用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 PN / 幼稚園 時.....
樓主: GIPW
go

時光倒流 PN / 幼稚園 時.....   [複製鏈接]

回覆:時光倒流 PN / 幼稚園 時.....

我依家仲諗緊York international 定民生英粵,全部都係am class,

本身小朋友係York 讀PN,但英文環境york好好,返左學已經用simple sentence English 對答。

民生英粵每日三小時有net teacher,普通話一星期得2堂,比York 每星期少3堂。
但上小學部,只收大約204人(300人當中)。

各位有經驗家長,唔計york是否商業化和貴,我應該選邊間好?

我個情況係st cat vs 民生,最後揀左st cat !我interview 完後對民生呢間學校冇乜好感,無謂為左半龍放棄自己鍾意既學校,再者民小都唔係我杯茶

MonkeyGirl 發表於 13-7-5 12:45
love this topics.. 我仔將會返 full time PN , 原因係近屋企 和希望佢學會自理 & 有禮貌..現煩惱中, k1 時 ...

我會這樣做!

回覆 jadeklleung 的帖子

多謝你既意見

好開心看到依個post, 女女明年小一, 我依家開始準備. 過去幾年被身邊朋友不斷話我晤幫個女報多d興趣班, 無學野, 無去參加表演活動等. 只系train她閱讀, 去下公園圖書館.  看了大家的comment, 我都無走錯路.     我看近兩年考小一的approach 是埋身肉搏, 面試都是用學術表現分高下.  
我有比個女學繪畫, 因為她真的鍾意, 日畫夜畫. 我覺得興趣班, 表演, 賣旗等系可以但晤好為了考小一而去做.

回覆:時光倒流 PN / 幼稚園 時. ...

如果從頭來, 我會照俾呀女讀返而家呢間幼稚園, 但就唔會再俾佢 hea 到懶晒

同埋唔會俾佢玩咁多 ipad / 電話, 培養佢睇書嘅興趣...

我女雖然而家只係K1, 但都好滿意佢間幼稚園, D英文底打得好好, 比於區內名校讀書的堂哥要好得多(堂哥小三, 我女K1細女), 而家已經有意識見到D字會嘗試拼音讀出黎~

有D後悔報太多合唱團, 而家想CUT走一D都唔知CUT邊個好~ 不過幸好囡囡真係鐘意唱歌, 所以佢都冇話唔LIKE~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

引用:我女雖然而家只係K1,+但都好滿意佢間幼稚園

原帖由 小寶貝兒 於 14-06-30 發表
我女雖然而家只係K1, 但都好滿意佢間幼稚園, D英文底打得好好, 比於區內名校讀書的堂哥要好得多(堂哥小三,  ...
K1 and p3 都比較到,好嘢

我會遲d生

bubuG 發表於 14-6-30 18:00
K1 and p3 都比較到,好嘢
我唔知你呢句說話咩意思, 我只係就昨晚2位小朋友之間既英文口語程度講出自己心聲, 如果你覺得咁樣都不能比較既話, 我唔知係咪要2個完全一樣基因以及成長過程既小朋友先能夠作出比較?
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

梗係揀間學費平啲嘅幼稚園

兩個細路,一個讀名幼,一個讀劣評幼,但結果都入到同一集團心儀小學,原來條條大路都可通羅馬。

回覆 happy_lavender 的帖子

我同你嘅經歷一樣,咁啱嘅!

k1, MOS Think 英普半日同 cpskg 兩文三語你地點揀?

Think k2 k3 可以揀全日班,有半日係主題教學半日係eng project base.

cpskg就得一種半日班,每日有兩文三語。

Target直資或私小,想培養佢語文同presentable, 點揀?

引用:k1,+MOS+Think+英普半日同+cpskg+兩文三語

原帖由 BCoLick 於 14-07-09 發表
k1, MOS Think 英普半日同 cpskg 兩文三語你地點揀?

Think k2 k3 可以揀全日班,有半日係主題教學半日係e ...
Cpskg是哪一間?
Think英文語境很好,特别是英文project班!基本上,同學之間交談是全英!

BCoLick  CPSKG係啟思小學附屬幼稚園,九龍塘牛津道  發表於 14-7-16 18:16

除咗學術,建議帶小朋友去做義工,幫到人之餘亦可令佢地更有愛心同懂得珍惜.

自己小朋友今年先k1,忽然踩入來各位前輩地頭,發覺呢個post更啱幼稚園生家長睇。

引用:自己小朋友今年先k1,忽然踩入來各位前輩地

原帖由 Siusammama 於 14-07-10 發表
自己小朋友今年先k1,忽然踩入來各位前輩地頭,發覺呢個post更啱幼稚園生家長睇。

...
我都係!

‹ 上一主題|下一主題