用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 老師話我隻手指double joint,點攪?
go

老師話我隻手指double joint,點攪? [複製鏈接]

好多時用手指尾彈琴,一用力最尾個關節會"起角",老師話我係double joint, 可能打得字多...知唔知有咩方法可以改善到呀?
   0    0    0    0

回覆:老師話我隻手指double joint,點攪?

Double joint 不會影響彈琴,反而手更鬆有幫助。

咩係double joint??

引用:Double+joint+不會影響彈琴,反而手更鬆有

原帖由 miss321 於 12-03-05 發表
Double joint 不會影響彈琴,反而手更鬆有幫助。
我唔同意。

Snoopy_Mom 發表於 12-3-5 16:23
咩係double joint??

雙關節呀,我聽我個仔個老師講過,通常都係大姆指同尾指

monchuBB 發表於 12-3-5 12:44
好多時用手指尾彈琴,一用力最尾個關節會"起角",老師話我係double joint, 可能打得字多...知唔知有咩方法可 ...

double joint 係天生架wor .....

這是鋼琴家羅xx 同我講,我跟過佢上堂。以advanced level 來說,double joint 隻手可拉開更大的interval,彈到更難的chord。但如果話小朋友剛學琴,力度都未控制好,可能影響用力。

無問題,我都係雙節一樣彈到七級

回覆:Lilo 的帖子

Double joint 系一個生理上嘅弱點,但經過加倍練習,是可以克服和改善。從前在網上看過有關之學術文章,找回來再和大家分享。

引用:好多時用手指尾彈琴,一用力最尾個關節會"起

原帖由 monchuBB 於 12-03-05 發表
好多時用手指尾彈琴,一用力最尾個關節會"起角",老師話我係double joint, 可能打得字多...知唔知有咩方法可 ...
可唔可以影幅相比我睇下?? 我都係唔知咩係double joint, 上網只搵到D變左形既手

回覆:Snoopy_Mom 的帖子

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypermobility
http://www.music.sc.edu/ea/keyboard/ppf/7.1/7.1.PPFka.html

An extreme case:
http://www.youtube.com/watch?v=OftC6YKpPlI

monchuBB  請問第2條link結論係咩呀? 全遍雞腸,睇到見頭暈  發表於 12-3-8 12:18
lillymarie  睇那片,好恐怖~~~~  發表於 12-3-7 12:13

回復 小伊 的帖子

Thank you so much

我右手尾指都係咁,我初學琴時已經係咁,我以為係我冇力,原來係天生架?另外我右手尾指o係彈琴時會不自覺地屈埋,又係咪天生?

‹ 上一主題|下一主題