用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想問下如有ADHD/自閉/亞士保加的小朋友, 有無check過腦 ...
go

想問下如有ADHD/自閉/亞士保加的小朋友, 有無check過腦電波圖 [複製鏈接]

如題? Thanks.
   0    0    0    0

請問係乜嘢來的, 治療有関?

係LA....咩嚟???

唔係治療, 我想睇下佢哋同一般人有無分別. 因我個仔個咗腦電波圖醫生話有D唔normal, 但我又覺得佢有D 專注加不足+亞士保加, 所以想睇下有無關係.

有關係架, 醫生有話過佢地腦電波係同一般人有唔同~~~

kc1016  甘你小朋友有無照過.  發表於 12-3-9 11:22

係有唔同,ADHD小朋友可能會睇到同working memory那部份的腦電圖顯示反應慢咗。但呢個好似未足以證實係ADHD,對診斷和treatment 似乎無乜作用。似是用來研究多些

kc1016  醫生就係話我個仔D腦電波慢同有D閃, 我都唔係好明, 但同我個仔做心理輔導的導師話佢一定唔係過度活躍, 甘唔知係唔係專注問題, 但佢又讀到書喎.  發表於 12-3-9 22:42
for every one criticism, three positives must be given.

點先可以做架?

我女做過, 正常
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

回覆:weiwai 的帖子

甘點解女女要做腦電圖,醫生點講?

甘女女點解要做腦電圖,醫生點講?

kc1016 發表於 12-3-10 00:33
甘點解女女要做腦電圖,醫生點講?

女女係global delay, 醫生米話正常lor
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

sorry 我想問清楚少少,如小朋友有d學習問題/資優/過度活躍/專注力不足/亞士保加...等,都會在腦電圖反映出來,這是正常。

甘醫生有無話d電波點樣?行得慢、有閃光等,都是正常。

kc1016 發表於 12-3-10 01:17
sorry 我想問清楚少少,如小朋友有d學習問題/資優/過度活躍/專注力不足/亞士保加...等,都會在腦電圖反 ...

e生淨係話"正常"咋
佢冇話..行得慢/有閃光lor
乜行得慢/有閃光係正常咩我真係唔知

kc1016  醫生就係話我個仔D腦電波慢同有D閃, 我都唔係好明, 但同我個仔做心理輔導的導師話佢一定唔係過度活躍, 甘唔知係唔係專注問題, 但佢又讀到書喎.  發表於 昨天 22:42

唔知你所講的心理輔導導師是counselor 還是 clinical psychologist, ADHD要由臨床心理學家(clinical psychologist)或精神科醫生去確診,他們不是隨便說孩子有或無,要符合一些條件才可以確診的,是一個專業的診斷。如果真的懷疑,就正正式式去做一次評估 吧!而且最好找一些對ADHD有經驗的去做,因為不是所有人都認識ADHD的。

有ADHD的小孩成績可以很好,尤其是初小。去到高小才見真章。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

精神科醫生而加要佢七月照滋力共震,五月去政府睇兒科,我又同佢排咗的尤德夫人,可能要等多半年。

但我係唔明同擔心,醫生話佢d電波有問題,又問我佢有無發羊吊的情況,我話無,甘佢就叫我照滋力共震,係咪好嚴重,有咩問題?

我真係好驚,近日晚晚一個人時就會喊,又唔知仲有咩要做,點解會甘。

kc1016 發表於 12-3-10 10:00
精神科醫生而加要佢七月照滋力共震,五月去政府睇兒科,我又同佢排咗的尤德夫人,可能要等多半年。

但我係 ...
放鬆D!真係嚴重就唔會排到七月先照磁力共震啦!

回覆:lillymarie 的帖子

甘你小朋友有無做過腦電圖或滋力共震?

weiwai 發表於 12-3-10 01:20
e生淨係話"正常"咋
佢冇話..行得慢/有閃光lor
乜行得慢/有閃光係正常咩我真係唔知

你eq真係高, 咁都仲可以咁有耐性答

回復 kc1016 的帖子

真的很担心的話,就再打電話問清楚醫生吧!
‹ 上一主題|下一主題