用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs YW
樓主: YCDad
go

SFA vs YW [複製鏈接]

sytw and YCDad, 我估個個都大概 15 分鐘左右; 好感恩, 收左我個仔, 不過如果有 SPB, 我會 pick SPB.

唔駛喊, 你有 SPB 都喊, 真係唔知點算...

回復 chelsealam 的帖子

當然SPB都係好好既學校,我地都好感恩佢收左呀仔,只係我自己實在太喜歡YW,同埋覺得YW岩呀仔性格讀多d。

恭喜你呀!祝你仔仔係YW有個愉快既學校生活!

回復 chelsealam 的帖子

Hi chelsalam,

May I know why you pick SPB but not YW?

孟母三遷都是為了仔女學業,父母要舒服,不如揀屋企附近算吧!

回覆:小曳人 的帖子

TKO 去係巴士? Van ? 有無號碼?

巴士 296c

回覆:SFA vs YW

我老婆就係因為英華收左個仔而將會喺今年七月辭職唔做,話要車個仔返學,因家住新界,要六點半上校巴,佢想個仔訓多d,車佢返學可以俾佢瞓多差唔多成個鐘,同多d時間睇住上了小學嘅仔仔同已經讀緊小學嘅家姐D功課。

sr20det_fung 發表於 12-3-3 00:33
我老婆就係因為英華收左個仔而將會喺今年七月辭職唔做,話要車個仔返學,因家住新界,要六點半上校巴,佢想 ...
你賺得多丫嘛,我搵得少嘛!

shatinyauyau 發表於 12-3-2 17:42
孟母三遷都是為了仔女學業,父母要舒服,不如揀屋企附近算吧!

孟母年代的搬屋成本,同今天搬屋成本比較,唔知點計!

sr20det_fung 發表於 12-3-3 00:33
我老婆就係因為英華收左個仔而將會喺今年七月辭職唔做,話要車個仔返學,因家住新界,要六點半上校巴,佢想 ...
到你仔仔上了英華書院,你太太會否繼續車個仔返學?

lawping 發表於 12-3-2 22:15
巴士 296c

每隔11-13分鐘一班車,車程55分鐘。

計埋等車時間,重耐過搭地鐵。不過,落車位置正好在英華對面。

當然,讀到中學先讓他自己搭巴士啦!

YW la ...

同意上天安排了. 既然已定, 何苦三心兩意. 去年識得人叩門yw都無回音. 一係就叩咗先算, 唔好比自已後悔. 再過多幾天, 叩門都唔夠誠意啦. 但睇你一家人的說法, 似乎早有定案. 就放開心情去慶祝一下啦. 免得仔仔諗係咪你覺得佢做得唔好之類....

我都係兩間都有offer,最後比仔仔決定;YW

I had same case, YW and SFA 兩間學校都收 one year ago. I had struggled one month, I already paid $3500 to SFA for the seat. Finally I choose Ying Wa.
Besides, I also need to have 1 hour travelling, so I moved to Lai Chi Kok this school year.
For your information, one of my son's classmate trasferred from SFA in P2 also.

The only concern to take YW is whether you have sufficient manpower to send him to-and-from school for ECA, as you must take one sports and one art, which is also very demanding in time.  On the other hand, you are free to take any ECA at SFA.

論學術, 兩間各有千秋.
論升中, YW有保障, 現時YWC係1B.
論學費, YW平一半.
論師資和學校設施, YW也不錯.
論學校活動, YW較多.
論宗教, SFA天主教, YW基督教.
當年, 我都有以上煩惱, 最後都選擇了YW. 其實SFA和YW都好, 但考慮到升中的問題, 真的不想再冒險. YW都好aggressive, 你要有心理準備小朋友會好忙! 如參加校內校外活動和比賽, 亦要安排人手去接送小朋友, 自己的經驗是逄星期一至六, 有四天都參加課後活動而留校/回校, 要安排工人姐姐接送呢! 但是小朋友真的讀得好開心, 好鍾意返學, 小朋友又不斷進步, 所以也是值得的!   

緊記: 值得之餘, 要做得到, 唔好搞亂全家作息.  YW 係適合獨生子而有工人候命

回復 momama 的帖子

又冇咁誇張,我地都係雙職,一個工人,兩個細路

Chloe.Mat  Me too! 不過要好好安排和調動人手!   發表於 12-3-9 12:17

Hello, Chole.Mat.

請問如有課後活動, 一般是幾點才放學?  有第二輪校車走的嗎? 謝謝!

"自己的經驗是逄星期一至六, 有四天都參加課後活動而留校/回校, 要安排工人姐姐接送呢!"
‹ 上一主題|下一主題