用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band2 男(九龍城英文班一問)
go

band2 男(九龍城英文班一問) [複製鏈接]

我兒是band2男生官校(九龍城),他因中文較弱而拉低成績,請問有什麽band2學校有英文班?

他中文約(70-85)三次考試中只有一次82
英85以上
數90以上
常85以上
沒有信心選(華英 /旅港/迦密/黃笏南/銀禧)
如穩陣的心水是(何官/陳瑞琪/丘佐榮) 問:它們有英文班嗎?

沒有特異功能,他彈琴和畫畫較好有些細獎○課外活動有學羽毛球同大堤琴,玩票性質,有校內獎○
Thanks
   2    0    0    0

丘應是band1B英中.

試下陳瑞祺, band 2頭, F.1 只有一班中文班, 四班英文班(以去年記載)

引用:試下陳瑞祺,+band+2頭,+F.1+只有一班中文班

原帖由 MimiCactus 於 12-03-07 發表
試下陳瑞祺, band 2頭, F.1 只有一班中文班, 四班英文班(以去年記載)
今年cut左一班,全開英文班。

陳瑞祺和丘左榮都係全英文班英中,不過兩者以往都有收取band 2生的消息,不過縮班之後的確會減弱左band 2生的機會。如果以band 2成績,當然兩者只能揀其一,並以全男班的陳瑞祺機會較丘左榮高。
九龍城區band 2同學的選擇之中,除陳瑞祺全開英文班之外,只有胡兆熾(3班)、何官(2班)、真光(3班,呢間係女校,純給有需要的家長參考)、五旬節(3班英語微調班,數學、科學、音樂、體育及電腦為英語授課),其餘都是個別學校增設英文教授的科目,大多集中於數學和和一兩科閒科。

可參考番呢度
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2370763&extra=page%3D1

最後,相信你講的是統一派位的選擇吧,自行已過報名期了。所以校內、校外的獎項已變得無關痛癢了。
:verycold: :verycold: :verycold:

謝謝你們的意見!
小兒今年升小五,還未參加自行派位,我只是做定準備○

yovin 發表於 12-3-8 10:36
謝謝你們的意見!
小兒今年升小五,還未參加自行派位,我只是做定準備○

未雨綢繆總好過臨渴掘井。下年可以參加詩歌朗誦比賽,或者一些運動方面的活動,even係學校的陸運會都好,動靜皆宜嗎!有獎故然好,況且對小朋友的自信心,經驗係有好大幫助。

話得說回來,我覺得band 2學校在自行時會較著重成績,包括校內和教局的排名次第。課外活動只是點綴一下,不似得那些band 1的學校,除要求學生成績好之外,還要周身刀張張利。
:verycold: :verycold: :verycold:

yovin 發表於 12-3-7 03:35
我兒是band2男生官校(九龍城),他因中文較弱而拉低成績,請問有什麽band2學校有英文班?

他中文約(70-85)三 ...

你仔的成績這麼好, 都只能b2??
會不會是你太抵估自己兒子的實力??
還是老師對你說的??

引用:Quote:yovin+發表於+12-3-7+03:35+我兒是ba

原帖由 燁燁媽 於 12-04-27 發表
你仔的成績這麼好, 都只能b2??
會不會是你太抵估自己兒子的實力??
還是老師對你說的??
但我兒子上年中文八到尾,英文98或以上,數學100,常識95以上都係band1尾!

為左個BAND......  真係好煩.......

回復 prettyoni 的帖子

這成績BAND 2 頭穩陣D , BAND 1 通常平均分90以上.

引用:回復+prettyoni+的帖子 這成績BAND+2+頭穩

原帖由 yovin 於 12-04-28 發表

這成績BAND 2 頭穩陣D , BAND 1 通常平均分90以上.
唔緊要喇,佢已經升左中一了

回復 燁燁媽 的帖子

SORRY 回覆了別人.
這成績BAND 2 穩陣D , BAND 1 通常平均分有九十以上.

SORRY吖 , 覆錯人.
BAND 2 係講我兒子.

引用:回復+prettyoni+的帖子 SORRY吖+,+覆錯人.

原帖由 yovin 於 12-04-28 發表

SORRY吖 , 覆錯人.
唔緊要,呢個時候個個家長都好緊張,我舊年都係,而家我唔係担心佢學業,但驚青春期啫!

prettyoni 發表於 12-4-27 23:18
但我兒子上年中文八到尾,英文98或以上,數學100,常識95以上都係band1尾!

...
吓...甘都係band1尾!? 甘得人驚人?

陳瑞褀自行 in 100人, 我囝呈分試 3A1B band2 都係勉強有得in, 有d人話胡兆熾都揀人 in , band2生

比著我係學校,難得可以自己簡學生, 都in d 掂O架喇...
阿媽

hugub 發表於 12-4-30 10:16
陳瑞褀自行 in 100人, 我囝呈分試 3A1B band2 都係勉強有得in, 有d人話胡兆熾都揀人 in , band2生 ...

請放心,自行收生時,學校只呈了兩次分,教局未有banding出比學校,只有排這間學校的報讀學生的次序。所以學校都唔知學生的banding,特別是一班邊緣人,自行收生跟本就係佢地的絕佳時機,我覺得你好聰明又懂得善用時機!況且band 1同學未必會在自行揀陳瑞祺,他們會留機會給自己於統一派位再奮勇作戰。

有經過面試的同學,若真的要叩門時都有著數。

yovin  同意學校揀學生 , 學生一樣會揀學校 . 3A1B好穩陣!  發表於 12-5-1 03:11

成102人 in只收43人有d難, (因為CSK只係備取生,in完叫我派位都要塡返 csk)我最後選左直資
‹ 上一主題|下一主題