用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嬴在起跑線?
go

嬴在起跑線?   [複製鏈接]

自問未算是怪獸家長, 對小朋友的教育是希望他愉快學習, 培養良好品格, 成績是其次, 學會學習, 有積極正面想法才是最重要.....
說得很漂亮, 但我也漸漸迷失了, 他入不到"龍校"是我做得不夠好, 沒有從小催谷他?做父母的責任應該是"迫"他入歷史悠久的"名校"還是讓他在有創意、自由、有好老師好同學但名氣略遜的學校愉快學習?
起跑線嬴了能代表小朋友開心嗎?他們要的跟我們想的是一致的嗎?現時讓他所謂"hea"住返學, 將來學得不好, 派不到好學校怎麼辦?
自己也是在一條龍學校長大, 明白父母當年的苦心, 但撫心自問, 雖然學習的生涯是平坦, 並不代表有愉快學習. 坦白地說, 我也不願意子女跟我一樣走這條路, 但我真的有這個選擇權嗎?香港的教育制度, 這幾年的超高出生率, 加上強國的雙非孩子, 周遭的壓力, 作為家長的, 我可以怎樣做?真的很無奈...
   9    0    1    0

snoopybk 發表於 12-3-7 11:22
自問未算是怪獸家長, 對小朋友的教育是希望他愉快學習, 培養良好品格, 成績是其次, 學會學習, 有積極正面想 ...

我同你一樣都自問唔係怪獸家長, 我個仔係11月尾出世世仔, 我一路都冇好迫佢學呢樣個樣,而且佢個人係比較冇自信同細膽, 成日要佢係學校以外的班房上堂佢好無安全感..直至佢k2下學校先同佢返下d普通話playgroup同英文playgroup. 當剛升k3 開始要小學面試時, 佢講番人地考d乜比我聽, 我就知道佢係輸蝕, 不過我無後悔因為我個仔未ready比佢學多d野去為咗應付面試佢會好唔開心。

我個人認為如果你目標係私校/直資現實你必定要用"嬴在起跑點"既策略。d野有得有失, 冇絕對的錯與對, 如果你覺得自己唔信嬴在起跑點呢個理念就堅持自己。

spmok1999  同意
LL222  咁小學係考D乜?  發表於 12-3-7 16:15

就係大家都對香港嘅教育制度無信心,所以個個挣崩頭入歷史悠久的"名校",希望at least師資有保證。 其實所有津小都分精英班,大班,小班教學,都將小朋友歸類,小朋友亦不見得開心,我估最開心就係讀international school

FlyCatcher  認同,有錢我都想小朋友讀國際學校.唔想因為佢做功課考試攪到關係破裂  發表於 12-3-8 14:23

gwlam 發表於 12-3-7 11:36
就係大家都對香港嘅教育制度無信心,所以個個挣崩頭入歷史悠久的"名校",希望at least師資有保證。 其實所 ...

家長能夠做的都係在我地有既資源, 小朋友能力同我地既期望做個平衡.為我們的小朋友選出最適合他們的方向

回復 jojoplanet 的帖子

無錯,做得幾多得幾多,希望自己將來唔好後悔就够了。

QQ_MAMI  AGREE  發表於 12-3-7 14:34

Thank you for gwlam's info on every 津小 has different classes for different levels... if it is the case, I agree only IS will be the "happiest" choice.

For me, I always struggle that do we have to provide baby with competition environment rather than to let her relax in shcool life??!!

relax school life 當然好,但最終嘅destination都要入U,我就係驚最終唔够人compete .... 先甜後苦 or 先苦後甜 .... 就睇大家點取舍 ....

LuLuKiuKiu  agree  發表於 12-3-7 14:46

LyNeC 發表於 12-3-7 11:45
Thank you for gwlam's info on every 津小 has different classes for different levels... if it is the  ...

咁睇你既priority係乜同有幾多資源, 如果想佢開心而你又有資源可以比佢由香港讀IS去到外國讀大學, 咁IS係一個選擇, 但好似我咁priority都係想個仔開心唔好讀得咁辛苦但沒有資源比佢讀IS 咁我只可以選擇傳統, 而我自己比較鐘意傳統學校因為我覺得過程都係一d training. 但傳統我唔會選名校因為係辛苦+辛苦

適當的壓力是需要的。人長大過程中是一定要面對唔同的壓力!每人能承受的壓力亦會因性格而有不同,選什麼學校就要視乎父母怎樣看小朋友的能耐…還有一樣重要的,就是學校/父母如何幫小朋有去面對壓力和困難,簡單一點,就是我們有什麼方法幫小朋友去學習。例如是串英文生字,對於識phonics同唔識phonics的小朋友已非常不同!
我個人看,讀IS是開心的,但我也看到IS的唔好處(我看是唔好,別人看可能沒問題)。
冇資源去IS的但又唔想超壓力的,咪讀一些普通的傳統學校囉,我相信EK大部份家長都是由普通傳統學校出來的(包括我自己),這些家長都有校可以有好職業和快樂家庭呀!在普通學校叻的,到時到候就自然會被編入去精英班,成績不會比名校的普通學生差呢!如不是精英,就做回一個普通小朋友,做回自己,不是都得好嗎?朋友教書的,精英班的小朋友連課外活動都由老師安排,但普通小朋友就可按自己的喜好去報名…
就算比你人到top tier的龍校,小朋友唔屬個類人,最終都係要離場(補勸退或是自己頂唔順)…
最重要是唔好群到壞同學…
隨住小朋友一路成長,屬於他自己的路也會慢慢行到出黎…到時再按路向去調校吧!

babybear  壓力其實係TRAINING 嘅一種!  發表於 12-3-8 09:38

我唔覺得自己係怪獸家長,只不過係早教,我承認阿女係學術上係比好多人識多幾隻字,並唔係叻過人,係佢比較鐘意讀字/書,唔等如佢唔開心,只要係開心環境下教,佢只不過覺得係玩,父母心態唔好一心要同人地比較,盡自己能力尋找適合小朋友嘅教學方法,入唔到愉快學習嘅學校,咪盡量係屋企自己補充,其實同佢地一齊聽歌、跳舞、睇卡通,佢地已經好開心,從中再抽啲內容同佢地講,加深印象,唔好比'贏在起跑線'呢句說話赫怕左,賽事唔淨係學術上呢!

回覆:嬴在起跑線?

無打算參予賽事。小朋友現讀的是活動教學幼稚園,在探索中學習,課程不深,不用過早執筆記字,我沒去考過其他名幼。讀深一級,過早執筆,過早背誦,失去童真,非我所願,讓小孩愛學習主動去學,融於群體、敏於思考才是我心目中的幼兒教育。

mamiDOR  same here.  發表於 12-3-15 17:26

回復 snoopybk 的帖子

我曾經和你一樣,有類似的問題.但現在已慢慢摸索出自己的看法.建議你不妨多些閒逛BK的小學及中學論壇,還有教育講場,亦建議你去聽多一點孩子已升小學/中學的父母的看法和感受.那麼,你會多點明白你會希望怎樣鋪排小朋友的未來.

或者看看這個:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2370554&extra=page%3D1

由小朋友一出生,父母就是不斷的學習(學怎樣養,學怎樣教).向那些BK內的資深爸爸媽媽取經,你現正走的路,他們用自己的方法走過了,他們的經驗,會令你得益不少的.

good luck.

vnghk0001  好讚成應該去小學嘅討論區睇下,得益不少。  發表於 12-3-8 10:43

醒目開學勳章 貢獻勳章

在我,我只係一個每日淋水嘅農夫,定時施肥
我無要求佢開花結果,但如果我見到開花嘅話,我會好開心,好有成功感

總之,嘢我就輕鬆地盡做,無壓力~
我大仔都應該"暫時"尚算係贏嗰班
未來,我會繼續幫佢打氣!希望佢下一關都順順利利

其實好多嘢都係隨緣,睇小朋友嘅天份同造化..

hecabb  Agree~~我只係負責比佢需要嘅養份,適時施肥,合適嘅環境,等佢茁壯成長~so far,個女棵花生得幾好~Thanks god!  發表於 12-3-18 11:30
SCKnight    發表於 12-3-8 22:18
NICOMAK    發表於 12-3-8 16:22
傻太  恐龍仔e+ k2定k3??  發表於 12-3-8 12:54
QQ_MAMI  Agree  發表於 12-3-8 11:59
恐龍家

我個女今年考K1學位, 我報了11間, 考了9間(因為schedule clash所我們要放棄3間). 其實我覺得我個女IN得都好好. 佢係0907B.  我們IN的9間都係名校如SPK, HY, GH, KV, PC etc, 最后, 無一間收我個女.  就咁, 我個女會係E+讀緊果間幼兒園直上. 佢E+讀緊果間幼兒園其實我覺得好好. 好的地方是老師有愛心&耐心, 課程唔太淺. 但同唔收學卷的名校比始終淺D尤其是英方面. 還有, 間學校離家好近, 咁省了好多交通時間&金錢. 而且佢收學卷, 咁又令我們整個family輕鬆好多. 但眼見身邊朋友的小朋友唔係讀高主教, 就係培正, OR St. Cat.然后小學入讀聖家. 咁我就好驚我個小朋友會唔會唔夠completitive.  我有時會諗, 係唔係讀了名校, 龍校才會有出路呢? 其實我家收入算OK. 月入OVER 7萬. 但我地有兩個細路, 要供樓, 要供養兩邊父母. 還有, 我兩公婆年紀唔細, 我都40YR, 我C6仲大過我. 那麼, 我們都要為做打算. 如果妳們是我, 會花$$比孩子讀直資/私校嗎?

vnghk0001  而家已經要比較嘅話,如果唔去讀直資/私校,自己個心都會有條"次",先唔好諗值唔值得,因為好難考入,打好個底為考小學做準備,考到當然讀啦。   發表於 12-3-8 11:01
spmok1999  其實有部份直資/私校學費係平過幼稚園的, 尤其某些冇學劵的幼稚園學費可能仲要貴一截...

爽媽,
我同你situation 差唔多, 個囡又係0907B, 我一路都冇迫個囡要學乜學乜, 因為我相信, 冇人大個係會唔識A-Z 同數字, 但我最終考local school 差不多全waiting, 但兩間international 同victoria 就收咗.
其實我day 1 已經諗住行international, 除咗唔buy local system 咁谷法, 我希望個囡睇野可以闊d, 個世界唔係凈係得測驗考試,亦都唔想佢為咗張 cert 去學琴or ballet. 我響大學做野, 咩野學生都見過, local training is not my cup of tea.
我屋企收入, 支出同你都差唔多,  我選int'l school 因為我覺得"直資學費+ N樣課外活動$"條數都響番到, 但我依家要諗既, 就係響唔響35歲前"咇"多一個, 同埋值唔值得為咗生多一個(供兩個讀 int'l), 而降低依家既 living standard...
‹ 上一主題|下一主題