用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華出咗Result啦
樓主: bb@wonderland
go

英華出咗Result啦   [複製鏈接]

其實入校後,我體會到老師的熱誠,小兒沒有補習,多了時間課外活動,我不覺她是名校,但絕對是好學校

YW同SPB都收左小兒,最後我選擇放棄YW。毫無疑問YW是好學校,課程同教學方式都好吸引,但始終地點是在深水埗,隔離就係富昌邨,人流比較複雜,我並不想小兒在往後十多年在此種環境下長大,相反SPB快將遷往貝沙灣附近,新校舍比現在的大4倍,無論環境同設施都會追上頂級名校之列,學生背景質素有保證,學校成績雖然不是一流,但好多畢業生都在社會上有頭有面,亞仔作為男孩子,將來出來社會做事時人脈是何等重要,名校始終是名校。最後,以上只是本人的愚見,我重申YW也是一間非常非常好的學校,只是我們沒有緣份罷了,希望獲得候補學位的小朋友在YW有個快樂童年!

jeremyphlam  新朋友留言,有幾真實?何必理會。  發表於 12-3-4 23:34
zzgundam  阿家長

雖然我呢,才疏學淺,書讀得唔多,但係都明白好學校係需要好家長既支持,我好為英華高興,因為佢地流失左一個"極品"家長。  發表於 12-3-3 23:13
zzgundam  阿家長

雖然我呢,才疏學淺,書讀得唔多,但係都明白好學校係需要好家長既支持,我好為英華高興,因為佢地流失左一個"極品"家長,可能有一個極   發表於 12-3-3 23:10
Wenjo  Totally agree with hyto.  發表於 12-3-3 22:10
hyto  呀仔初初真系會同我講:媽咪呢度好似好污糟,我就會跟他說:呀仔,做人要能屈能伸,這樣才會成功呢!  發表於 12-3-3 21:21

回復 milky113 的帖子

認識很多中學教師, 來自不同中學, 聽到他們嘅評價, 都不謀而合說 St Paul Boys 嘅中學近年滑落了很多, 所以六年後可能要再辛苦一次, 要到處再 考中學.  所以友人們都提議讀英華較好, 中學部成績較好.

chicken  朋友告知, SPB為了留住班好成績學生升讀中學部, 5-6年級成績都會由A調低至B  發表於 12-3-3 20:18
bb@wonderland  YW secondary will be even better, when the primary students (DSS ones) go to YW college few years later.  發表於 12-3-3 20:05

O下? 咩住屋村O個D吾系人來架咩? 就系而家D細佬太"港孩",先要體驗同看一下不同階層人的生活。D富豪二代個個都去參加"窮富翁、大作戰"啦!

其實你所提到"學生背景質素有保證", 其實你有什麼途徑得知收左嘅學生嘅學生背景呢? 我認識幾個SPB收左, 但又有英華3rd in 嘅學生, 包括我自己都並非大富大貴或者有背景人仕.  唔通我地係其中嘅極少數 !!

阿家長

雖然我呢,才疏學淺,書讀得唔多,但係都明白好學校係需要好家長既支持,我好為英華高興,因為佢地流失左一個"極品"家長,可能有一個極需要學位既小朋友入左去,佢同父母都會好珍惜個學位,好愛間學校同埋同學,佢一定會明白住屋村都係人既道理;當然啦,人既人脈好緊要,就係認識到一D正直,有愛心,勇於學習既朋友仔,至於有人認為"個D"非富則貴既人脈,我都唔想識太多,怕佢地以為我係Pineapple Chicken(一味靠"Chi")。

一個細路既成功係好靠家庭既培育,功利主義未必行得通架,反正十二年後考大學見真章。其實兩家都係好學校,你自已都有考,何必在選完之後,踩人一腳呢?

路人甲既我路過吹吓水啫,唔好嬲呀!

引用:YW同SPB都收左小兒,最後我選擇放棄YW。毫

原帖由 milky113 於 12-03-03 發表
YW同SPB都收左小兒,最後我選擇放棄YW。毫無疑問YW是好學校,課程同教學方式都好吸引,但始終地點是在深水 ...

旺角夠品流複雜咯!但點解又咁多家長咁大膽係都要幫個小朋友爭入DBSPD呢?!

我先申報利益:我小朋友未來十二年將會喺此位處人流複雜地段(the one you mentioned)嘅學校讀書。

各位家長, 小事一件, 何必動氣? 最緊要小朋友開心, 又學到野, 而家長又係心目中想要既, 咪得囉 ~ 唔同既人有唔同既想法, 總之各適其適, 自己開心咪得囉 ~

我記得前年我同囝囝去SPB面試的時侯,據我囝囝當日即時的記憶描述,主考的老師只問了兩條問題,一條係〝你叫乜名〞,另一條係〝你坐咩交通工具到學校〞,囝囝答完之後主考老師就叫 assistant 帶返囝囝給我,囝囝同我講話從未想過考得這麼快,整個面試時間不多於三十秒,所以我相信SPB係有特定target的學生,而我囝囝當然不是他們那杯茶,今日看完妳/你的文章之後,我就同意SPB是有選擇性地去挑選合適的學生及其相關的家庭背景。

我又記得囝囝係考完YW 1st & 2nd round的評語是,好多有趣嘅問題、同好多嘢玩,好似遊戲日/學校開放日,而D老師/校長又問得很有趣,我囝囝對YW的印象非常好,最後在3rd round 我兩同囝囝見校長的時侯,我覺得校長係好有心去同囝囝溝通和問一些較遠程記憶性的問題,所以我覺得YW是有心同公平地去挑選學生,最後我都能僥倖地有YW的offer。

我先申報我囝囝今年已是小一學生,又並非是YW 或SPB的學生,我只是路過有感而發的。

回復 Joechengck 的帖子

So we should not take Spb offer.    Support

Wah fu estate is kinder estate than fu Cheong estate.  If you watch TVb charity show.   Residents in wah fu estate all are from good family background.  So my sons studying in that area he will not be bad

Yes, i also agree YW plays a fair game.  I have no religious and old boy background, but still have chance to get the offer.  

Congrats to those who got offer from YW and/ or SPB. Both schools are good school. Really no need to compare which one is better, only which one is more suitable to your kid.

Hope our boys can all enjoy their new school life. Add oil!

回復 mcheung1 的帖子

我囝囝同我講他確是一組人入去,但是入去之後是個別問問題,並沒有任何組別性的考核,但同組的個別學生係會問多D嘢。(我囝囝係一組人裏面最後一個答問題,所以答完就可以全組人一齊走。)

我同意兩間都是很好的小學,而我所講的只是我囝囝的親身經歷,我冇需要、亦都冇必要去講兩間同我完全沒有關係的小學嘅壞話。

回復 mcheung1 的帖子

昨晚我再問囝囝記唔記得起前年考SPB的情況,他說已經忘記得一乾二淨,他只記得主考老師只是問了他兩條問題,面談的時間很快很短,但又根據我當時問完呀囝所做的筆記,就是這樣,現在我已經冇可能再查證!

其實當年我幫囝囝報了13間小學,SPB是3間被reject的其中一間,而我囝囝又講到這樣的面試程序,所以我對這間學校有小小失望!但無可否認SPB是一間很好的學校。

路過,

我朋友今年個仔考SPCC,玩完集體遊戲後見老師單獨interview,只問了他一句,你乖唔乖

我唔會用這criteria來評論這是否好學校或收生是否有心同公平,人揀你,你揀人je。

得罪講句,看你的留言,是難免令人感覺不舒服。覺得你在影射那沒有offer比你那百戰百勝兒子的學校,是不公平。

請各位英華家長不要誤會,我沒有冒犯你們的意思,我已一再重申英華是一間好學校,教學質素及設施均是一流的,我也掙扎了很久才作出放棄的決定。我仍然非常喜歡英華,只是不喜歡深水埗這個地方。你們應也知道曾經有南亞裔人仕聚集富昌村附近搶劫英華中學,南昌站隔離也有條被報紙稱為"喪屍隧道"的行人隧道,裹面居住了大批癮君子等等負面新聞.......這種種也會直接或間接影響英華的形象及地位。

回復 interview 的帖子

其實係我寫呢段文章時侯,我並沒有那麼複雜地去想影射任何人,個人覺得如果做每一件都要想前想後其實都幾辛苦,我只是有感而發寫的。

另一個問題,就係我囝囝考WKF/Raimondi (同樣被reject的) 的時侯,我囝囝話主考老師問了好多同類形的問題和認字,就此我會覺得學校做得非常好同公平,只是我囝囝係未達到他們的要求。

就SPCC的面試,其實係玩完3個集體遊戲之後,老師對每一位學生巳經有一個初步嘅評分,如果係第一節(集體遊戲)失分過多,第二節係老師(或校長)問問題嘅環節是追唔返的。

其實我囝囝絕對是百戰百勝的,我記幾年前我同我囝囝報了9間幼稚園(名校和非名校都有),但到最後1間都唔收,我迫不得已就去了一間公共屋村嘅小型幼稚園,但係,由k1開始我就不斷地去教佢思考同答問題,應對陌生人同要有禮貌,我有一個信念就係,只要我盡心盡力去教,我唔信我個囝唔得!
‹ 上一主題|下一主題