用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 点解要表揚学生在校外所得之獎項
go

点解要表揚学生在校外所得之獎項 [複製鏈接]

学校的NEWSLETTER、毎次都有表揚学生的一版、学校先生自己陪養的、我明白、但看見好多都是KUMON第幾名、XXX数第幾名、普通話朗誦第幾名等等、我認知的国際学校、是不ENCOURAGE学生在外「谷」的、GUM点解要表揚? 是否叫其他家長、学生加油催谷LA?! 
   0    0    0    0
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:+本帖最後由+Mighty+於+12-2-29+08:40+編輯

回覆:点解要表揚学生在校外所得之獎項

邊間

回復 Mighty 的帖子

我不知是那间学校的newsletter, 可能是机构内的marketing的意见 . 希望不是教育工作的前线人员的态度  大锣大鼓甘报导D 校外蚊型獎, 唔知道就吓死, 知道就笑死. 真正名校有大量高材生都没有必要吹嘘, 是'平地最怕高山影', 随时比较下出 醜.

醒目開學勳章

我覺得本意應該係用黎鼓勵小朋友,等於表示認同佢地各方面(包括學術外)嘅努力同付出啫, 但可能後來俾某D家長用作炫耀工具之一, 因為我唔覺得學校本意係想見到 KUMON第幾名,XX數第幾名一類嘅LIST。
‹ 上一主題|下一主題