleep, nutrients, water and exercise (according to professer JoAnn Deak, an educator and psychologist).  No matter whether a child is studying in local or international stream, parents should try their best to make sure kids have all these 4.  Also, children need spare time to consolidate things they have learned.  So, never, never fill up every minute of their time with activities.  Just give them time to "hea".  

heidicyli  good points. Like.  發表於 12-3-21 10:01
jonahlee  Agree. Exercise is vital  發表於 12-3-9 10:46

回復 sheffield 的帖子

非常認同你的說法啊!!!

回復 caca316 的帖子

please check PM

我又係成日反覆問自己:係唔係應該降低自己生活水準(係要降低好多好多果種), 而比D細路讀名校之類.  有時又覺得, 物質&娛樂係唔重要. 咁係唔係應該放棄ED嘢然后比D仔女讀名校之類.  但有時又會諗E+省下來的話$, 可以比自己退休, 或比佢地出國讀(如果真係讀唔到本地大學).  但又會諗, 如果唔比佢地讀好D的幼稚園, 小學. 咁就入唔到好的中學&本地大學. 到時又會唔會後悔當初唔比佢地讀名校呢?  唏, 真係唔知怎樣做先對?

himuimui  And once he has the ability to go to U, I trust he knows how to get in. eg part-time to save $$$ etc. Sometimes, parent cannot prepare all for kid, he also need to work and figure out  for his future.  發表於 12-3-9 12:52
himuimui  My son is N1. I will let him stable his foundation first and let him expore his interest when he grow up. So I let him go language study, buy books for him etc.  發表於 12-3-9 12:48
jonahlee  Same as your struggle.  Ultimately, I believed investment in education is fundamental.  發表於 12-3-9 11:37

身處香港真係好易迷失!
自己唔係一個怪獸家長,但身邊聽得多時,自然就會驚驚地!
唔好講遠,就算係我老公,佢聽得多朋友講自己個仔去邊d名校、要點谷、要點準備面試,佢返黎又會講下 (加上一個「恨」既面情)!
雖然老公唔係好干涉我點安排阿囝既路,但聽得佢講得多,每次又要同佢返番去起跑點度講,其實真係有d攰 / 煩!
所以我相信當阿囝真正返學後,再聽多d其他家長既「經驗分享」後,應該會更易動搖!

好多人覺得香港好似唔及外國好,其實好多人都講香港既教育程度勁過外國 (當然唔係講緊全部),但最大既問題係香港既教育方法!佢既課程擺o係度係好好,但用不得其法,學生根本發揮唔到之餘,仲扼殺左佢地既學習動機 / 興趣。

回復 irene_the_pooh 的帖子

係~ 其實從工作上都睇到, 香港學生其實學術水平好高, 但係唔識表達出嚟, 外國學生可能"吹"得好勁, 實際做落冇佢講得咁勁 (實際例子: 本地學生得閒響宿舍係打機, 外國學生得閒係去pub 飲野傾計, 兩班學生其實點都溝唔埋!)

josechan 發表於 12-3-9 14:15

係~ 其實從工作上都睇到, 香港學生其實學術水平好高, 但係唔識表達出嚟, 外國 ...

HK students may be strong in terms of the amount of knowledge, and yet most of them are weak in terms of the application.  It is important in the workplace (and at schools as well) that you know how to apply the knowledge to solve the problems.  A student "吹"得好勁 may mean that he knows how to apply the knowledge.

Dear josechan & poonseelai,

同意你地既講法!

調返轉頭睇,你寧願你既仔女係學術水平高但唔識應用,定係識用生活上就手既野但學術水平唔高呢?當然呢兩樣野唔可能一刀切,但如果以整個人生既道路黎講,一世人流流長,我寧願我既仔女係一個活學活用既人,否則就係一個讀死書既人。

我成日都覺得做人唔只係得讀書 / 工作,仲有好多部份,如果成世人只識讀書 / 工作,我唔覺得佢會開心。我好多時都提自己:陀住阿囝時只有一個最簡單但又最重要既願望:就係希望佢健康同開心。只可惜陀住時就會記得,生左之後呢D野就好似take for granted咁 (我老公有時都係咁)!

或者我要求低,我覺得健康同開心唔係必然,如果有呢兩樣野,好多野都可以做到;但冇左呢兩樣野,就好多野都做唔到。

sorry我好似講遠左,我只係想講:我唔贊成谷,亦唔認同現今香港既教育制度。但我身處香港,我冇得選擇。如果唔係o係香港,我根本唔會考慮比一個兩歲幾既人仔去讀書 (N班),根本咁細要佢地同家長分開就係一樣違反天性既野,不過o係香港,讀N班就會term做「學習獨立」!

Christi  good point  發表於 12-3-9 22:46

回復 CoffeeCake 的帖子

點解讀國際kinder仲要一對一補英文?

悠揚  即係咁, 日日返中文學校, 中文都未必好啦, 唔好神化左國際學校. 加上家長要求各有不同.  發表於 12-3-14 11:23

Christi 發表於 12-3-9 22:46

一啲都唔出奇,既有家長想谷定小朋友英文喺K3嗰陣變P3,亦有家長屋企未必提供英語環境去培養小朋友英語能力。學校一日都係對小朋友三個鐘,小朋友英文唔會因呢幾個鐘嘅部份英文堂變成能操流利英語。

Christi  所以諗住3個鐘係好夠既~  發表於 12-3-9 23:28
Christi  oic....因為我識個啲讀國際kinder的小朋友個個成個鬼仔咁~  發表於 12-3-9 23:28

One quote I like is "the greatest gift a parent can give a child is the ability to live independently happy".  I keep on asking myself what can be done to achieve this.  Will pushing our children too fast too early make them becoming independently happy?  Surely not.  There is a research on  第10名現象:學生時的70分,職場上的100分"?  Students doing average at schools receive less attention, and less pressure, from teachers and parents, and therefore can generally pursue things they like.  They will not be purely focused on academic results and will have more exposure.  Such different exposure in deed helps them to excel at work.  「人生是長跑,不應該拚命讀書贏了上半場,下半場就沒了持續力。」

哈哈, 我都係第十名的支持者.

Christi 發表於 12-3-9 22:46

佢覺得唔夠好囉!讀國際KINDER應該講英文無問題既,我估佢係補其他野.

回復 爽媽 的帖子

HI 爽媽,

其實相信好多人都同你一樣,好似樓下既媽咪同我...好唔好降低自己生活質素黎生多個...比佢地多啲資源去學野???唉..真係好頭痕...
但又開始見到啲生左兩個既朋友,日日面對兩個小朋友爭野...兩公婆都做野...無時間教...真係金錢同精神上既壓力都唔細....
所以我同C6退反步又唸....生一個...我地真係有時間,有資源發掘佢既興趣....裁培佢...將來自己有足夠退休能力...到佢大時...就算經濟環境唔好...都仲有能力幫下佢......
我地咁唸...唔係想個仔一事無成...依懶我地.....而係覺得...如果照顧兩個有顧慮時...不如唔好唸咁多....最多就遲啲先再生。

嬴唔嬴在起跑線....我覺得現今香港都幾重要...但並唔係只代表學幾多野...而係屋企人對小朋友投入既時間...同教養.!

vnghk0001  我都係咁諗  發表於 12-3-12 11:01

回覆:嬴在起跑線?

我都發表下廢論先!現在教改係比多一個自由選擇比學校和學生,因供求問題,這個自由助長了一個兢爭平台,而幼稚園便成為了兢爭小學的一個平台,是否需要嬴在起跑線?做大人可以選擇兢爭與否,大抽獎都可以抽到好學校,始終私校自資在這一刻仍然不是主流,如果小朋友資質高,家長又有資源support小朋友,即係兢爭能力強的小朋友唔去兢爭,我會覺得很可惜,所以選幼稚園第一件就係要客觀地了解下自己和小朋友。
發表完廢論了!

引用:我都發表下廢論先!現在教改係比多一個自由

原帖由 tsobaba 於 12-03-10 發表
我都發表下廢論先!現在教改係比多一個自由選擇比學校和學生,因供求問題,這個自由助長了一個兢爭平台,而 ...
我又發表下廢論先!話時話,近排成日見羅笵,有冇諗返起之前推動的母語教學,分英中和中中。

本人聲明自己政治中立(那個「英」當選都無所謂),剩係關心小女的教育。

在我而言, 冇諗過嬴唔嬴在起跑線, 只係作為家長, 希望俾小朋友一個機會, 最起碼要有報名有帶佢去IN先會成事, 取錄與否純粹小朋友個人能力~ 所以大大小小既面試我都有參與, 成敗冇所謂, 一點壓力都冇, 小朋友又玩得開心 (小朋友根本唔會知自己係IN緊, 以為去出街玩JA MA)~ 須知而家所謂名校競爭咁大, 入到係彩數, 入唔到係必然既事, 入到而又負擔得起, 我又覺得讀名校冇壞~ 如果入唔到, 讀返一般普通幼稚園亦唔會有咩問題~ 無謂俾自己及小朋友太大壓力~

hing_kee2008  Agreee!  發表於 12-3-14 11:04
‹ 上一主題|下一主題