用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 PN / 幼稚園 時.....
樓主: GIPW
go

時光倒流 PN / 幼稚園 時.....   [複製鏈接]

謝謝各位前輩的分享!

很多前輩討論英普班和happy school的好與壞, 那麼課外活動, cert/獎項對升小作用有幾大?

anglelala 發表於 13-11-20 10:47
考學術係米中英數都咁重要,同埋係米英文同普通話都要對答如流,另外仲要好PRESENTABLE?講講下,好似自己去見 ...
我覺得比見工難得多!

引用:個人認為幼兒園階段是小童的語言發展期,主

原帖由 cheungandrew 於 14-04-14 發表
個人認為幼兒園階段是小童的語言發展期,主要學語言,以spoken為主,不要催谷寫(當然有的小朋友呢方面能力 ...
想知道邊間直資小學不用呈分?

回覆:swmami 的帖子

對,如時光倒流,會一結婚就生bb.

回覆:Fatsa 的帖子

對的!!

回覆:maomaochoi 的帖子

Sorry,我想請教怎樣才算自己睇?是不是全部讀到書中的文字?我囡16months,還不會看文字,所以想知怎樣才算自己睇

回覆:lcyesther 的帖子

十六個月唔識字真係正常到爆啦!!!!!

sarachk    發表於 14-5-5 14:20

回覆:時光倒流 PN / 幼稚園 時.....

有冇前輩可以分享下think &聖若望到pn 點揀好?

引用:Sorry,我想請教怎樣才算自己睇?是不是全部

原帖由 lcyesther 於 14-04-16 發表
Sorry,我想請教怎樣才算自己睇?是不是全部讀到書中的文字?我囡16months,還不會看文字,所以想知怎樣才算 ...
16個月,肯望下本書已經好好。我個女18個月才開始看圖畫書,到22個月時仍然一個字都未識睇,但打開本書會好似講故事咁,講番圖書上的公仔做緊咩,我已經好滿意。

我睇完你地好多人都話做FTM 好, 我都開心啲, 我仔而家2歲, 我辭左職2個月, 真係好唔慣, 因為放棄左一份幾高人工既工作. 樣樣要慳住, 但見到呀仔人係開心左, 又好似都值得. 但內心依然經常想係咪出返去做野好呢?

引用:我睇完你地好多人都話做FTM+好,+我都開心啲

原帖由 lexbb 於 14-04-25 發表
我睇完你地好多人都話做FTM 好, 我都開心啲, 我仔而家2歲, 我辭左職2個月, 真係好唔慣, 因為放棄左一份幾高 ...
我也是在阿仔兩歲左右辭工,不知不覺佢已經五歲了,時間過得好快,小孩大得好快,所以可以每天陪佢成長係十分值得,俾我再揀,我會由佢一出世就辭工。有得必有失,錢是賺少了,但錯過左小孩成長的時間便永遠追唔返。加油呀!

little_kid 發表於 14-4-15 11:36
謝謝各位前輩的分享!

很多前輩討論英普班和happy school的好與壞, 那麼課外活動, cert/獎項對升小作用有 ...
yes, I want to know too. Are the certs/ competitions very important?

引用:Quote:SCKnight+發表於+12-3-8+21:52+一啲

原帖由 HaYi 於 12-03-09 發表
我都覺得, 好多家長神化左某D center, 都唔睇下小朋友學唔學到野, 教法合不合適, 我覺得LF 是合大的小朋友 ...
讚成……真的要用心理解……不要盲目跟隨

另外, 我係新手MAMA, 見你地大部分人都話要讀英普班, 但我見啲學校既PN 英普班多數係下午班, 但我仔習慣要午睡, 咁應該點做. 定可K1 先再揾啲英普班都唔遲呢?

回覆 lexbb 的帖子

個人意見pn小朋友仲細,建立安全感重要過學語文。我小朋友冇讀N班,但隔日上英文playgroup。今年入K1英普,家中亦以廣東話為主,亦冇上堂,如今英文對答已經冇問題。妳可以放心。

回覆 jujufamily 的帖子

X3
K1,只有一個音樂興趣班。煩緊使唔使考cert.

我想問下各位前輩,暑假時你地俾小朋友學左咩?有咩你覺得自己揀得無錯,有咩課程你覺得嘥錢呢?

引用:我想問下各位前輩,暑假時你地俾小朋友學左

原帖由 天山雪蓮 於 14-05-03 發表
我想問下各位前輩,暑假時你地俾小朋友學左咩?有咩你覺得自己揀得無錯,有咩課程你覺得嘥錢呢? ...
暑假游水。暫時未有覺得是揀錯的興趣班,但圍棋只學了一年便停了,因為屋企沒有支援可以同個仔對奕,屋企有爸媽常對奕的小朋友,進步得超快。其實有點可惜,希望個仔大些可以再 pick up.

引用:另外,+我係新手MAMA,+見你地大部分人都話要

原帖由 lexbb 於 14-04-25 發表
另外, 我係新手MAMA, 見你地大部分人都話要讀英普班, 但我見啲學校既PN 英普班多數係下午班, 但我仔習慣要 ...
PN 梗係午睡重要。

‹ 上一主題|下一主題