用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲小朋友學琴~~
go

4歲小朋友學琴~~ [複製鏈接]

暫時唔想買個琴比佢.......買個電子琴得唔得???
   0    0    0    0

無話唔得架,只係夠唔夠理想罷了。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:4歲小朋友學琴~~

我所見用電子琴練習的小孩子,之後彈鋼琴時手指用力通常會有問題。要花一段日子才改善到。如非必要,不要用電子琴當鋼琴練習。

Mandy74  agree  發表於 12-3-13 15:39
fcbttkw  是的,鋼琴跟電子琴是兩回事!  發表於 12-2-28 11:26

四隻貓 發表於 12-2-28 11:18
我所見用電子琴練習的小孩子,之後彈鋼琴時手指用力通常會有問題。要花一段日子才改善到。如非必要,不要用 ...

yes, better not use 電子琴。

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 90809/newa/opa1.txt

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 11130/spea/oaa1.txt

醒目開學勳章

我囡學左年幾我先買琴, 之前一直去琴行租琴室用

回復 四隻貓 的帖子

下原來真係唔好架,琴行d人仲話可以買部電子琴等佢記下位........好彩我未買,
因為而家初學買部新琴真係好浪費.........

一係考慮向琴行租琴回家.

OKmom  Agree. That's what I did.  發表於 12-3-13 20:28

相信小KK很快便會擁有自己的三角琴,在APA等琴房並不是一件好受的事!
難為了媽 媽。

四隻貓  給Kate mama一個讚呀  發表於 12-2-28 12:00
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

“若真的afford不到一部鋼琴但又喜歡音樂,不如學第二種樂器吧!”
這句話雖然不好聽,但有其道理。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

每每接到查詢﹐如果家長長遠並沒有在家裡添置鋼琴的打算(很多時是空間的考慮多于金錢)﹐我會建議家長考慮其他樂器。所以也有家長轉為讓孩子跟我學習小提琴instead of 鋼琴﹐孩子也很接受。

回復 拾仔 的帖子

我強烈反對用電子琴取代鋼琴作練習之用﹐就算初級都係0甘話﹗因為從一開始﹐老師便應教導學生去聆聽和控制音色﹐手指手腕和手臂的形狀﹐運用﹐落點和擺動的方向等等。換了電子琴﹐這一切便變得毫無意思﹗課堂上的便白學了﹐回家後在電子琴上根本無法練習這些技巧。

回復 拾仔 的帖子

電子琴基本上係只要㯲落去就會有音. 而彈電子琴嘅都偏向走流行曲路線. 綱琴就要講埋力度. 如果你有用過舊式嘅打字機, 綱琴就好比舊式打字機, 要用手指力先打到字. 細力D就淺色D. 電子琴就好似電腦鍵盤咁, 打幾大力打幾細力, 出嘅野都基本上係一樣. 但係大家都會出到ABCD. 所以視乎你要D咩. 當然, 打開舊式打字機嘅人打電腦鍵盤就一D問題都冇. 相反, 打開電腦鍵盤嘅就好難打舊式打字機, simply因為從來都冇訓練過力度.

係你個case. 我同樓上一樣唔建議因為方便而比囡囡用電子琴. 寧願比佢去琴行練琴. 四五十蚊一次, 一個星期我當你比佢練兩次, 一個月就400, 一年就4800. 好過立即買個幾萬蚊嘅琴(因為你未知佢係咪真係學得長). 租琴都係另一個好選擇. 你要考慮嘅係成本vs方便.

小朋友係大人嘅影子. 小心言行.

回復 ohmygosh 的帖子

我明白啦........好多謝你GA意見......咁我唔買住LAW
我唔係唔想買個鋼琴比佢只不過佢係初學怕買左佢又無心學學一半就唔學好浪費~

回復 iamegg 的帖子

我又要多謝你比意見我.....又係BOR咁我真係唔好買電子琴比個女LAW....
寧願落去琴行彈........初初學唔知佢係唔係真係有有心學MA
THANKS~

今年升K2可以報學校課外活動,1對1學鋼琴初級,3佰幾當俾佢試吓,OK先再去琴行學,考3級先買2手琴。

唉~我老公成日都話想買個電子琴比佢記下位好煩~

Keyboard(so-called 電子琴) 同 Digital Piano(數碼鋼琴)不同, Keyboard(尤其是雜牌)琴鍵輕, 一按就有聲, 大細力、快慢按時分別不大。不建議給有心學Classical Piano而且想考ABRSM試的小朋友。但如果小朋友只係想玩下, 將來都唔考試的話(例如用心學另一種樂器, 不過都想彈下歌仔), 可以一買, 而且有好多Effect玩。

Digital Piano(特別是Yamaha的Clavinova Series)則用了特殊技術, 產生同普通琴一樣手感的Grand Hammer Effect, 近年的Model已是「真琴一樣」,當然, 價錢都成2至5萬。CVP頂級系列仲成首交響曲都整到出來添。

Keyboard同Digital Piano有一個好處, 係唔駛Tune琴。

引下個小朋友, 話如果學得好先至買隻真夥俾佢, 家下去琴行練住先。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題