用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N1讀德福定九龍塘英藝好呢
go

N1讀德福定九龍塘英藝好呢 [複製鏈接]

如果兩個都係中英下午班,大家有冇好提議,因為英藝三月中要俾雜費同校服錢啦~謝謝
   2    0    0    1

英藝我都收左上午班, 德福上星期IN 左但未有結果, 我都會先交英藝雜費同校服錢, 課程方面英藝係比德福深而又比德福多外藉老師, 所以我諗如果德福都收的話最後我都應該會揀英藝

Estherangel, 你bb 是否細b?同意英藝係硬件同課程是較優勝
英藝學費都幾貴同佢九龍塘係新校,同埋interview 當日發現老師同負責收錢老師頗遊雲,但相返德福係開放日同校長傾過計,interview時老師亦有愛心同耐性,感覺不錯
有冇現在讀的家長可以俾下意見,謝!

如果決定唔到,你可以join 下德福個playgroup 先,佢地今個星期六係新的playgroup sem 的開始,又唔貴,你可以打去問下仲有無位,比BB試下鍾唔鍾意d老師同校園先,始終BB係用家

FYI: 德福下午斑你英普, 英文班主任係外國讀完書返黎, 而德福英文pg個老師ms catherine 係外國人, 但唔會教國際班英文, 只教主流斑英文

另外, 德福個PG 一班都幾多人下(我試過最多12個人), 但流程好似返學咁, 俾小朋友feel下返學係咩野都好

回復 mamalihome 的帖子

你好,借樓主小小位,我囝囝報了德福英普IN1, 亦報了今個星期六英文pg, 你說英文pg是Ms Catherine 教,那英普班會是Ms Freida or Esther 兩位外藉做班主任嗎?還是另外留完學的中國人?因劇說三位Net 不錯才報英普的。請指教!

其實open day 上過Ms Catherine 既demo班,佢都要小朋友守規舉,感覺有小小惡,因為仔仔太細未試過上英文pg同佢未識講野,都跟唔到ms Catherine 既指令,所以我報名時無揀英普班
上pg都係不錯方法,但今星期六仲要上York pg, 時間未必安排到,謝謝建議。FYI , York pg 都有約12人一班

I prefer Telford International, because they have good NET teachers (my daughter is studying in IN1).

MS ESTHER雖然不是外國人的面孔,但很NICE, 起初也有點失望, 不過, 她真的很有愛心, 而且我個囡真係好快已經好鍾意佢, 因為她有兩位班主任, 一位外籍, 一位國語老師 , 兩位都不是香港人, 我囡囡返了兩星期學, 放學回家訓晏覺, 都會發開口夢見個NET, 因為成日叫住佢個名; 另外, 每晚, 我們會與她一同祈禱, 會請她提名兩個人, 然後一齊為那兩個人代求, 她總會立時說出她最愛的人, 而通常都會有齊兩位班主任既名字架~~~每天上堂英文和國語的時間係差不多參半, 因為我個囡好快就懂得講1-5既國語, 同埋識唱幾首國語歌。我個人認為小朋友見多D不同國藉的人也無妨, 因為英普班只是提供一個媒介讓她聽多D, 習慣了便不陌生, 又不懼怕了~~~我選德福既IN班, 就最主要原因係近我住的地區, 而這區據聞最好都算是德福了, 當然國際班就更理想啦~~~

我囝囝由15個月開始讀TF(現在23月),每個老師都好好,無論bb班定pn班老師都好nice,就連高班老師都識我囝囝名,每星期有兩天英文班,由Ms Catherine教的,最初囝囝上英文堂喊,但 ms Catherine都 讚他勇敢,過咗兩三堂,老師話囝囝已經好喜歡英文堂,玩到吾願走。所以佢地課程ok,
至於ms Esther ,也是好nice,有愛心老師。

回覆:bobosasa999 的帖子

Hi bobosasa999
我囡也是今個星期六開始上eng pg 到時有機會say hi
But are u 9:30 class?

jamielam88: 我女係細b, 英藝最唔好就係貴, 但係因為我無乜其他offer, 就算有都只係下午班, 而英藝係上午班所以我係咪都要交左書薄雜費先, 到時讀唔讀再決定囉, 德福其實都好, 一來近我二來學費唔貴, 不過interview 時d 老師好似幾心急咁, 可能有好多小朋友趕住in啦, 我女好多指令都唔係好肯做所以我諗德福係唔會收我個女架啦

我個仔二月開始係英藝插班讀PN英普班,學校英文老師大部份from Australia,都有愛心,但只有英文班主任同Teacher Assistant,普通話老師就佔三份一時間,都有愛心。個人意見﹕英藝英文、普通話老師可以,Teacher Assistant就差d,課程深,PN學記A-Z(返屋企仲要填色)、晝線,一日返三個半鐘,學費係九龍塘區算中上,學校都算可以,我個仔返得都好開心。

多謝大家既意見,好開心收到你地comment 起碼知道兩間都是不俗的選擇,希望德福收我囝囝,因為真係近好多,佢當天面試除左唔識講自己名外大致上都做晒,但英藝要15/3號前交雜費,德福就17/3先寄信,希望可以早啲收到消息啦!
另德福playgroup資料可以係邊度搵呢?website 見唔到

回復 CXYen 的帖子

Hi, 係呀!930 eng pg. 但今個星期會爸爸帶囝囝。到時見。希望咁早囝囝唔好扭眼瞓,佢平時十點幾先起身!

回復 jamielam88 的帖子

德福pg資料要去校務處攞,有逢1、3、5中/英文班,2、4英文班,每月計的。或星期六中/英文班,每季計的。希望幫到你!另你可約十四五号(英藝要交錢前)試試順便去校務處問下interview result,看看佢肯唔肯講!細校通常ok的,之前我in TF 想改時間打去話唔得,直接去校務處主任很好人即刻ok

回復 bobosasa999 的帖子

請問一季幾多錢同幾多堂呢?

Pls check pm

回復 jamielam88 的帖子

可以打去德福搵黃主任問下收唔收你小朋友, 唔使等寄信都得, 你話你好想讀德福, 但另一間又要文留位費, 想快d知ok就唔交另一間就得, 黃主任好好人, 通常都會答你

祝好運!

英藝 德福 2間我都有offer, 我會揀德福,  因為我見佢小一派位都ok, 但英藝係新校, 吾知小一派位怎樣

lingan  小一派位係睇住邊區,唔係讀邊間幼稚園喎。  發表於 12-3-8 21:13

回覆:bobosasa999 的帖子

Haha 咁下次再同你相認啦

‹ 上一主題|下一主題