用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 翠茵小宇宙幼稚園 有無人confirm讀2012年新寶城翠茵N班, 入黎傾下偈 ...
樓主: 寶寶龍
go

有無人confirm讀2012年新寶城翠茵N班, 入黎傾下偈 [複製鏈接]

8月開學既家長, 下星期開學喇, 緊張嗎? 準備好晒未呀?

寶寶龍 的帖子

你预小朋友返学初各個都哭到好勁,之後就会日日都話要返学,同埋预小朋友会病,尤其感冒,發燒,咳,一兩个月一次。

回覆:有無人confirm讀2012年新寶城翠茵N班, 入黎傾下偈

唔好意思,想問問新寶城校學費多少?定左未呀?咁係10個月定12個月?
新都城校好似$3650,兩間校學費是否一樣?thx!!

回覆:有無人confirm讀2012年新寶城翠茵N班, 入黎傾下偈

開左學既同學仔,請問你地返成點呀?
有無人可以話我知,每日要帶d咩返學?

我個仔讀PNA AM班, 而家一入門口就喊囉...^^...因為去旅行所以我miss咗第一個星期的陪課班, 我有打過去問個老師我個仔點樣, 佢淨係話good, ok, 會玩咁囉...真係唔知佢裡面咩情況, 唯有等11月有觀課帶睇時先知.
佢個書包我而家會放學校冷衫, 學校的杯同毛巾盒, 另外我再放幾片學習片咁囉. 仲有通告袋, 冇其他嘢了.
如果有其他家長, 不如一齊交流下.

回覆:kobecherry 的帖子

Thanks for your information! 學校話會有觀課video睇咁好呀!係就好喇

好失望的一間學校

可否告知邊方面令你失望?我個B下年年頭入學想有個心理準備。

WINGWINGGOGO 發表於 12-11-13 18:14
好失望的一間學校

我都想知道有什麼評語....謝謝分享~~在想緊會唔會讀k1 ...大家一齊討論下~~

小女現就讀於此校嘅國際班,本以為呢間係一間好有愛心的學校,因之前係呢度返左半年左右嘅playgroup都覺得d老師同校工都好nice,所以毫不考慮就入讀左呢間學校,由開學至今已3個月有多,本以為小女係度一直都讀得好開心,因每日接阿囡放學都會問佢:你返學開唔開心呀??阿囡次次都答我開心,因本人的英文程度很一般,不能與阿女的班主任溝通到,所以有問題我都只會叫c6寫係手冊度,而老師也有在手冊上回覆我們說阿女係開校雖然好靜,但阿女好鍾意唱歌同玩遊戲!!得到咁嘅回覆後我同c6都覺得還算可以,因阿女比較慢熱,所以係學校靜係可以理解嘅,但阿女真係好鍾意唱歌,因為只要佢一聽到熟識嘅歌曲就會跟住唱,無論係屋企or街都一樣,一直去到今個月頭嘅觀課影帶上我同c6先發覺問題出現左,係影帶上我地見到嘅係一個毫不開心毫不投入嘅小朋友,成個過程阿女都冇出過一句聲,星期一我去到學校問返班主任阿女係學校嘅情況,佢話阿女係學校一直都係好靜,唔會同其他小朋友一齊玩,而老師同阿女一對一嘅時候,阿女會講野,但因老師係net,所以聽唔明阿女講咩

返到屋企後我馬上寫左封申請轉班嘅信俾學校,希望佢地可以幫阿女轉去主流班,因我地係屋企嘅主要溝通語言係廣東話,所以阿女有可能唔明白老師講嘅野,學校收到我封信之後,校長個日都即時打左電話俾我,但就同我講上午班冇位,我話下午班都冇所謂,只要可以俾阿女轉到班就得,但到依家都未有任何消息而經過觀課事件之後我細心咁觀察左阿女幾日,發覺佢比起以前更加怕羞,同痴身左好多,見到陌生人同佢講野就驚!呢幾日阿女病左我冇帶佢返學後情況反而有好轉,而最令我失望嘅係,阿女第一日病左我故意唔打返去請假,但學校一個電話都冇打俾我,到左第二日阿女都係冇返,至到下午3點幾佢地都係冇人打黎,之後我先打去幫阿囡請假,到第三日我亦都冇同阿女請假,但佢地亦都係一個電話都冇...可能因為阿囡係學校真係太靜嘅關係,所以令到佢俾所有人遺忘左,連佢冇返幾日學都唔知,對於呢間學校,我真係唔知仲可以有咩期望.最慘係我冇幫阿囡報到其他嘅學校,諗住一心俾佢一直讀到k3畢業,依家都唔知點算

PM 了你~~ 我地都係同路人...

Hello littlestar, 可否都PM給我你的情況?
我個B係超級細B,重未識講野,又無自理能力,所以好擔心開學後唔知會點。
另外,我都擔心佢收生太多會加重老師工作量,進而令到佢地不可以全面照顧每個小朋友

Hello littlestar, 可否都PM給我你的情況?我都想了解下. 謝謝!

我都想知littlestar 你係0羊情況呀!! 不過我囡囡都係.. 病假我normal 都會打返去請假.. 0岩0岩上星期我打0左2日, 到第3日我會打.. 都無人搵我呀.. 不過我又覺得ok 0既.. 可能佢知我小朋友之前2日都病假, 0甘第3日都係 gaw... 我小朋友都係國際班, 不過係全日班.. 不過佢班主任都係香港人 wor.. 之前放產假, 0岩0岩上個星期先返學.. 不過因為我份人比較緊張.. 所以我成日隔日就會自己打去學校問0下囡囡0羊情況0甘.. 都叫講到比我聽0既.. 我囡囡就不嬲都好怕羞, 好慢熱.. 唔識0既人佢先唔會彩你.. 但係佢返到學校都好肯跟老師... 只係佢11月開始返全日班佢就開始有d 唔慣, 差唔多一到lunch time 就會喊, 唔多想留係學校食lunch 同埋瞓覺.. 之前返0左5日開始好d, 點知就病0左又放0左5日假.. 0岩0岩上星期4返學, 又由頭0黎過... lunch time 係0甘喊...  

WINGWINGGOGO , 你班主任叫0羊名呀??

我唔想係度開老師嘅名,其實都唔可以所有野都怪老師,要怪都只可怪我呢個做阿媽嘅冇思前想後,同冇了解清楚學校嘅情況就俾阿女去讀....!!

小小個人分享. 我女現讀K1, 舊年PN都是國際班, 情況其實有些相似, 當初我女用左大半年時間去適應!

我們平時都只是廣東話對話, 加教少許英文生字. 當初一上國際班,呀女唔適應, 其實老師未開學已提醒我們, 開學後都有講如果呀女上主流班應該會開心活躍好多. 但我們想呀女英文好些, 及給予多一些時間適應, 所以繼續不變.

到學期尾, 她已完全適應. 現在K1, 她都很開心!

wkjenny 發表於 12-11-20 10:26
小小個人分享. 我女現讀K1, 舊年PN都是國際班, 情況其實有些相似, 當初我女用左大半年時間去適應!

我們平 ...

wkjenny , 我仲考慮緊讀唔讀佢k1, 但如果要係本區找一間要英文幾好~ 又要全日班,,,,沒有什麼選擇~其實我也很苦惱~同埋我想知道k1 是否下午再增加英語課程比佢地學呢?什麼just eng...你覺得他們的k1課程和老師可以嗎?謝謝分享~~我會觀察多半學期~~看看女兒能否完全適應。我又想過如果去讀普通村校再加補習英文~是否ok...十分煩惱~~可能我多心..又想英文好,,,又想照顧好~課程又要好~信相也是各位家的想法..對吧...

我pm了有關家長~~ 其實我的情況跟WINGWINGGOGO差不多~其實也不全是學校的問題~ 大家不用太擔心~~我只可以說家長選擇這所的目的是要學好英文~~相對其他方面會較弱~~家長要問問自己那一樣重要....
‹ 上一主題|下一主題