用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇九龍城區小朋友係2013/14入讀小學的家長係度呀 ...
go

有冇九龍城區小朋友係2013/14入讀小學的家長係度呀 [複製鏈接]

請問各位 九龍城區的家長們

你地打算幫小朋友報邊幾間小學..可以的話分享下呀.....

我小朋友從沒有報讀過任何精讀班、興趣班....萬一不幸...抽到間BAND 5小學...到時都唔知點算
我小朋友是個非常好動,活力充沛型的小朋友....坦白誁......如果去INTERVIEW...我都擔心去太ACTIVE...
大家可唔可以分享下你地的計劃..

可唔可以指點下我呀....... 謝謝!

JOJA  小學不會分banking 的, 可以放心  發表於 12-5-9 22:12
   1    0    0    0

Hi 我小兒現讀K1, 你小兒呢

我女兒唸k2

我女兒唸k2 x 2

Boy K2 atm

Hi..我家小兒唸K2...今年9月升K3..那是不是現在要報名校學校...两位媽媽你地有沒有心儀的學校..其實應該幾時報考哩?
你地有沒有同小朋友報讀D興趣班呀.....真的好頭痛呀..

always_mama 發表於 12-3-12 23:41
Hi..我家小兒唸K2...今年9月升K3..那是不是現在要報名校學校...两位媽媽你地有沒有心儀的學校..其實應該幾 ...

但係聽講active 0既小朋友如果面試當日保持水準, 係會好有優勢喎。我個囡(N3)好文靜, 剩係識微笑, 問一句答一句, 我依家先驚。聽講好學校鐘意active有創意啲細路的。

皆因我個囡咁款, 所以一早就報定芭蕾舞同音樂班, 今年仲參加埋畫展, 幫補一吓份profolio。

K.2 BOY

依家報會係D直資同私小...

我囡囡都係k2, 都係無idea幾時去考咩學校好

問題是報私校,, 入學申請信通常要附加小兒過往履歷表...怎麼辦...囝囝返全日制..平日沒有任何課餘活動..那怎麼辦....?
有沒有什麼促讀班可以準備呢?

回復 little_yolky 的帖子

little_yolky

你真是個有計劃的媽媽...最初我以為interview 時...純真便是取優勢的, 但近幾個月家長聚會發現大部份小朋友都有老些cert...那現在距離interview只有數個月我真的食不安, 睡不下。。。很擔心

小兒不是頑童,但總是坐不安。。有沒有育兒心得分享下
謝謝

平常心拉, 無謂攪到食唔安坐唔落, 現在先剛剛開始, 加油

我個仔係細仔... 少左5分...又唔想入丫哥間小學
同佢校長傾過, 佢建議可以比佢報一兩間早少d interview 既私小比佢習慣下, 起碼佢見過下唔會唔知發生咩事... 佢in 完之後居然話好好玩, 仲有無得再in...

回復 always_mama 的帖子

沒有心得, 天生的。你囝囝先似正常, 我細囡就係咁無時停, 聽講咁樣至聰明。

你唔覺得4-5歲人仔自己識坐定定, 見人識微笑先奇怪咩, 佢真係可以坐响度成粒鍾做自己鐘意嘢唔郁喎。我覺得咁先至奇怪。佢自小已經係咁奇怪了, 一般小朋友會做的她都不會做。無問題啦, 一樣米養百樣人, 我依家最驚係想報果幾間私校, 間間都唔收portfolio, 話只睇小朋友面試表現。真係希望識微笑有禮貌靚女會有分加, 我就唔駛咁愁。

Net 34 九龍城的官津校都不俗; 加上九龍城中學網都幾好. 大家加油
‹ 上一主題|下一主題