用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 PN / 幼稚園 時.....
樓主: GIPW
go

時光倒流 PN / 幼稚園 時.....   [複製鏈接]

2013年11月11日 星期一回上頁 I 分享至facebookI 友善列印
港聞
S        M        L

下一篇
國際學校及私立獨立學校本地生比例*
家長盲捧英文 港生佔國際校1/4
中文僅小學程度 大學生求職碰壁
港爸、港媽對國際學校趨之若鶩,提供非本地課程的國際學校及私立獨立學校,達四分一是土生土長的港生。

但有僱主及臨床心理學家發現,不少自小讀國際學校、在家只說英語的大學畢業生,中文僅小學程度,致無法成功求職;有個案凡面試說中文便口吃,求職處處碰壁,致患焦慮症,並需重新修讀中文。

有人力資源顧問就指,隨着外資公司以內地為市場,只要求英語能力的職位近年愈來愈少,佔不足兩成,建議自小只接受英語教育、中文程度低的年輕人,要重修中文及普通話,以增競爭力(見另文——「純英語職位 空缺不足2成」)。

根據教育局的資料顯示,就讀於國際學校及私立獨立學校的港生持續增加,中學由2010學年的不足2成,增至上學年的接近四分一,小學更已達到26.7%(見表)。

面試失敗打擊大 口吃焦慮

以中學計,國際學校取錄港生過去兩年累積急增45%,部分國際學校港生比率更高逾5至6成,至少3所國際校出現「香港學生多於非本地生」的怪現象。

註冊臨床心理學家鄒凱詩接受訪問時表示,愈來愈多接受全英語教育的學生,吃香程度下降,致近年有類似教育背景的大學畢業生因求職碰釘,情緒受打擊而求助。

僱主:應自小同步學習中文

其中求助者Tommy(化名)自小就讀國際學校,再到海外升學,大學畢業回港的他,一直以當公務員為目標,但因中文程度差屢次失敗;「他對中文向來沒信心,失敗經驗令他每次面試及對陌生人說中文時都出現口吃,更漸漸減少獨自外出,連用膳都只選擇有說英語侍應的餐廳,即使與父母到茶樓時亦沒信心點菜。」鄒凱詩指,除口吃外,他同時出現焦慮徵狀,須接受心理治療。

情況好轉後,Tommy亦只能找到以英語為主的兼職工作,但未有放棄入職政府部門的他,最後下決心重新修讀中文。

Tommy的情況並非罕見,一所資助機構的市場部主管周小姐接受訪問時稱,近年接到愈來愈多只懂英語的大學畢業生的求職信,曾聘請一名自小讀國際學校並於海外大學畢業的求職者,任助理經理,雖然他平均表現不錯,但由於中文能力僅小學水平,連核對稿件的工作都做不來,簡單錯字也看不出,最終要將所有涉及中文的工作轉由其他同事分擔,增加別人的工作量。

家長勿盲信「英文好有好工」

她續指曾有求職者在信中坦白表明自己不懂中文,但很喜歡有關工作,希望機構讓她先入職再學好中文;她坦言:「請人是來工作,不是來重新學中文的!」她提醒家長們,若子女將來仍要以香港為發展基地,自小應讓他們同步學習中文。

鄒凱詩稱,現今家長不是對傳統教育沒信心,就是盲目認為「英語好就有好工作」,她建議,家長在為小孩選校時要先衡量家庭的生活圈子、家人的文化背景、子女長大後的生活及工作環境,好好規劃;忽略中文只會令子女將來更難面對現實生活及出現求職困難,就連與家人、親友相處和溝通都會出現問題,影響家庭及人際網絡。

撰文:王明瑜

jdhwangmom  多謝分享!  發表於 13-11-12 11:04

其實盲捧英文時,大家也要想一想後果

其實D家長比小朋友去IS,係因為盲捧英文,定係唔滿意本港既教育制度呢?

irene_the_pooh 發表於 13-11-12 10:51
其實D家長比小朋友去IS,係因為盲捧英文,定係唔滿意本港既教育制度呢?

分享一下, 我識果幾位在國際學校讀書既小朋友, 初時其實都係係傳統幼稚園讀書的. 父母並不是重英輕中, 但小朋友未能適應傳統果套既教法.
其中一位女孩活潑又喜歡發問, 在某一條龍女名幼經常俾老師投訴, 最後完成K2後便轉去國際學校year 1, 現在學校中完全無任何問題或投訴, 仲愛上左閱讀. 佢媽咪都同我講: 要多謝當年經常投訴佢女既幼稚園老師, 令佢一早了解到女兒唔適合傳統學校, 逼到佢下決心轉去國際學校, 現在全家都感到好慶幸.

四隻貓 發表於 13-11-12 11:07
分享一下, 我識果幾位在國際學校讀書既小朋友, 初時其實都係係傳統幼稚園讀書的. 父母並不是重英輕中, 但 ...

可惜而家要入稍好既IS唔易呢

四隻貓  係呀. 出名果幾間有錢都未必入到.  發表於 13-11-12 13:59

如家長fully understand what they r getting their kids into, its not really a big problem, eg, 一早預出國讀U,之後在當地工作, 可以以expat 身分囘流。一些家長,二綫英文小學(都不知是否國際課程)也覺得是最佳選擇,這類就較worrying。

irene_the_pooh 發表於 13-11-12 10:51
我想有meaningful % 是後者,但i have some news for them, 有朋友子女讀esf, 他說成績好的一群都是有some form of 補習,換湯不換藥。

MrBeast 發表於 13-11-12 14:13
我想有meaningful % 是後者,但i have some news for them, 有朋友子女讀esf, 他說成績好的一群都是有some  ...
very true.  my colleague's son was in KGV.  He had a lot of tutorial after school.  Finally, my colleague sent his son to Australia for secondary school and University.  When his son has came back to HK, he found himself cannot speak or understand Cantonese/PTH.  Tough, he cannot get a meaningful job for himself for more than a year.

我見呢到好多過來人家長回頭看都話選英普班..... 我仔仔出年讀PN班, 我宜家都煩緊..... 方方樂趣幼稚園有分主流班同埋國際班, 我問左學校, 分別如下:
PN班

主流班:
- 語言主要廣東話
- 每日30min 英文
- 一星期一堂普通話
- 有教中文認字

國際班:
- 語言英文
- 一星期一堂普通話 (只教講)
- 唔會教中文&唔教中文認字

我真係唔知點揀好, 我想仔仔有多d 機會講英文, 理認選國際班, 但國際班完全唔教認字...... 我打算上主流小學的, 因此唔教中文一定好大問題, 宜家只係PN班, 你地話好冇pn 讀國際班, 比一年佢學好英文, K1-K3至轉番主流班好呢??但咁樣怕唔怕小朋友適應唔到?? 定係都係由 pn 開始主流班好d??

大家有咩意見??

jadeklleung  想考直私,唔識中文一定唔得。  發表於 14-5-2 15:01

回覆:fishstoneb 的帖子

有無其他 offer? K1會不會報其他幼稚園?

唔學中文字,考小學 C 緊,間間都考!

真正英普係雙班主任,外藉老師+普通話老師,上堂一半英一半普!

如沒其他選擇我會揀主流。

MSKAKACHAN  agree!  發表於 14-5-5 11:33

我小朋友而家喺東涌讀緊英普班Nusery,正如sfly97講,就係雙班主任,外藉老師加普通話老師,上堂一半英一半普

回復 sfly97 的帖子

只有方方同埋嘉德麗offer, 因為係細b, 所以好多比較好既pn 連報名表都唔收
K1 會再考其他幼稚園

我都知唔學中文字一定唔得, 所以如果到左K1, 一定會選有中文學的....

我又冇其他真正英普班收, 如果只有方方的主流(廣東話) 同埋 國際班(英文)........ 宜家只係pn, 其實冇中文認字可以嗎 (到k1 至轉番主流?) .......... 如果國際班, pn 呢一年可以學好d 英文, 下年k1 至轉番主流, 唔知可唔可行

喵媽  讀方方, 你可以PN & K1讀國際, 但K2開始一定要轉番主流! 方方中英文都深, 考小學OK的!  發表於 13-11-14 17:35

引用:+本帖最後由+fishstoneb+於+13-11-12+18:44

原帖由 fishstoneb 於 13-11-12 發表

回復 sfly97 的帖子
認中文字自己教得了唔一定学校学

回覆:時光倒流 PN / 幼稚園 時.....

其實返主流廣東話授課的幼稚園是否一定競爭力較差?如果小一目標係幾直資小學、我個人今年見到的情形係很多主流幼稚園學生都能進入最後階段面試,在面試語言為廣東話的學校尤甚。

當然,呢啲主流學生學生課堂外或許有其他資源,補充英文或普通話上的知識。

個人覺得小孩學習能力極高,在這個時候宜學習中文。中文難學英文太多,除非打算小朋友讀國際學校,否則真的讓小孩多學中文。而家好多初中生學中文文學到喊,最多人唔及格就係中文。大家真係唔好重英輕中。

四隻貓 發表於 13-11-12 11:07
分享一下, 我識果幾位在國際學校讀書既小朋友, 初時其實都係係傳統幼稚園讀書的. 父母並不是重英輕中, 但 ...
其實我本身完全冇諗過IS,因我都覺得自己小朋友應該喺一個中國文化嘅環境下成長。但見証住九七後(教育制度)不同嘅改變,再加上當小朋友升小時又係三年後嘅事,呢度再變成點我實在唔知!
我諗比小朋友去一間學校讀書唔止係學術上學到幾多,價值觀/是非觀亦好重要。
今年推唔到一D植入式教育,唔代表之後冇途徑方法推到。

我希望你明白我講緊乜!

引用:Quote:000.eva+發表於+13-11-12+00:48+請問

原帖由 四隻貓 於 13-11-12 發表
歲幾開始自己教, 我用phonics Kids + hooked on phonics 教材, 之後入左間幼稚園PN同K1都會用Letterland 教 ...
Sight words 係點既呢?

gccng0 發表於 13-11-12 18:34
我小朋友而家喺東涌讀緊英普班Nusery,正如sfly97講,就係雙班主任,外藉老師加普通話老師,上堂一半英一半 ...

請問是否 - GREENFIELD?TKS.

回復 0909MAMI 的帖子

唔係,我個仔讀緊DMK, 喺海堤。

‹ 上一主題|下一主題