用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真係唔明喇沙點解咁勁?
go

真係唔明喇沙點解咁勁?   [複製鏈接]

無論學術或運動都咁犀利,佢收生都係自行計分+大抽獎姐

5    0    0    0

醒目開學勳章

spantan 發表於 12-4-11 15:12
回復 easydad 的帖子

以你的理解能力,我不想再花時間慢慢向你解釋怎樣才是正確解讀我的發言。

本討論區歡迎各位自由發表意見,但懇請大家能保持冷靜討論的氣氛,不要人身攻擊、挑釁或作出侮辱性的言詞。

由於文責自負,請盡量留意用詞,免生誤會及負上不必要的責任。

先前以作警告,如無改善,發言者將被立即禁言。

多謝大家合作!

超版 iantsang

SCKnight 發表於 12-4-14 00:50
ANChan59 Why MJ?

因為我覺得MJ皮膚夠白囉!

ANChan59  Haha, you are so cute. I will use banana......  發表於 12-4-14 11:12
Gerard  "Like"   發表於 12-4-14 10:49

我識嘅外國人,有喺Ivy League畢業,識尊重人,亦敬重中國文化。
但有啲中國人,只會令我諗起Michael Jackson。

ANChan59  Why MJ?  發表於 12-4-14 01:39

回覆:SCKnight 的帖子

我答你「字大」 等於 「自大」,有咩好拗呀,要比即係將孫中山、林肯、甘地叫人比誰人最偉大,其實"字大"兄/姐本身係美國人,係咁同甘地夫人同埋宋慶齡講世界上最偉大嘅人梗係林肯啦,我講吡你哋兩個聽第一個point,第二個point........,如果你哋唔明我講嘅point就無資格同我討論誰人最偉大,全部無資格.......叻我最叻叻叻!

其實睇完啲post,又大字體,又粗字型,筆者想表達嘅係乜嘢?
驚我地睇唔倒?定佢自己睇唔倒?
定大字體會喺EK攞多啲分?(如果係我早知用font size 100去覆post)
說服力強?(真係令我好懷念發哥講,大隻字唔等如冇禮貌)
其實作者個體型好似字體一樣,都係咁大份?
答案我唔知,呢個係一個謎.......

唉,咁嘅態度,幾有道理都難令人信服。如果小朋友讀完GSIS係咁嘅方式同人溝通,sorry,呢杯茶真係飲唔落。

happyface123

不必太擔心,有得必有失。活潑愉快課外活動一樣有益,可能更適合你兒子成長!畢竟公開考試並不是代表一切,考試分數不是最重要的。但是,你真的要準備多點錢,為兒子日後海外升學用!

CF2010
其實我有小小後悔細仔去DBS, 雖然佢係好好學校,可能我唔想仔仔太早出國讀書,但配合HK教育制度, 一考公開試,D完裝DB仔真係唔夠人FLIGHT...因為HAPPY慣。佢成日掛住玩同課外活動,學依樣那樣,我見隻隻DB仔都係敢,又唔想唔比佢學,最慘係一講讀書就。各位: 我仔都係DB仔, 點會話DB唔好, 只係佢真係有依個問題存在,想同大家分享一下。
`

回覆:真係唔明喇沙點解咁勁?

<deleted>

回覆:真係唔明喇沙點解咁勁?

读local school或international school;重英文,轻中文,或中英并重,都是不同的个人选择,不一定是这个比那个强。如果话IS超好,学习自由,启发性高,不读死书,广泛阅读,英文强劲,就是好的话,我也见过真实个案,儿子读书不错,大了之后,价值观人生观,跟local父母那一套完全格格不入,到高中时,群埋班friend,又party,又毒品,把大好青春浪费掉,IS真好?! 凡事无绝对,做人谦虚一点,对人对己都好,否则好的不来陋的来。。。 又何苦呢?

easydad  To reply your comment above - Following Spantan's logic, all GSIS students go to Harvard/Yale/Princeton as all students of each school are the same.  The ones I met must be fake.   發表於 12-4-11 23:51

以你的理解能力,我不想再花時間慢慢向你解釋怎樣才是正確解讀我的發言。
-----------------

This is the part I agree.  I can never understand your logic.  

By the way, I belong to the party you think is inferior to IS.  I came from local mainstream school.  Performed quite well in a decent university in US (Phi Kappa Phi in a Top 10 or 25 university in US, depending on who ranks it).  Have pals from GSIS but their grades could not touch mine.  This is nothing to be proud of.  What I am trying to say is pls don't stereotype and over generalize.  It is the individual that matters.

猴子爸  As hophopbunny pointed out, only the weakest link at GSIS would go to your decent alma mater.  The avg students from GSIS usually go to Harvard/Yale/Princeton.  The comparison you quoted is unfair.  發表於 12-4-11 16:56

受到警告

回復 hophopbunny 的帖子
Actually, many GSIS parents are great.  There are off ones every where.  When kids grow older, peer influence will becoming dominating.... I just pick an environment I feel comfortable in.  

‹ 上一主題|下一主題