用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 讀緊s 位是否應轉出主流i 位或e 位?請建議。 ...
go

讀緊s 位是否應轉出主流i 位或e 位?請建議。 [複製鏈接]

仔仔而家3月9月,1歲9個月時評為自閉証,排S 位
當時除了大肌正常外,語言表達及理解都遲了9個月, 認知遲了3個月,
排位期間我地同佢做了很多不同的訓練
到3歲3個月入了 S 位,
剛剛讀了半年, 前兩天與班主任見面, 講解了上學期的情況, 並解釋下學期的訓練計劃。
現在仔仔情況如下:
1. 大小肌 => normal, 識得扣鈕, 穿珠, 寫直線, 橫線, 勉強寫到1, 2, 3 數目字, 識踢波, 拋球, 接球 等等
2. 認知 => normal, 識晒 a-z, 順序數 1-100, 懂得大小, 長短, 高矮, 上下, 顏色, 形狀, 認字認到大約50-60個,
3. 語言理解 => 日常生活對話佢都大致明白, 如"你要搭巴士定搭西鐵?" 但應該仍有 delay
4. 語言表達 => 最差, 未能表達曾發生的事情, 但一般簡單對答OK, 如"我想自己刷牙", "我想玩LEGO", 但可能都delay 起過1yr
5. 自理 => ok, 著褲, 著鞋, 扣鈕, 食飯 (有時要餵), 飲水, 大小便都可表達及自行處理
6. 社交 => 最差, 唔識同人玩, 只係鐘意自己玩
7. 固執 => 老師話佢係學校無乜固執, 但屋企就有固執行為, 亦有情緒
8. 刺激行為 => 以前會玩眼, 自轉, 而家已無玩眼, 但有時仍會自轉, 但叫佢佢會停

早排新年期間我地曾在主流暫托, 佢以前的班主任就覺得佢語言表達同社交最差,
建議我地比佢係s 位執好先出黎讀 i 位,

但前兩天 s 位班主任話佢語言表達同社交係 s 位好難train 到有大進步,
可能係主流反而比到刺激佢, 建議我地轉i 位或e 位
s 位老師建議我仔如出主流最好由k1 開始讀, 即是如今年9月出去讀, 就repeat讀k1, 唔好讀k2,
唉.. 我都唔知點揀, 打去cac 想醫生做評估, 但又話而家只會升小一前先會評估, 中途唔會再有評估,
只會叫s 位老師send 份評估報告比醫生決定是否可以轉位,大家覺得點?請指教。應該:
1. 留返s位讀多一年, 出年5歲出去讀k2 or k1
2. 新學年轉出去i 位 repeat k1
3. 新學年轉出主流 repeat k1, 轉e 位

唔好意思,  太多資料。謝謝。

0    0    0    0

回復 01shirley 的帖子

個人意見,你依家係最好的,有S位廉價而密集訓練,又有主流暫托(at least 2 hrs)的同儕刺激。我覺得言語表達仍delay1年,都要上言語治療。等孩子不用午睡時,轉返下午班。又或者半年後,言語表達已經大大進步。

我吾同意班主任話語言表達同社交係 s 位好難train 到有大進步。語言表達係可以train到大進步,同成人的社交都可以train到,但同小朋友的社交就比較難了。

s 位老師話如果讀多年s, 出年5歲讀k2, 佢社交更加跟唔上....
難道5歲仲要repeat K1 嗎?
佢認知, 大小肌都似乎OK, 只係社交同表達問題要佢lum 2年, 我覺得好慘...
>__<!

吾一定一年,半年都可以。而且主流暫托佢以前的班主任都建議比佢係s 位執好先出黎讀 i 位。

上次精神科醫生同我分析應該讀咩位時話,如果父母肯揹上身(即自費及自教)的話,可以吾要I/E/S位。

唔係太明, 你意思係黎緊8月照讀S 位, 讀多半年嗎?
但之後如果想轉 I 位或主流, 人地開左學, 都未必有位啊!苦惱!
請指教!

冇錯,I位依家係多D位,但亦有人讀緊I等轉S或E,咁就有位。

如你轉E,就更加不用煩。找一些收生不足或下午班的學校,人數少D,照顧好D。根本不用理會幾時deadline報名,最好9月10月人地收曬生,先去問仲有冇位。

我家樓下有一間 I 位幼稚園, 個間而家仲係排到10年1月....=_=
我仔係10年2月做評估的 ... 我感覺係好多人排, 而且好少位, 一間得6個 ...!
仲有就係, 以前N 班的班主任建議我仔適合 I 位多過E 位,
因為I 位每日都有半小時的PST, 而且I 位老師又可以長期觀察我仔, 幫助佢同其他小朋友交流, 係咪應該 I 位更適合佢呢?

我本人要返工,比較鐘意i位。但好多媽媽都仲意E位,尤其全職媽媽,E位有個別OT而I位沒有。I位只有ST上堂,而OT及PT的task就由I位老師負責。

我都要返工的!平時也盡量請假同佢上學校的個別訓練,
s 位老師就係話我仔其實大小肌已追上, 可能只是需要SI training,
但佢話我每日帶佢去公園已足夠 = OT 做既training,
所以覺得出面讀 I 位或轉主流 + E 位更適合我仔。

我仔仔都是k2 由s位出去i位. 我仔仔e位都有去過, 對要上班的媽媽來講, i位真係好過e位的, i位的老師會有訓練, 又會有社交訓練, 又會留意小朋友的發展. 你仔仔的發展唔錯, 我讚成你出i位不要留在s位.
你仔仔的學術都不錯, 可試讀k2, 不要repeat k1啦. 有需要先再repeat k2啦.

01shirley  再三問左s 位老師啊, 老師強烈話佢需要由k1開始....!!!
佢話就算讀多年s 位先出主流, 都最好由k1開始讀起喎!!! ~_~  發表於 12-3-2 10:10
BeBe媽媽  我都覺得咁好似好啲  發表於 12-3-1 18:51

但老師話佢無可能跟到K2 的社交, 分分鐘會遭到挫敗,
所以強烈建議我一定要由K1讀起,
仲話再讀多年S先出去都最好由K1讀起 ......對佢會好D ...
但5歲先黎讀K1... 我唔係太想啊!! ><!
所以我真係好擔心會幫佢做錯決定 ...

BeBe媽媽  社交係好難搞既一課。但我又唔覺需要k1讀起喎。你再問下s老師丫。  發表於 12-3-1 18:52

出到主流社交真係好重要, 要點樣和一班小朋友相處, 而其他人又唔排擠你, 真係好難在三言兩語裡學到.

其實如果S位說你兒子可轉出I位, 你可先排隊先, 相信今年9月都未必有位, 轉左出I位後, 要自己在出面上ST, 因I位係一個月只有2堂半小時的訓練, 重讀K1比較好, 因為可以同全班小朋友一起升級, 如果你先試K2, 到時唔得, 自已留班就唔好啦.

其實係S位出來, 學術上一定追唔到, 所以讀K1, 係比較容易追

你睇吓呢個website啦,有每間i位今年9月的空位及輪侯人數。如果怕你家樓下果間多人,可以簡間多d位或少d人排嘅學校。

http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/VL_IP_2012.pdf

回復 pocoyo123 的帖子

如果可以令佢順理融入主流, 其實我唔介意今年比佢repeat K1,
佢以前的N班班主任係上個月暫托時有留意過佢,
話佢係唱遊堂可以模仿老師做動作, 亦跟到節拍跳舞,
做勞作都可以坐定定,
但係一到講故事/上堂時間, 佢就遊雲或者兩頭擰或者想起身行開,  
Free time 時間亦未能同小朋友一齊玩, 只係自己玩,
人地邀請佢一齊玩, 佢都唔肯一齊玩的。
我係擔心佢咁樣出主流是否拉牛上樹?
學術上, 主流老師話k1 要識既野, 佢都基本上識 (包括數數, 顏色, 形狀, 對比等等) ,
係擔心佢社交同言語, 主流無密集的訓練比到佢。

回復 Capricorn2521 的帖子

我樓下個間得2個空缺....=_=
但係有2x 人排緊!!
不過我仔係10年2月評估的,
佢排到10年1月, 我地是否仍有機會呢?

Capricorn2521  如果冇人用舊NO.排呢間嘅I位,你就有機。如果你吾介意遠D,簡多1-2間(最多3間)就怏D到你喔。  發表於 12-3-2 10:39

出去真係唔駛由k1 讀起的, 你仔仔學哂k1的野的.
如果真係擔心, 你可能係s位讀到畢業都得, 再讀小學, 都無所謂的. 唔駛出去讀主流幼稚園的. 講真, 你仔仔的情況唔差, 可以試下讀 i 位. 現在仔仔有無機會接觸出面的小朋友呀? 可能社交有進步的.  

s 位老師的建議就係: 一係早d 出去主流, 一係就唔好出, 直接上小學!
但我唔會比佢係呢間s位讀3年, 只會拖慢佢!
我原本係諗住讀多一年的, 但老師話, 如果出年先出主流, 不如今年!
社交方面, 屋企一個比佢細1歲9個月的正常細佬 (現在2歲),
細佬講野已叻過佢, 又好主動同佢玩, 佢有時都會show下細佬, 
但佢都係比較鐘意自己玩lego, 睇書, 玩電腦... etc
我仔現在除了s 位, 平時我還幫佢報了一個感統班, 一星期2次,
周日我地會去教會崇拜, 有機會同出面的小朋友玩的。
我現在係咪應該cut 左感統, 去幫佢報私人 st 同社交班呢?

因為細佬都將會入呢間幼稚園,
所以我想2個同一間,
接送方便d! 但真係勁多人揀!!!

如果老師都suggest 可以出去, 不如試下讀 i 位先啦. i 位有社交/st 訓練, 不用太擔心. 你仔仔的情況, 比我仔仔 i 位的同學仔情況更好. 應該無問題呀.

我仔嚟緊都要出去讀,我簡左e,等仍未搵到幼稚園k2(望9月入讀)
我而家都心大心細,簡唔簡番i好。
北區有雙非,所以幼稚園好爆

cecilau  咁i 位安全 d啦. 起碼一定有書讀呀.  發表於 12-3-2 13:02
‹ 上一主題|下一主題