用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園(麗港城) 好想係到讚賞藍田迦南幼稚園!!!!
go

好想係到讚賞藍田迦南幼稚園!!!! [複製鏈接]

係到見到有D家長不太滿意迦南. 但我囡讀緊藍田迦南的pre-nursery. 我就幾滿意E間學校呢!  自從佢番學后, 我個女自理能力進步了好多. 尤其係食飯, 佢可以自己坐定定自己"畢"晒成碗食物. 所以我帶個女跟我D朋友一切食飯都好放便. 連朋友都係話佢好叻女呢. 佢又會自己自己著鞋襪&除鞋襪.  除衫都OK, 但就未識自己著番衫啦.  以前佢要人陪佢先肯訓. 但E+佢會同我講: 小朋友自己訓覺. 唔使大人陪. 其實仲有好多好多的進步. 睇住我個女番咗半年學, 個人仔大果咗懂事咗. 這不能否定老師的努力.
最近, 藍田迦南做了一本"孩子的成長". 裡面撮錄了我個女在學校裡的生活. 有如何train up 大小肌肉, 練習專注力, 學習自己用湯匙食通心粉etc. 還有, 裡面記錄了我個女在不同節日學習該節日的特色&背后的故事. 果本"孩子的成長"除咗有相之外仲有老師觀察完我個女后的留言. 我同c6睇完之后都好感動. 感動的一方面是睇到自己的孩子從bb牙牙學語到e+有板有眼懂事多了, 還有老師的用心去做佢e份工. 好希望藍田迦南幼稚園的老師有睇到我e段流言吧. 真想比佢地知道妳們的努力是看得到的.

halloween128    發表於 12-12-5 22:43
verwai    ..TOTALLY AGREE!!!  發表於 12-6-3 20:11
suki125hk    發表於 12-3-1 12:18
   6    0    4    0

醒目開學勳章

醒目開學勳章

himuimui 發表於 12-2-29 13:23
Not only 藍田 CN. I am very satisfy with KLN Tong CN N1 and have the same feeling with you.
:excited ...

Agree no more!

我囡囡讀ssw 迦南都好開心, 好鍾意返學

我小朋友都係讀siu sai wan迦南,我都覺得呢間學校好好喎,我身邊既家長都好滿意,我地小朋友返學返得好開心o家!

我囡囡讀堅道迦南, 我都覺得學校好好, 老師好盡責, 好有交帶, 而且很有愛心, 小朋友返學返得好開心呀!

This is the kindergarten I like most but my sons are just on waiting list

有時聽到人話迦南課程淺. 但我又覺得佢都算OK. 好似我個女, 佢讀緊pre-nursery, 但竟然開始學phoincs.  It is what I am not expected. 其實我覺得E間學校未必係最最最好, 但係我個人認為, 佢真係幾好.  最緊要係佢D老師好heart. 其他區迦南我就唔知(因為我唔係用家), 但藍田迦南就好好.

sheffield  迦南絕對唔淺!  發表於 12-3-1 10:19

出乎我意料之外,我個女都有成日帶佢d作品回家,每一樣都看出CN課程用心設計,好有系統,有自己畫的填色冊,手工,種綠豆,生日禮物又有相,學生評估手冊內充滿她的校園照片,學術方面又有reading card, phonics book, 而PN 已經每日讀Oxford 課本,我相信佢返學不似其他幼兒園PN只得玩樂.CN 藉得推薦,可惜K1要轉校了...

wan0526  走,又真係有d無耐.....  發表於 12-8-24 01:30
verwai  '可惜K1要轉校了' x 3  發表於 12-6-3 20:13
LuLuKiuKiu  '可惜K1要轉校了' x2  發表於 12-3-1 16:55

回覆:byhui 的帖子

Agree ! 藍田迦南老師有愛心,囡囡好鍾意返學

I also agree with all of you. My daughter enjoyed her first year of schoo at Lam Tin Cananl very much.

我同我老公都好鐘意藍田cn, 因為個校長好有heart, 樣樣事都親力親為..好少校長會主動走出去大門口幫手聽電話同整野....有d學校校長超cool..大佬呀,來讀幼稚園姐又唔係小學, 唔駛咁嚴呀ma

我都好appreciate學校校長每日帶領小朋友唱放學歌. 過程中讓小朋友自己唱, 令小朋友攞住支咪唱, 小朋友有表演機會, 佢地又開心又會增加自信心. 唱歌中又會教小朋友今日係星期幾, 如Monday, Tuesday, Wednesday etc... E+我個女都有点兒idea Monday ~ Sunday. 雖然未完全掌握得到, 但已經有概念. 佢2.5YRS人仔咋. 我好滿意佢的進度呢! ED都係老師們用心教的成果呢! 真希望多D家睇到老師們的努力. 老師都係人, 有人讚自然做得開心做得好. 我地D用家都受惠了.

藍田迦南真係好好, 校長, 主任, 各位老師, 嬸嬸同校車既姨姨都好好, 我個女返學返得好開心
佢而家讀緊n1已經識英文既日子點讀, 老師真係教得好好

回復 0904mama 的帖子

我也報了迦南,雖然不是藍田果間,但相信課程是差不多,聽你講及很滿意它的教材,很想知道大概有甚麼教材? 你說的oxford 書是教科書嗎? or oxford reading tree 既故事書? 很有興趣知道,可以分享多點嗎? 謝謝^^

我相信每間迦南課程同教材都係一樣,大部分學嘅嘢都一樣,我囡是讀九龍塘的,但如樓主所講藍田所有學的,我囡也有學到,上星期也攞左盆綠豆返屋企,至於Oxford 教料書是專為pn班用的,不是ORT,但根據阿囡講英文老師上課講故事也有用ORT(因我有俾佢睇所以阿囡識),整體來說我對迦南十分滿意
可惜下年會轉去第二間讀,其實迦南真係不錯㗎!

回復 stella816 的帖子

Thanks for your sharing
BTW,你咁滿意迦南又要走既? 有更好offer?
‹ 上一主題|下一主題