用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 PN / 幼稚園 時.....
樓主: GIPW
go

時光倒流 PN / 幼稚園 時.....   [複製鏈接]

回覆:LewisCheng 的帖子

剛果公主 發表於 13-7-13 10:58
越玩越知龍校既可貴,你見今年几多人放KV, SC位就知啦!來緊個几年既小一只係真正抽第一志願,第二三志願要 ...
香港好多女仔龍校, 但男仔龍校就少好多選擇.  我仔仔是年底細仔, 讀緊k1時有考過培正, 諗住考到就repeat一年, 點之都係考唔到, 因為龍校競爭實在太大, 閒閒地二三千人報名, 收二百個左右, 十個揀一個....有時實力和運氣同樣重要.

回覆:jaycee_mami 的帖子

引用:如果時光可以倒流,我唔會俾佢見到我發脾氣

原帖由 老B 於 13-07-10 發表
如果時光可以倒流,我唔會俾佢見到我發脾氣

推一把!

引用:回復+yuenkw+的帖子 說得對!年輕人唔踩過

原帖由 happy_lavender 於 13-06-28 發表
回復 yuenkw 的帖子

說得對!年輕人唔踩過屎係唔識睇路嘅!自己就係人辦,26歲結婚,38歲至生,而家先知賴 ...
你都嘆咗10年世界啦!

bb@wonderland 發表於 12-3-8 18:25
同意係搵黎搞.
當日比佢學, 就係見到佢有語言天份, 中英文掌握都好好, 其實佢學french, 短短一年都可以聽 ...得明basic, 同講到簡單既對答. 法籍老師都話佢學得快.

但實在有太多野兼顧, 所以要停.

所以唸住學外語既家長, 要唸清楚將來有冇時間兼顧, 如果唔係都係搵黎搞.

我反而覺得無嘥, 因為你已為他播下種子, 因為你話他是有語言天份的, 咁佢讀得不會太有壓力吖
( 語言專家話, 若細個時完全無接觸果種外語, 大個先學, 無論如何發音便不能十分準的了)

佢第日大個 (某年某日) 時想 pickup 番, 會好快上手, 同埋發音會準好多的

VKwan 發表於 12-3-12 16:26
呢個post裡大部份只談如果時光倒流,就要學咩/唔學咩,我個人黎講,反而學得親情既培養更重要。我相信我都 ...係一個虎媽,亞仔今日真係正如我當初所心想,成績優異,獨立處事,社交能力也不賴,好多同學仔媽咪都羨慕我。不過我回想,係培育過程中,我有時真係比較急進,根本冇充份比佢好好倚賴我,要明白時間過左就唔會返轉頭,已成長的唔會變回小孩,我覺得自己剝奪左佢做小朋友既過程,亦剝奪左作為母親享受照顧兒子既親密感。好難表達,唔知大家明唔明?或者要到你地仔女獨立起來,而你又驚覺自己原來唔捨得放手你至會明。

其實好難恰到好處的, 無可能兩邊好處賺哂, 你其實已做得好好, 不要太貪心,

男仔到左四年級到已開始 cool cool 地, 不喜歡再被拍照, 男性就係吾同女性,
你個仔就算無今天的獨立, 處事成熟亦吾代表會更同痴你.....

相反地, 佢家下獨立, 處事明快亦吾代表佢內心無你,
只是男性的感情表達方式同女性不同。

突然有一天(可能五年後, 十年後, 廿年後), 佢會用某種形式表達給你
其實他很愛你, 到時你會知道係今天想多左。

引用:+本帖最後由+bk_mommy+於+13-7-21+02:20+編

原帖由 bk_mommy 於 13-07-21 發表
多謝你咁窩心的安慰

引用:Quote:原帖由+happy_lavender+於+13-06-28+

原帖由 crazymum 於 13-07-21 發表
你都嘆咗10年世界啦!
咁又真係幾爽嘅!但耐咗就會覺得無乜目標,越來越hea!生了小朋友後就可重拾人生目標,加促個人成長………………雖然幾辛苦,但好享受。

crazymum  真係有血有淚有笑聲!  發表於 13-7-23 13:07
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

ihv2kids 發表於 12-11-29 09:38
我唔會揀個間維xx幼稚園

我親戚個女讀維多利亞英普班, 四年開心到不得了,

六年小學(津校) 無補過英文, 普通話,

但英文同普通話都保持得非常好,六年都攞 A ,

跟住升中一入左 BAND1A 英中 (津貼)。

Same same, 我唔會揀維x

回覆:Bengylum 的帖子

Can you explain why?

回覆:chowhui97 的帖子

真心請教,如果要預備小朋友將來考直資,大家會揀一間屋企附近的英普私校幼稚園(不出名)?還是會揀要花超過一小時返校的st Catherine?

回覆:時光倒流 PN / 幼稚園 時.....

st cat

引用:真心請教,如果要預備小朋友將來考直資,大

原帖由 siumanma 於 13-07-28 發表
真心請教,如果要預備小朋友將來考直資,大家會揀一間屋企附近的英普私校幼稚園(不出名)?還是會揀要花超 ...
St cat 收的話搬屋都讀!

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-07-21+發表你

原帖由 happy_lavender 於 13-07-21 發表
咁又真係幾爽嘅!但耐咗就會覺得無乜目標,越來越hea!生了小朋友後就可重拾人生目標,加促個人成長……… ...
真係辛苦到爆!

很好的TOPIC

引用:Quote:原帖由+siumanma+於+13-07-28+發表真

原帖由 crazymum 於 13-07-30 發表
St cat 收的話搬屋都讀!
無疑st cat 有不少同學考到名小,但有不少只能考到二線之中的二線。最緊要是有好的語境,啟發潛能。幼校做得英普,差極有限,但若中文村幼考直資真難一點。

自從有了小朋友,一直好留意吾同學校的小朋友的升學出路,結論係小朋友考得好,係贏父母投入、贏自己天賦,多過贏來自邊間幼稚園。
‹ 上一主題|下一主題