用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010年12月出世細b, 仲未搵到幼兒園, 點算好? ...
go

2010年12月出世細b, 仲未搵到幼兒園, 點算好? [複製鏈接]

好多學校唔接受細b申請, 又有d話要等有空缺先至有得in. 而家唔知點算好?????呢方面完全係新手, 請大家俾d意見!!
請問仲有冇學校收生? 由於住大圍, 想搵附近或者九龍方面o既學校. Please~

另外, 請問有冇星期六playgroup好介紹呢?

Thanks so much!!
   0    0    0    0

回覆:2010年12月出世細b, 仲未搵到幼兒園, 點算好?

其實十二月細b,個人認為遲一年做大b最好。

不過怕唔怕遲返學, 影響佢學習發展? 人地話3歲前兒童腦部發展好重要, 所以覺得好心急呢......

我也聽過呢個講法, 不過怕遲一年返學會影響學習及發展能力, 因為有人話兒童3歲前腦部發展發展好重要, 所以覺得好心急, 唔知點算好...... >_<~

回復 oscar1101 的帖子

我個0911細囡, 得學心call有得interview, 仲要係到9月開學先call; 係沙田大圍區. 好難有pn收11/12月細b; 反而九龍塘, 仲有學校收

lamlamming  讚!  發表於 12-3-7 17:04

學心我都有報名, 不過冇回音.....  
唔知九龍塘有冇學校知道仲有位呢?? Thanks!!

可以問問方方同啓思

just for your information, 去年囡囡只報咗2間九龍塘, think (朗思), 方方(funful), 結果2間都收, think pm, funful whole day international class; 相反, 沙田大圍報咗1x間, 得 mos greenfield (綠茵) 收全日/am; 學心收whole day (呢間仲要開咗學先通知有得interview)

我覺得2歲人仔, 當然唔搭校車會好啲 ... 不過, 我哋最後都俾囡囡讀方方;

好似英藝; 太子明慧都會收細b, 或者打電話問吓仲可唔可以apply, 我相信就算waiting, 到開學前都一定有大b人放棄唔讀

12月出生, 即今年9月未足兩歲, 可以之後插班或做超大B, 不用太急

多謝各位媽媽意見~ 明白不要心急, 只係屋企人不時提起......
會嘗試打電話去think, 方方同mos greenfield問問, 不過唔知學費貴唔貴呢?

think half day $5500 (for 2012/13), 但去年 (11/12) 只不過$4500, 加幅驚人, 半年雜費2/3千

funful $4950 whole day int'l class (for 2011/12), 半年雜費唔記得咗係幾多, 不過少過2千, 沒有其他收費

greenfield whole day 好似5千幾, 因為冇俾第2次留位費, 所以對收費冇概念

謝謝hobby! 你的回覆很詳細啊~ 非常有用!

Dear natnatm, 多謝你的分享!

我那個是仔仔, 感覺更百厭, 而且無時停. 帶佢參加PG最困難便是講故事時間, 一要坐定定便快要哭了...... 不知道你的囡囡有否這個情況?

由於自己星期一至五都要上班, 只得晚上和星期六日陪佢玩, 怕佢學習較慢, 所以想佢早點返學.

回復 natnatm 的帖子

其實個個小朋友性格唔同, 如果佢未ready, 又12月細囡, 遲啲返都冇所謂, 最緊要小朋友開心

我個雖然係細囡, 但佢好獨立, 可以只己入課室interview, 返咗幾個月pn老師都話佢跟到, 叫佢9月返k, 所以暫時做細囡先, 但都有擔心佢的大小肌肉唔係太好, 寫字方面會有影響, 所以k會讀間要求唔高的, 或者會repeat k1, 再戰龍校

我之前同囡囡一齊返pg, 佢都係一到story time就走來走去, 我哋仲怕返pn都係咁, 不過老師又話佢ok, 唔會周圍走, 仲可以答到老師問題

我會陪佢繼續返PG, 希望情況有所改善啦!

你的囡囡真叻女啊~ =D

回覆:hobby 的帖子

回覆:oscar1101 的帖子

其實唔一定讀n班,n班主要係教自理多啲,可以一邊返playgroup一邊等n班消息,唔洗太心急,好認同未夠歲數係未必跟到大哥哥大姐姐嘅步伐,相差3個月都差好遠,今年唔得,出年再試過,加油!
‹ 上一主題|下一主題