用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問讀英中的仔女 英中大部分科用英文教,真的聽得明嗎? ...
go

請問讀英中的仔女 英中大部分科用英文教,真的聽得明嗎? [複製鏈接]

請問讀英中的仔女 英中大部分科用英文教,真的聽得明嗎?  其實英文小學不多, 上到中學全部用英文教, 而果d老師英文都未必講得正, 你地d仔女上堂是否真的明白, 或是有些老師還會用中文再解釋一次(尤其數學, 科學) 定係出去補習, d 先生再用一次中文解釋清楚先明白?  我細個係band 1英中, 但以前係英文書中文教, 我d數學科學先明白噃, 你叫我聽英文??我估我上堂都唔會明得哂!!  或者現在時代不同, 小朋友英文的聽力真係進步神速?? 請現在的家長分享一下
   5    0    0    0

No problem at all.  Kids are used to English TV programmes on Pearl/ Discovery/ TLC/ Home & Health....etc.

英語科無問題。其它英語教的學科,在某些課題上會出現悶場,孩子就可能難以留心,不能完全理解和掌握有關課題的內容。始終,英語不是每位老師的母語,因此未必可以生動,有趣和深入淺出地表述每一課題。孩子可嘗試自行研習有關課題。中學是為大學作準備。去到大學,孩子不可能依賴教授會詳教每ㄧ課題細節,總要自己自行學習。

係呀, 要先備課, 教完再溫習, weekend再大溫就perfect.

Lyn  好利害, 我地都做唔到.  發表於 12-3-21 12:05

Yanamami 發表於 12-3-1 23:21
係呀, 要先備課, 教完再溫習, weekend再大溫就perfect.

e+ d 中學生有冇時間做到e 樣野呀??? 小學生都冇時間啦.~~

Yanamami  我女只做到weekend溫番果個week教過d野.  有時間都無禁勤力, 情願刨小說(好彩係英文).  發表於 12-3-3 07:41

回覆:請問讀英中的仔女 英中大部分科用英文教,真的聽得明嗎?

我地以前都係咁升啦,當年仲無咁多機會接觸英文,咪又係咁讀,冇乜問題?如果真係怕追唔上,暑假咪睇下d教科書,查定字典

HinMa  YES  發表於 12-10-19 14:09

回復 gabriela0407 的帖子

無時間,因要打機,上網,追劇,刨小說,看短篇,睇漫畫,行街,課外活動......不過,我覺得只要上課時留心,不明時發問,都OK。

organicfans  一百個同意, "上課要留心".  發表於 12-10-14 11:53
Yanamami  上課留心非常重要.  發表於 12-3-3 08:56

醒目開學勳章

gabriela0407 發表於 12-3-3 00:50
e+ d 中學生有冇時間做到e 樣野呀??? 小學生都冇時間啦.~~
有無時間係看佢點分配我見我女還有時間看小說, 但就一定無小學時看得甘快
還每晚有時間上FB
溫書, 練琴
BTW, 佢中一暑假時, 已經自己預習中二的MATHS

這方法不錯!都是網友教:is 科 多買一本中文版的

dazkit    發表於 12-5-24 19:32

"e+ d 中學生有冇時間做到e 樣野呀??? 小學生都冇時間啦.~~"
各位朋友, e句說話唔係反對Yanamami 的說話, 只係覺得難做到"先備課, 教完再溫習, weekend再大溫", 當然做到就perfect, 做到的小朋友就更難得, 他們一定好叻, 好乖. 其實小朋友做到肯溫習, 在家長來講已經安樂.
講真現在的小朋友, 有邊個真係一樣課外活動唔駛去上(不計核心科目, 都要上樂器或運動其一)
打機,上網~~~~我家就只得電腦, 但不可上網打機, 但現在小學就要你做網上功課, 中/英/數/常/音(有d係硬性, 有d可不做),  內聯網簡中又有功課, 仲不只, 突然一張通告又叫你上個"天文, 地理, 數理, 語文".....之網, 個網又要做評核, 考試等. 跟本每日都一定要接觸下個電腦.
刨小說,看短篇~~~~學校要你寫閱讀報告, 英文報紙寫生字解釋, 寫感想. 而未必小朋友真心想睇自己喜歡的內容.
小學就更玩借圖書多有獎. 我唔係話睇多圖書唔好, 而係因個獎先去借多d圖書, 仲要係唔知個小朋友有冇睇. 所以我用個"借"字. (我小朋友果間係咁), 我相信不少家長在圖書館都睇過, 一個小朋友拎一大堆圖書在桌上不停低下頭係咁抄呀抄, 寫呀寫, 原來為交學校要求的一定數量的"睇圖書"功課. 希望拎"金獎".
至於追劇(爸爸要睇, 係想放鬆下個腦, 唔好諗公司野, 媽媽要睇又係放鬆下個腦, 同時比小朋友做功課, 不打擾他們.
睇漫畫書~~~~我家又係冇
行街~~~~我家都好少行街, 我日日在家做書童, 簡中發癲都想出家門行下啦.

日日睇住佢地6點/6點30起身, 背住個鬼死咁重的書包返學, 放學又話要上:紀律團隊, 泳隊, 球隊, 合唱團/樂器團, drama, 離校5,6點, 搭車回到家都6-8點, 咁你都比佢休息下, 隻眼隻望下個tv, 唔夠一陣又要佢洗澡, 食飯...都未完. 仲有大事等住. 食完飯.....又開始!!!
做一大批的功課,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,有時睇見佢地咁真係好辛苦, 咁比佢地上下fb, 打下機, 追下劇, 睇下喜歡的漫畫. 又有何不可呢.(當然時間唔可以太長啦).
咁佢地做到放鬆d 的氣氛, 而又考試冇唔合格, 就好好了.

"我覺得只要上課時留心,不明時發問。上課留心非常重要"
以上2句, 我家都不時提到, 暫時我2個小朋友都叫做到.
小學生, 中學生真的很辛苦嫁, 累在兒女身, 痛在父母心.

杰杰媽媽  我同意,做咩要攪到人生好似只有讀書咁啫,要做到以上我相信都唔會有幾多時間做其他野。
我到宜家都仲堅持除返學外,一半時間學習一半時間玩,希望升中後都仲保持到   發表於 12-5-19 16:28

princessisjudy 發表於 12-3-1 17:37
請問讀英中的仔女 英中大部分科用英文教,真的聽得明嗎?  其實英文小學不多, 上到中學全部用英文教, 而果d老 ...

我覺得視乎小朋友學習能力,我囝囝都係中文小學升讀band 1英中,IS係外國人教,
最初我都問囝囝會否聽唔明,佢話無乜問題,再睇番佢啲成績係唔錯,咁就放心了,
現在到咗下學期,囝囝話聽慣咗同講慣咗英文,有啲嘢慣用英文表達,唔記得中文點講,
話要練番啲中文,哈哈

回復 gabriela0407 的帖子

累在兒女身, 痛在父母心

應該沒問題,適應就好,亞女讀得比小學輕鬆多了,不用補習,學業成績基本滿意!

其實無問題架,因為一般F1課程好多同小學重複,只要上堂留少少心就好快掌握到,而且對學英文都叫有少少幫助添
況且真係唔明的話用中文問返個老師,我相信十有八九都肯答

其實所謂英文教授,係d terms用英文姐,唔洗太緊張
只要唔係有明顯既學習困難(完全乜都唔明,上堂訓覺),就無問題架啦

我覺得英文一定要1對1補
仲有補習老師一定要一係母語係英文,一係就海外回歸
我而家個仔都係甘樣補左2年
同鬼佬講野基本都無問題

多謝各位意見!!而家d小朋友真係比我地個年代叻, 記得以前我以在村校全級第三的成績入讀band 1英中, 我英文堂基本上未聽得明哂老師的要求及功課, 哈哈

回覆:gabriela0407 的帖子

哈!我有時都會好似你的想法:仔仔剛升中一個多月,一星期三日課外活動、我只求佢做晒功課,其他備課、溫書通通企埋一邊先,睇睇上學期戰績如何先啦!

‹ 上一主題|下一主題