用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我好辛苦~仔仔又辛苦
樓主: happypo
go

[讀障] 我好辛苦~仔仔又辛苦 [複製鏈接]

其實小朋友係好直接的將感受表達出黎的, 我以前都係咁對大女, 開口唔係閙就話, 再唔係就打, 久而久之佢咩都抗拒, 後來我知道問題就改變自已, 唔再閙佢打佢, 成日好似朋友咁同佢傾計同玩, 多d讚美說話同夜晚同佢傾心事or閒計, 同埋多d同佢擁抱話愛錫佢, 幾個月之後....效果就出黎了, 完全唔同晒, 聽話又聽教!! 唔好放棄, 加油呀~~

我囡囡讀障,小一小二時也是滿江紅, 讀主流學校, 評估後老師仍認為是學習動機低而已. 起初也很辛苦, 拍枱, 掃書發陴氣, 然後又同呀女講對吾住.
見到她害怕返學, 很心痛!! 由小一努力至小四, 開始潮入佳境.  
方法是: 多運動(彈床, 游泳, 体操) + 感覺系統等訓練, 多鼓勵, 多溝通, 幫她分析功課, 用遊戲, 不用抄寫等方法, 例如: 口讀, 手指寫米, 寫磨沙紙, 切英文字等方法溫黙書,  小學一直在主流學校, 堅持不轉校, 中學考了直資英中,  今年升中二, 中一 的成績中等, 200人約考100左右. 她讀書不勤力, 希望她能應付以後的學習!!
現在講好似好輕鬆, 但路不易走, 各位家長不要氣餒, 希望以過來人身份可以鼓勵大家. 小朋友有自信, 一定有進步.

linglingsam  好開心......見到有正能量如果我個仔KEEP到係主流已經心滿意足了。  發表於 14-1-22 22:40
HaYi  Happy for you!  發表於 14-1-22 10:27

明白樓主感受

kenjiman 發表於 12-3-31 01:11
我同你行緊一樣嘅路我好難受幫唔到個仔,好助我係屯門區!!我小朋友沈日見完精神科。。。。。我小朋友有讀 ...

你小朋友現在好了嗎?

我工作上見好多相同case,
最有效是小班,如慈敬有十數人小班,家長的明白降低要求
,功課默書不用扣分而用加分

我同樓主都係同路人

睇完成篇文,我以前讀書都好差,小學個陣媽咪都搞我唔掂,

之後佢都沒理我,樓主lz唔好放棄,一放棄就成個學業都衰到尾到中學,

尤其默書,一定要佢坐定定,我當時最初個陣默書都係100分同90分之間,

但之後二年級開始跟唔上,我媽咪沒心機教,就放棄左,之後差到連默書沒心機,功課唔識做,連最基本測驗都係考至30分-40分,

我分享既係我小學讀書案例,原因我媽咪教我好火,成日火,攪到我當時都好辛苦,

之後我索性又唔想讀書又唔想考試同默書,逃避責任,

我覺得小學程度唔難,最難係媽咪唔好火,慢慢教,同埋一定要注重默書,令佢希成功感,

佢開心得到好默書成績,自然有心機做功課,你比多d信心佢同埋比多d甜頭原動力,

令佢開心,自然成績向上,

PS: 記住唔好火,一味係咁火,咁同普通媽咪沒乜分別,做到好似皇室媽咪咁,有心機又不失儀態。 

引用:我同樓主都係同路人

原帖由 linglingsam 於 14-01-22 發表
我同樓主都係同路人
我都係好辛苦,又測驗又考試又評估又reading reports 等,至慘老師吾明我小孩,成日罰佢國際學校又吾收佢。九龍靈光小學OK嗎?

lammaggie 發表於 13-8-31 21:49
我囡囡讀障,小一小二時也是滿江紅, 讀主流學校, 評估後老師仍認為是學習動機低而已. 起初也很辛苦, 拍枱,  ...
請問有什麼直資中學會考慮收學障生?
‹ 上一主題|下一主題