用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收左rejected letter 了
go

收左rejected letter 了 [複製鏈接]

自行而家好多學校得唔得(面試)都會通知架la,因為有好多我呢類好煩家長,成日都打電話去問,佢地嫌我地煩。
:verycold: :verycold: :verycold:

like_travel 發表於 12-3-2 17:05
那麼奇怪 ? 相信你朋友係(Second round) 中算最早收到 reject 信 .....以為最快要3月12日後....... ...

唔出奇。因為係佢朋友聽朋有個朋有講加ma!
況且呢個世界千奇百怪事都有。有學校在1月17日,本來應該係自行收生階段開始得如火如荼之際,竟然走去寄reject letter比人。粗俗d講句,大佬呀,個收生程序都未完,你話果個家長比這封突如其來的信唔嚇死呀。

ANChan59  唔係咁搞野嗎??? 程序未完.......  發表於 12-3-3 12:40
:verycold: :verycold: :verycold:

boboli99 發表於 12-3-3 11:32
真係好驚!我剛剛打電話給協恩問過,佢話陸續send緊reject信給2nd in 唔得果d人。但係我問佢收唔到reject信 ...

唔止手震,重會腳軟,最好搵個位坐低先好開信,唔係成個dat係度!

boboli99  亞女話你講得好好笑,比十個趣你  發表於 12-3-3 12:39

boboli99 發表於 12-3-3 12:42
我剛開信箱,無信。鬆一口氣!

呢d唔係好笑,係親身經歷泥架!遲d你地就知,尤其是7月放榜果日,重要一早回校,回校係聽一輪講座先,阿仔阿女佢地就係上面班房派成績表,聽完一輪冇心機聽又唔知佢講乜講座(講真我真係從未試過會一句都聽唔到入耳,緊張到癲),校長入來講成績的時候,又望到出面d小朋友開始下來,想起身飛樸出去,點知隻腳真係企唔到起身,起到身都行唔到。你地真係唔好笑呀!

Yanamami  我女小學係相反, 家長去班房羅result, 小朋友係禮堂听講座.  之後成班係課室外裝家長表情.....  發表於 12-3-3 18:17

like_travel 發表於 12-3-4 21:26
so exciting ! Hope the DSS offer be confirmed soon ~ just to avoid this exciting game

睇到你筆下的徘徊已反映出你心頭的徘徊。看來你真係好緊張!

CrabPincers 發表於 12-3-3 17:37
呵, 當年, 我女SET 定DRAFT SMS1, 2, 3, 3個
代表第一志願, 第二志願......
我未上到班房

其實果一刻真係好殘忍!唔係我地大人,係d小朋友。如果你有留意果d派得唔好的小朋友,一路喊著上的士個種情境,有陣時好鄧佢地唔抵,連大抽獎運都輸埋!

QuestionMa 發表於 12-3-6 10:07
請問「自行」通常點通知呢?是暗示嗎?或是可以主動問得唔得?!真係好煩。如果真係唔得嘅就疊埋心水接受直 ...

自行收生結果>>>>>>>都係會於10/7連同統一派位一齊返小學成績。因此好難知究竟是自行抑或是大抽獎入。除非兩部份你選唔同的學校。

主動問>>>>>>>>>>>>因為係教局規定學校不準向外宣佈結果,所以多數都唔會講,叫你等10/7就知。

大抽獎表格>>>>>>>>通常都係當自行唔得來填。進取之中又要穩陣。

CrabPincers 發表於 12-3-6 10:24
HM..............當年真係無乜留意WOR, 我吾見有人搭的士去搵學校, 但就見到呀媽攬住個仔係樹痛哭
亦見到 ...

唔止派得唔好果d會喊,校內成績好過佢,但派得唔夠人好都會喊。呢個係壓力釋放的問題。

我地派完成績就去飲茶順便冷靜下。飲完先回家睡一睡,晚上出去食自助餐慶祝。

like_travel  it was great !!!!!!!!!!!  發表於 12-3-6 12:05
‹ 上一主題|下一主題