用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嬴在起跑線?
樓主: snoopybk
go

嬴在起跑線?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

相信呢度唔少中產家庭、好多都會照顧埋屋企
尋晚c6先講起兩個小朋友學費支出唔細!
我地target係平價直資私小,然後抽間唔錯嘅地區官小(唔係好top嗰d)
偏向 最top嘅平價直資>good平價私小>good 官小>中價good私小
以上有一個假設:就係我地有得揀

養兩個,平有平養、貴有貴養
但兩個小朋友帶嚟嘅好處,我覺得大過俾少咗物質資源個大嘅
living standard在我地,幸運地唔算太大影響,少少就一定有嘅,但快樂係無價,亦唔係一定要用錢買嘅 (我細b係一個好鍾意笑、好可愛嘅小朋友)

iantsang  thanks for sharing!    發表於 12-3-9 02:00
恐龍家

回復 小曳人 的帖子

Agree

看見在外國生活的家人及朋友們的子女都能愉快地學習然後上名牌大學。香港孩子咁谷法,就算能「嬴在起跑線」,都有可能「輸在終點前」。想改善子女學習及生活環境,有能力的不防考慮移民!

FlyCatcher  真大鑊(輸在終點綫)  發表於 12-3-8 15:23

我從來都冇要贏在起跑線的諗法, 劉翔咁勁, 你幾時見佢會贏在起跑線啫, 而往往贏在起跑線的選手最終連三甲都不入.  外國亦都有過研究 (我上年中後期在報紙上見到), 話幼稚園過份催谷的孩子, 去到高小就停咗落嚟, 之後無法前進, 即使繼續讀上去的水平都係落後的一群.  反而冇太大催谷的, 去到中小階段反而就發力勇往直前.

zoewong426    發表於 12-3-8 11:52

引用:我個女今年考K1學位,+我報了11間,+考了9間(

回復 CZS831 的帖子

我都好想移民, 但係無能力..
不過我而家o既目標係升中學就比佢出外國讀, 等佢見識下個世界
同埋就算一星期比佢上兩堂英文 + 學校都有net, 但英文始終學唔到幾多..
我都會比佢去學野, 但小學一定係讀政府, 留番d資源

當然都會睇下我個小朋友o既性格, 但相信都ok

因為我個朋友佢個仔十歲就比佢去左英國
o個邊無人無物
但佢個小朋友非常適應, 非常開心
原來小朋友係可以好叻, 適應能力都好強,
只係我地做家長自己顧慮太多

haydenden1023 發表於 12-3-8 11:44
回復 CZS831 的帖子

我都好想移民, 但係無能力..

我有個女同學 F.2去咗澳洲讀書, 嗰邊無人無物, 青春期好多問題, 真係吾知落咗幾多個仔la!  到 U 畢業返咗香港, 吾適應, 點都要揾番過澳洲移民結婚, 吾肯留係香港!  父母以為畀最好嘅野佢, 其實係咪呢?

Juliaqq  "吾知落咗幾多個仔:, 你講真架????  發表於 12-3-20 17:57

回復 josechan 的帖子

其實如果讀本地私立小學學費要$3,000左右,加埋校巴$600 兩樣課外活動(一體一藝)$900+$900,英文(2 lesson/week)$2000, 國語(1 lesson/week600)

即是如果讀本地私立小學total 要$8,000,我有無計錯?

咁係咪讀International School就唔洗咁谷呢?有無人可以分享下,讀International School的學生,就不用這麼多的課外活動嗎?

我現在考慮中…….想了解一下由local stream 轉去international stream…….(我囡囡而家pre nursery, 將會9月入K1龍校,另外,有一間唔太出名的international school收左)

引用:回復+josechan+的帖子 其實如果讀本地私立

chanwendy 發表於 12-3-8 11:04
我從來都冇要贏在起跑線的諗法, 劉翔咁勁, 你幾時見佢會贏在起跑線啫, 而往往贏在起跑線的選手最終連三甲都 ...

absolutely agree!

有D人好早發力, 有D人大個先開"hiu"...男仔同女仔各樣速度又會唔同.

當我把持不定/想面對現實而有所動搖時, 我就會問自己當初想生小朋友目的為咩!! 對我黎講, 係要一個有血有肉有自己理想而唔做社會寄生虫嘅小朋友. 只要佢喺我地比佢嘅做人處事道理下成長, 喺呢個框框內我地就會由佢自由發揮! 喺呢個情況下應該差極有個譜掛!  用興趣做出發點好似會恆久D...勉強出黎好似無咁'幸福'咁

至於要唔要谷, 真係好睇小朋友本身資質. 我擔心如果有D野over咗反而有負面影響呢.

如果要硬性規定自己要做咩, 人做我又要做, 我應該唔係培養緊一個人, 而係一隻'電子寵物'嘞!

Winner or loser, 睇你自己點睇姐, 洗咩理人咁多jack!

LuLuKiuKiu  '至於要唔要谷, 真係好睇小朋友本身資質. 我擔心如果有D野over咗反而有負面影響呢' 非常同意  發表於 12-3-8 12:54

2月14日appledaily

過早催谷 不利幼童
負面影響男多於女 或輸在終點站

【本報訊】贏在起跑線,可能輸在終點站。調查發現,為加強報讀名牌小學的競爭力,七成多幼稚園學童都有報讀各類課外興趣班,最熱門的是英話班。其中有 5%的 3至 5歲的幼童更參加了五個或以上的興趣班,每月最多花費 10,000元以上。教育學者警告,過早催谷對幼童日後發展有不利影響,其中對男童的負面影響比女童更大。

教育學院兒童研究與創新中心在上月訪問了本港 20間幼稚園共 1,260名家長,調查幼童參加課外興趣班的情況,當中 53%為男童, 47%為女童。調查結果顯示,只有 23%的幼童沒有報讀興趣班。其餘約五成參加了一至二個興趣班,兩成多參加三至四個,有 5%更報讀了五個或以上。

雖然逾六成受訪家長表示,為子女報讀課外興趣班的原因是「幼兒的興趣」,五成多家長最注重幼兒的體能與健康。但最熱門的興趣班是英語班,近一半幼童報讀。其次是繪畫班,佔四成。而第三位是舞蹈和音樂,各佔兩成半。只有一成半家長會為子女報讀有關體能發展的活動班。

家長為子女報讀興趣班花費不菲,八成多家長每月開支由少於 500至 2,000元不等。有一成半家長每月開支 3,000至 4,000元。 2%開支達 5,000元 10,000元, 1%更在 10,000元以上。調查又顯示,學童的年級越高,報讀興趣班的數目越多。而家庭收入及教育水平越高的家長,傾向為幼兒安排越多的興趣班。

教院幼兒教育學系講師劉怡虹認為,家長過早催谷子女的現象並不健康,英國有研究發現,參加太多的興趣班對幼童日後的發展可能不利,其中對男童的負面影響比女童更大。幼兒處於學習的初階,家長應提供不同的機會讓孩子從遊戲中學習,多些親子活動,「或者喺公園玩泥沙」,更有助促進兒童的全面發展。家長為了子女贏在起跑線,卻可能會輸在終點站。

醒目開學勳章 貢獻勳章

傻太  恐龍仔e+ k2定k3??
恐龍仔e+ K2,嚟緊要報小學喇!

傻太  加油 & good luck!  發表於 12-3-8 15:54
恐龍家

回復 chanwendy 的帖子

係咪真架?

無去諗甚麼「贏在起跑線」,只係按小朋友嘅能力同興趣去發展。作為家長,我會盡力提供機會比小朋友,當然如果小朋友唔鍾意 / 無興趣,我都唔會迫佢,以免令佢抗拒,日後想佢再試都好難!

讓小朋友對各樣活動多作嘗試,搵岩小朋友嘅專長 / 方向,讓佢發展下去。父母可以做嘅係為小朋友開路,但條路係靠小朋友自己走下去,所以基本功 ( 待人處事,德育….. ) 都好重要,唔好忽略呢!

hecabb  Agree~  發表於 12-3-18 11:36
kaman488  絕對同意...無去諗甚麼「贏在起跑線」  發表於 12-3-8 17:20

回覆:嬴在起跑線?

以為做大b機會會大啲,但競爭仲犀利

Gerard 發表於 12-3-8 12:28
我們也有concern 呢個問題,首先,國際學校轉傳統學校比較難,而今天由non-Jupas 入HK U 也比較難,去年只 ...

According to the official press release (http://www.info.gov.hk/gia/general/201112/07/P201112070236.htm),the number of students admitted thru non-Jupas is far more than the number you quoted (百多個).
Actually, the probability of non-Jupas admission would not be worse than Jupas’ candidates based on the numberof non-Jupas’ candidates is fewer.

引用:+本帖最後由+Arcana+於+12-3-8+15:47+編輯+

I don't know if a good KG means a better position on the starting line.  If yes, I trust it is the starting line on a Marathon, not a 100 meters race.  All he best to our kids and the parents

Gerard 發表於 12-3-8 16:45
真的不好意思,提供了錯誤的資料,因為此數字只是朋友在政府部門工作,而他的兒子又是讀緊國際學校,所以沒 ...

我就正正係你引用個例子果到做, 信我, 大學係好鐘意收 IB (起碼到呢一刻都係), 因為覺得 IB 學生in general presentable D,  at least 上堂唔會一舊木咁坐響到聽, 會participate, 咁對成個課堂既氣氛都好
(題外話, 其實好多外國 prof 同學生初初到香港, 都會好surprise, 點解上堂冇人問問題&有咁後坐咁後, 又或者個prof 一問問題就個個dup 低晒頭, 我話係呀, 我地自細既training 就係咁, 不要問, 只要信/記)
個數字得百幾, 係因為呢一刻ib 都唔係majority, 而讀得IB 多得 target overseas universities, 所以 local universities 咪好似唔係收好多咁, 但其實係唔係咁多ib 學生apply local...

回復 josechan 的帖子

絶對同意,我都覺得係IB學生很少報讀本地大學,而吾係本地大學吾鐘意收IB生
我自己係傳統中學同本地大學畢業,但出來工作後令我深深感受到本地學生同外國畢業生的分別!本地畢業生通常比較勤力,捱得,但英文會較外國畢業的差,最重要係吾及外國生甘street smart,exposure, presentation skill,social skill通通差少少!

我冇能力比個仔讀國際學校,但起碼大學一定去外國
‹ 上一主題|下一主題